HABER

TÜBİTAK lezzetli Türk fındığının kimyasını araştırıyor

Ankara (AA)- TÜBİTAK, dünyanın en büyük fındık üreticisi Türkiye'de yetişen 18 çeşit fındığa tat veren sırların ortaya çıkarılması için araştırma başlattı.

Fındık çeşitlerinin hangi üründe doğru tat ve aroma verdiğinin açığa çıkacağı araştırmanın sonuçları, fındık üreticileri, tüketicileri, sanayiciler ve araştırma kuruluşlarıyla paylaşılacak. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gıda Enstitüsü baş uzmanlarından Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar, yaptığı açıklamada, ortalama 500 bin ton kabuklu fındık üretimi ile dünya üretiminin yüzde 76'sını gerçekleştiren Türkiye'nin, dünyanın en büyük fındık üreticisi olduğunu vurguladı.

Türkiye'de acı, cavcava, çakıldak, foşa, ham, incekara, kalınkara, kan, karafındık, kargalak, kuş, mincane, plaz, sivri, tombul, uzunmusa, yassı badem, yuvarlak badem olmak üzere toplam 18 çeşit fındığın üretildiğini aktaran Alaşalvar, en önemli ihraç ürünleri arasında yer alan fındık ve fındık ürünlerinin ülke ekonomisine yaklaşık 2 milyar dolarlık döviz kazandırdığını kaydetti. Türkiye'deki fındıkların sadece tombul fındık çeşidindeki "Giresun Kalitenin" birinci kalite olarak bilindiğini, diğer fındık çeşitlerinin tümünün ikinci sınıf olan "Levant Kalite" olarak sınıflandırıldığını aktaran Alaşalvar, bilimsel verilere dayanmayan bu kalite ayrımının yüksek yağ miktarı, kavurma sırasındaki zar atışı, tat ve aromaya göre geleneksel olarak belirlendiğini ve yaygın olarak bu şekilde bilindiğini dile getirdi.

Enstitü baş uzman araştırmacılarından Ferda Seyhan ise fındık çeşitlerinin tat, aroma ve tanımlayıcı duyusal analiz yönünden incelenmesi, kalite ayırımına katkı sağlayacağı gibi fındık çeşitlerinin özgün kimliklerinin ortaya konması açısından da önemlidir" dedi.

En Çok Aranan Haberler