BURSA (İHA) - TÜBİTAK Tekstil Araştırma Merkezi Müdürü ve Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Anabilim Dalı Başkanı Prof. Işık Tarakçıoğlu, "TÜBİTAK, araştırma geliştirme (Ar-Ge) için 430 milyon YTL kaynak aktardı. Allah rızası için bu parayı kullanın, kendinizi geliştirin" şeklinde tekstilcilere çağrıda bulundu.
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenen "Tekstil Teknolojisi ve Kimyasındaki Son Gelişmeler" sempozyumu Almira Otel'de başladı. Tarakçıoğlu, 3 gün sürecek sempozyumda "Türkiye'de Tekstil Araştırma Geliştirme Faaliyetleri Dünü, Bugünü ve Yarını" konulu sunumunda, Türk sanayicisi ve yatırımcısının ihmal ettiği Ar-Ge'nin özellikle kotaların kalkmasından sonra, başta tekstil olmak üzere bütün sektörlerin global pazardaki tek çıkış yolu olduğunu söyledi.
AB ülkelerinde şirketlerin cirolarının yüzde 8-10'unu Ar-Ge'ye ayırdığı, Türkiye'de ise bu oranın binde 2'ler seviyesinde olduğunu belirten Tarakçıoğlu, "AB ülkeleri başta olmak üzere, Amerika'daki tekstil sektörü, konsansiyonel tekstil ürünleri üretimini bilinçli olarak terk edip, yüksek getirisi olan ve yoğun rekabetin yaşanmadığı yüksek performanslı tekstil teknik ürünlerinin üretimine yöneldi. Artık yüksek performanslı teknik tekstilleri gündelik hayatımıza girecek. Bunun içinde sanayici Ar-Ge'ye önem vermeli. Ancak TÜBİTAK'ın Ar-Ge için ayırdığı 430 milyon YTL'yi tekstilciler kullanmıyor. Allah rızası için bu parayı almasını bilin. Biz Ar-Ge için destek almak isteyen herkese yol gösteriyoruz. Yeter ki gelsinler, alsınlar" diye konuştu.
Türkiye'de Ar-Ge uzmanı eksikliği olduğunu, bunun mevcut üniversitelerdeki akademisyen kadrosuyla giderilemeyeceğini ifade eden Tarakçıoğlu, "Bugünkü üniversitelerde olmuyor. Bundan dolayı yurt dışından öğretim üyelerini Türkiye'ye getirmeliyiz. YÖK'e göre, devlet desteğiyle yurt dışına eğitim için giden 50 bin kişiden 30 bini Türkiye'ye geri dönmüyor. Bunun Türkiye'ye faturası 600 milyon dolar. Türkiye, dünyada en fazla beyin göçü veren ülkeler arasında 24. sırada. Ne yetiştirebiliyoruz, ne de kullanabiliyoruz" açıklamasında bulundu.
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Vahap Sınmaz da, açılış konuşmasında düzenledikleri sempozyumda, Türk tekstil sektörünün sorunları, çözüm arayışları ve geleceğinin tartışılmasını hedeflediklerini söyledi. Türkiye'nin paralel üretim yaptığı Çin'e karşı farklı ürün, moda-marka imajıyla rekabet edebileceğini ifade eden Sınmaz, bunun da Ar-Ge ile mümkün olabileceğinin altını çizdi.