YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TÜBİTAK’tan Araştırmacılara ‘bor’ Çağrısı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ile çağrıya çıkarak,...

TÜBİTAK’tan Araştırmacılara ‘bor’ Çağrısı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ile çağrıya çıkarak, bor ürünleriyle ilgili Ar-Ge projesi hazırlayan araştırmacılara 2,5 milyon liraya kadar destek verecek.

Türkiye, bor rezervleri bakımından dünyada birinci sırada yer alıyor. Dünyadaki bor rezervinin yüzde 72’sine sahip Türkiye'de bor ürünleri çoğunlukla cam, seramik-frit, tarım ve deterjan sektörlerinde kullanılıyor, yüzde 99,5’i ise ihraç ediliyor. Dünyada ise uzay ve hava araçları, nükleer uygulamalar, askeri araçlar, nanoteknolojiler ve enerji sektörü başta olmak üzere çoğu stratejik 500’e yakın alanda değerlendiriliyor. Türkiye'de bora dayalı sanayinin gelişmesi, yaygınlaşması ve ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlayabilecek bor pazarının oluşması için TÜBİTAK, 1003 kodlu destek programı kapsamında araştırmacılara destek verecek.

Araştırmacıların farklı alanlardaki çalışmalarına yönelik 1003 kodlu destek programı hakkında bilgi veren TÜBİTAK Araştırma Destek Programları (ARDEB) Başkan Vekili Doç. Dr. Necati Demir, Ulusal Bilim Teknoloji ve Yenilik Stratejisi (UBTYS) çerçevesinde belirlenecek öncelikli alanları kapsayan Ar-Ge projelerini destekleyeceklerini söyledi.

TÜBİTAK’tan yüzde 100 hibe 1003 kodlu destek programı kapsamında ilk aşamada kömür teknolojileri konusunda çağrıya çıkıldığını açıklayan Demir, Ar-Ge projelerine 2,5 milyon liraya kadar destek sağlayacaklarını belirtti.

Demir, “Destek kapsamında üniversite-sanayi işbirliğini teşvik etmek amacıyla bu projelerde özel sektör de yürütücü olarak yer alabilecek. Araştırmacılara önemli teşvikler verilecek. Araştırmacılar tek başına veya farklı üniversitelerden birkaç isimle veya özel sektörle bir araya gelerek 1003 programına başvurabilecekler. Bu program kapsamında yurt dışından evrensel araştırmacılar da Türkiye’ye getirilebilecek.” dedi.

UBTYS’ye bağlı kalmak koşuluyla farklı kamu kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yapılacağına değinen ARDEB Başkan Vekili Demir, şunları belirtti: “Farklı kamu kuruluşlarıyla eş finansman yoluyla da 1003 destek mekanizması ile çağrıya çıkacağız. Kamu kuruluşları, kendi ihtiyacı olan alanlarda yapılacak Ar-Ge projelerinin değerlendirilmesi, izlenmesi ve sonuçlandırılmasında TÜBİTAK’ın deneyiminden faydalanacak. Bu kapsamda Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ile çağrıya çıkıldı. Milli Eğitim Bakanlığı ile Fatih Projesi kapsamında bilişim konusunda çağrıya çıkılacak. Sağlık Bakanlığı ile de aynı amaçla çalışmalar devam ediyor.”

BOR ALANINDA ÇAĞRIYA ÇIKILDI

Türkiye'de bora dayalı sanayinin gelişmesi, yaygınlaşması ve ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlayabilecek bor pazarının oluşması için 1003 kodlu destek programı kapsamında çağrıya çıkıldı. Yeni bor ürünlerinin geliştirilmesi ve yaygın kullanım alanlarının araştırılmasına yönelik öngörülebilir ve belirgin ticarileşme potansiyeli olan Ar-Ge projelerinin desteklenmesi bu çağrı konusunun temel amacını oluşturuyor. Bu amaç doğrultusunda, uygulamaya yönelik yeni ve özellikli bor ürünlerinin geliştirilmesi, yerli kaynakların yoğun kullanıldığı üretim teknolojilerinin geliştirilmesi, bor ürünleri için yaygın kullanımı sağlayacak pazar imkanı geniş yeni kullanım alanlarının bulunması hedefleniyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler