ANKARA (İHA) - TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda, AK Partili Salih Kapusuz ve Reha Denemeç'in TÜBİTAK'ın yönetim yapısının değiştirilmesi ve üyelerden 7'sinin Başbakan tarafından belirlenmesini öngören yasa teklifi kabul edildi. Bu teklifin yasallaşmasından sonra Bilim Kurulu üyeleri ile Başkanın görevi sona erecek. Teklif, Anayasa Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği yasayı da yürürlükten kaldırıyor.
Milli Eğitim Komisyonu'nda, AK Parti Ankara Milletvekilleri Salih Kapusuz ile Reha Denemeç tarafından verilen yasa teklifi ele alındı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yasa teklifini kendilerinin hazırlamadıklarını, komisyon gönderdiğinde ancak inceleme imkanı bulduğunu söyledi. CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı ise teklifin art niyetli olduğunu asıl amacın da TÜBİTAK'ın özerkliğini katletmek ve yoketmek olduğunu ileri sürdü. Gazalcı, TÜBİTAK'daki olayı 'kördüğüme' benzeterek, "İskender'in Gordion'daki kördüğümü kılıçıyla kesmesi vardır. Burada da bir düğüm yaratılıyor ve sonra da bir kılıçla keser gibi bir yasa çıkarılarak sorunlar çözülmeye çalışılıyor" dedi. Gazalcı, TÜBİTAK ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nin ve Cumhurbaşkanlığının kararları olduğunu da hatırlatarak, teklifin geri çekilmesini istedi.
AK Partili Ömer Özyılmaz da Gazalcı'nın 'komutanla, kılıçla, kalkanla' konuştuğunu iddia ederek, bunu eleştirince, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, "Biz muhalefet ettiğimizde dinlemiyorsunuz ama Silahlı Kuvvetler muhalefet ettiğinde dinliyorsunuz. YÖK Yasası'nda olduğu gibi. Onun için silahtan söz etmiştir" dedi. "Bu nedenle ben de şimdi eski bir onbaşı olarak konuşuyorum" diyen İnce, "Bugün ekonomi İMF, İncirlik ABD'ye bırakıldı, Kültür Bakanı uykuda, Milli Eğitim okulları Hüseyin Çelik'in hemşerilerinin elinde, şimdi sıra TÜBİTAK'ta. Neden sadece kadrolaşma olamaz. Kadrolaşma zaten almış gitmiş. Nerede sizin kadro varsa köşebaşına oturmuş" diye konuştu. İnce, Hükümet tarafından eğitimle ilgili ne zaman bir tasarı gelse toplumda gerginlik yaşandığına da dikkat çekti. İnce, TÜBİTAK yayınlarının aylık satışının 100 bin olduğunu, 127 milyon dolarlık AR-GE teşvikleri olduğunu, kurumun KDV ürettiğini ve savunma sanayii ile ilgili çalışmaları olduğunu belirterek, bunların hükümetin iştahını kabarttığını ve bu nedenle de TÜBİTAK'ı ele geçirmeye çalıştığını söyledi. İnce, "Toplumu germenin, diretmenin, dayatmanın anlamı yok. Bu konuda uzlaşma gerekir" diye konuştu.
"BİZ BU İŞİ KAŞIRIZ" CHP Sinop Milletvekili Engin Altay da, bu değişikliğe muhalefet edeceklerini ve peşini bırakmayacaklarını belirterek, "Biz bunu kaşırız. Kaşımazsak millet bize kötü söz söyler. Ağır kaşırız. Atla deve değil önemli bir kurum" dedi. Teklif sahiplerinden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı da olan Reha Denemeç, bu teklifle TÜBİTAK'ın özerkliğini yok etmeyi amaçlamadıklarını, kurumun iyi işlemesi için bir yapı oluşturmaya çalıştıklarını, siyasi iradenin de yön göstermesini istediklerini ifade etti. Denemeç, "Siyasi iktidar ülke yönetiminde strateji belirler. Bunun içinde TÜBİTAK çok önemli" dedi.
Devlet Bakanı Şahin, CHP'li Muharrem İnce'nin "Silahlı Kuvvetler" ile ilgili sözlerine karşılık, kurumlar üzerinde siyaset yapmanın geçmişte de kimseye yarar getirmediğinin görüldüğünü söyledi. Şahin, "Anayasada, her kişi ve kurumun görev ve sorumlulukları bellidir. Demokratik toplum bunu gerektirir. Bu nedenle Silahlı Kuvvetler, Genelkurmay'ın ilmi ve bilimsel yönü ağır basan kurumlar görüşülürken gündeme getirilmesini yadırgadım" dedi. CHP'li İnce'nin bu konuda polemige girmediğini, YÖK Yasası görüşmelerinde olan bir tespiti yaptığını söylemesi üzerine de Şahin, YÖK Yasası'nın geri çekilmediğini, Meclis'ten geçtiğini ve Cumhurbaşkanı tarafından veto edildiğini belirtti.
Bu tartışmaların ardından CHP'lilerin teklifin alt komisyona gönderilmesi için verdikleri önerge ile tekrir-i müzakere önerileri reddedildi. Bunun üzerine CHP'liler komisyonu terkettiler. Komisyon Başkanı Altıkulaç, "Katkılarınızdan mahrum kalacağız" derken, CHP'li Gazalcı "Kendiniz çalıp kendiniz oynarsınız" diye konuştu.
TÜBİTAK YÖNETİM DEĞİŞİKLİĞİ GERÇEKLEŞİYOR Komisyonda kabul edilen yasa teklifiyle, TÜBİTAK'ın adındaki "teknik" kelimesi, "teknolojik" olarak değiştiriliyor ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu oluyor. Yasa teklifinde, Bilim kurulu ve Başkan seçiminde değişiklik yapılması öngörülüyor. Bilim Kurulu'nun üye sayısı Başkan ile birlikte 15'e çıkarılırken, bunlardan 7'si Başbakan tarafından belirleniyor. Kurul'da YÖK'ten bir, TOBB'dan ise iki üye olacak. Teklife göre, Başkan hem Kurumun hem de Bilim Kurulunun Başkanı olacak. Bilim Kurulu üyeliği seçimi Başbakanın onayı ile kesinleşecek. Bilim Kurulunun toplantı ve karar yeter sayısı sekiz olacak. Bilim kurulunun çalışma usul ve esasları çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenecek. Yasa teklifine göre, Bilim Kurulu üyelerinin görev süresi dört yıl olacak. Üyeliği sona eren üye ancak bir dönem daha seçilecek. İstifa veya ölüm gibi nedenlerle boşalan üyelikler için yine aynı yöntemle üye belirlenecek. Bilim Kurulunun olağan toplantılarına yıl içinde toplam altı kere veya üst üste üç kere kabul edilebilir mazereti olmaksızın katılmayan üyelerin üyelikleri Bilim Kurulu kararıyla düşecek. Üyelerin görev süresinin dolmasına en geç iki ay kala veya istifa, ölüm veya devamsızlık gibi sebeplerle üyeliğin boşalması halinde boşalma tarihinden itibaren en geç iki ay içinde yeni üye belirlenerek Başbakanın onayına sunulacak. Bu teklife göre, TUBİTAK'ta Bilim Kurulu üyeleri ve Başkanın görevleri bu teklifin yürürlüğe girdiği tarihte kendiliğinden sona erecek. Ancak bunlar, yeni Bilim Kurulu üyeleri görevlerine başlayıncaya kadar görevlerini sürdürecekler. Bu yasanın yayım tarihinden itibaren onbeş gün içindeeni ve peşini bırakmayacaklar Yükseköğretim Kurulunun Genel Kurulu ve TOBB belirleyecekleri üyeleri Başbakana sunacaklar. Bu süre içinde ilgili kurumlarca gerekli teklifin yapılmaması halinde Başbakan bunların kontenjanları için öngörülen şartları taşıyanlar arasından doğrudan Bilim Kurulu üyeliklerine atama yapabilecek. Bilim Kurulu'nun ilk toplantısına en yaşlı üye başkanlık edecek.
Teklifte, TÜBİTAK'a yeni ve geniş sorumluluklar da yüklenirken, TÜBİTAK'ın faaliyetlerinin kapsamı, ülkenin bilim ve teknolojiye, buluş ve yeniliğe dayalı rekabet gücünün yükseltilmesi, ekonomik ve sosyal gelişmesine, ülke güvenliğine, insan ve çevre sağlığına katkı sağlamaya dönük stratejik alanlarda araştırma yapmak ve yaptırmak, teknolojik altyapısını güçlendirmek olarak yeniden düzenlendi. Teklife eklenen geçici bir maddeyle, Anayasa Mahkemesi'nin yürürlüğünü durduğu, Başbakana bir defaya mahsus TÜBİTAK üyelerini atama yetkisi veren yasa da yürürlükten kaldırıldı. Teklif önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da ele alınacak.