Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, Bakanlar Kurulu kararına istinaden artırılan Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisinin Danıştay tarafından yürürlüğünün durdurulmasının ardından bankaların oranları düşürdüğünü açıkladı.
Atatürk Caddesi’ndeki özel bir bankanın önünde basın toplantısı düzenleyen TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, “Gelir İdaresi Başkanlığı, Bankalar Birliği’ne bir yazı göndermiş ve kredi kullanım tarihine bakılmaksızın tüketici kredilerine uygulanan KKDF oranının yüzde 15’e çıkarıldığını ve uygulamanın buna göre yapılmasını istemişti. Bunun üzerine bankalar, 28 Ekim 2010 tarihinden önce imzalanmış sözleşmelerin de bu tarihten sonra devam eden taksitlerine bu oranı yansıtmıştı.TÜDEF bu konudaki hukuki hatanın düzeltilmesi için yargı yoluna gitmiş ve Danıştay’a işlemin iptali yönünde dava açmıştır. Danıştay 10. Dairesi 13 Mayıs 2011 tarihli kararıyla 28 Ekim 2010 tarihinde önce imzalanmış sabit faizli TL cinsi kredilerden alınan KKDF artışının yürütmesini durdurmuştur.” dedi.
BÜROKRASİNİN AĞIR ÇARKLARI NİHAYET İŞLEDİ VE KARARA UYULDU.
Geçen hafta başında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Bankalar Birliği’ne KKDF uygulaması ile ilgili bir yazı gönderdiğini belirten Yılmaz, KKDF oranının eskiden olduğu gibi yüzde 10 olarak uygulanacağını açıkladı. Ağır bürokratik çarkların sonunda işlediğini anlatan Yılmaz, bankaların sabit faizli tüketici kredilerindeki KKDF artışını reddedip farkın iade edilmesini isteyen Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kararlarının tüketici aleyhine bozulması için tüketici mahkemelerine gittiğini hatırlattı.
Bankaların hemen hepsinin TL cinsi sabit faizli kredilerde yasaya aykırı olarak 5 puan fazla KKDF tahsil ettiğini öne süren Sıtkı Yılmaz şöyle devam etti: "Bankalarca tüketiciden tahsil edilen KKDF artışları faizi ile birlikte tüketiciye iade edilmelidir. Bankalarca iade edilmemesi halinde tüketici, kaymakamlıklar nezdinde görev yapan Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine (TSHH) başvurarak şimdiye kadar fazladan tahsil edilen yüzde 5 KKDF tutarının iadesini talep etmelidir. Tüketici lehine çıkan TSHH kararlarına karşı tüketici mahkemelerine ya da tüketici mahkemesi sıfatıyla görev yapan asliye hukuk mahkemelerine itirazda bulunan bankalarla arasında dava devam eden tüketiciler, Gelir İdaresi Başkanlığının ve Bankalar Birliğinin yazılarını mahkemelere delil olarak sunmalı ve davaların reddedilmesi talebinde bulunmalıdır. Bu davalarda avukat ile temsil edilmeyen tüketiciler acilen avukatlara vekalet vererek davanın avukat eliyle bitirilmesini sağlamalıdır. Çünkü avukat ile temsil edilen davalarda vekalet ücreti kaybeden taraftan tahsil edilecek, tüketicinin bir kaybı olmayacaktır. Tüketici, bundan böyle bankalarla eski hukukuna geri dönecek ve aylık ödemelerini Eylül 2010 tarihinde ödediği miktar üzerinden ödemeye devam edecektir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz