Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

TÜBİTAK Kabul Etmedi, NASA Proje Ekibine Seçildi!

Başkanlığını "eski Ankara Hayvanat Bahçesi Müdürü Mustafa Sancar'ın" yaptığı TÜBİTAK'ın "beğenemediği" proje ile Avrupa'da 1. oldu...

TÜBİTAK Kabul Etmedi, NASA Proje Ekibine Seçildi!

Sonra neden beyin göçü oluyor diye soruyoruz...

İlayda'yı biz; hazırladığı fizik projesi ile TÜBİTAK'ın yarışmasına katılan fakat "derece" dahi elde edemeyen öğrenci olarak tanımıştık.

Ülkemizin en önemli bilim kurumu niteliğindeki TÜBİTAK'ın "sallamadığı" İlayda, 2015'te lise 12. sınıf öğrencisiyken aynı proje ile Polonya'da yapılan “First Step to Nobel Prize in Physics” (Nobel Fizik Ödülü’ne Doğru İlk Adım) yarışmasında binlerce proje arasından sıyrılıp 1. oldu!

Tüm jüriden tam puan aldı, 1. oldu!

Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem” adlı projesi ile Polonya'daki, içinde birçok ünlü fizikçinin bulunduğu jüriden tam puan alıp birinci olan Şamilgil'e geleceğin en iyi fizikçilerinden biri olarak bakılıyor.

İlayda eğitimine ABD'nin en prestijli üniversitelerinden biri olan Cornell Üniversitesi'nde devam ediyor. Ülkemizde "umursanmayan" İlayda'ya yurt dışından tam destek...

Sözcü’den Ayla Özdemir’e verdiği röportajda NASA'nın yeni projesinde çalışması için teklif aldığını dile getiren İlayda'nın konuşmasından satır başları şöyle;

” Mart sonu Nisan başı gibi üniversite kabullerim geldi. En son 2 seçeneğe indirdim seçeneklerimi. Cornell Üniversitesi’nde Mühendislik okumaya başladım. Cornell ayrıca özel bir araştırma grubuna davet etti. 1. sınıflar için de sadece 30 kişinin seçildiği bu gruba dahil oldum. Mutlaka bir araştırma projesinin içinde yer almam gerekiyor. Sizi araştırma yapmaya teşvik ediyorlar.

İkinci dönem de bir araştırma projesi içinde yer alacağım. Normalde 2. sınıfta başlarken ben 1. sınıfta başlamış olacağım. Cornell Üniversitesi profesörlerinden Mason Peck, NASA’da teknoloji şefi olarak çalışıyor ve Mars’a giden roketlerle ilgili bir proje yapıyor. İkinci dönemden itibaren Profesör Peck ile beraber bu NASA projesinde çalışacağım . Haftada 8 saat laboratuvara gideceğim. Sonra gitgide ders saatlerim azalıp araştırma saatlerim artacak.

...Şu an mühendislik okuyorum ama bir yan dal da okuyabilirim. ABD’de okumanın avantajlarından biri de üniversiteye başlar başlamaz bölüm seçmene izin vermiyorlar. Karar vermiş olsanız bile 2 yıl sonra tekrar soruyorlar bu kararın geçerli mi diye.. Öğrencinin yanlış bir seçim yapmasına izin vermiyorlar.”

Okulu bitirdikten sonra ABD'de çalışmayı düşünüyor...

İlayda üniversite bittikten sonra "en az 2 sene ABD'de çalışmak istediğini, sonrasında Türkiye'ye dönebileceğini fakat kendine bir sınırlama koymak istemediğini" belirtiyor.

Kısa bir süre önce Nobel Ödülü'nü alarak ülkemizi gururlandıran Aziz Sancar'a da değinen İlayda;

*"Aziz Sancar’ın Nobel ödülünü kazandığını duyunca her Türk gibi gurur duydum. Ödülü Atatürk’e sunması bence çok doğru bir karar. Türkiye’deki özgür düşünce ortamı, bilim olsun her konuda en çok katkı sağlayan insan olduğu için. Eğer Atatürk olmasaydı, lisede böyle bir projeyi büyük ihtimalle yapamazdım. Böyle dersler alamazdım. Bugün ben bu noktada olamazdım. Bunun temeli Atatürk’e dayandığı için bence çok güzel bir jest.

Finallerim bitmiş olursa Türkiye’ye gelmek ve Aziz Sancar’la birlikte Ata’nın huzuruna çıkıp teşekkür etmeyi ben de çok isterim. Çünkü O’na ne kadar teşekkür etsek azdır."*Sosyal medyadan bazı tepkiler ise şöyle...

Not düşelim; bilim kızımızın hesabı değil bu lakin doğru söze ne hacet :)

En Çok Aranan Haberler