YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tüdef Uyardı: "bankalarla Pazarlık Yapmayın"

Türkiye’de bankalar kredi kartı ve hesap işletim ücretleri için tüketicilerden yaklaşık 6 milyar TL gelir...

Tüdef Uyardı: "bankalarla Pazarlık Yapmayın"

Türkiye’de bankalar kredi kartı ve hesap işletim ücretleri için tüketicilerden yaklaşık 6 milyar TL gelir elde ediyor. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, 200 bine yakın tüketicinin kredi kartı aidatı için hukuki yollara başvurduğunu belirterek, tüketicilere, “Bankalarla pazarlık yapmayın” uyarısında bulundu.

Türkiye’de 53 milyona yakın kişinin faydalandığı kredi kartlarından aidat ve birçok ayrı kalemde alınan ücretler tüketicileri mağdur ediyor. Tüketici dernekleri, kredi kartı aidatları konusunda tüketicileri hukuki yollara başvurmaya yönlendirirken, bazı tüketiciler de bankalardan mahkemeye gitmeden meseleyi halletmeye çalışıyor. Bankalardan istedikleri aidatlarını alamayan bazı tüketicilerin ‘kredi kartımı iptal ettiririm’ diyerek bankalardan paralarını geri aldığını belirten dernekler, tüketicileri bankalarla pazarlık yapmaması konusunda uyardı.

Tüketici teşkilatları olarak kredi kartı olayında yıllık üyelik aidatının alınmasını haksız bir kazanç olarak gördüklerini ifade eden TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, “Çünkü bu hiçbir hizmet karşılığı yapılmıyor. Hiçbir yasal dayanağı olmadığını da yıllardır dile getiriyoruz. Bu konuda tüketici ile bankalar arasındaki anlaşmazlık devam ediyor. Bankalar, tüketiciden 31 kalem üzerinden ücret almaktadır” dedi.

Bankaların bu 31 kalemden yılda yaklaşık 17 milyar TL kazanç sağladığına dikkat çeken Yılmaz, “Son derece büyük bir rakam. Sadece kredi kartı ve hesap işletim üzerinden alınan yıllık para karşılığı 6 milyar TL dolayındadır. Bu da yüksek bir paadır. Kredi kartı üzerinden tüketiciden ücret alınmasının hukuki bir dayanağı olmadığını, bunlardan bankaların fayda sağladığını görüyoruz. Tüketici her türlü acil ihtiyacını karşılasa bile burada esas faydayı sağlayan bankalardır” diye konuştu.

BAŞVURUSU SAYISI 200 BİN

Türkiye genelinde şimdiye kadar 200 bine yakın tüketicinin banka işlemleri için mahkemeye başvurduğunu söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti:

“Elimizde kesin bir istatistik olmamakla birlikte banka işlemleri ile ilgili 200 bine yakın başvuru var. Bazı büyükşehirlerdeki bazı ilçelerinde binlerle ifade edebilecek başvurunun olduğunu biliyoruz. Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri de bu başvurular altından kalkamayacak dosyalarla karşı karşıya. Tüketiciler tek tek hukuk yollarına başvurmaları yerine bakanlık nezdinde bu meselenin ele alınması lazım. Hakkaniyet çerçevesinde çözüm olmalı”.

“BANKALAR İLE PAZARLIK YAPMAYIN”

Bazı tüketicilerin kredi kartı aidatlarını ‘iptal edeceğim’ diyerek geri aldığını ifade eden Yılmaz, “Tüketicilerimiz, bazı bankalara ‘madem yıllık üyelik ücretimi alıyorsunuz. O zaman ben kartımı iptal ediyorum’ diyor. Bunun ardından kart ücretleri iade ediliyor. Ama burada bankanın tüketici ile pazarlık etmesini doğru bulmuyoruz. Zaten tüketiciler, kullandığı kredi kartı ile bankaları yeterli düzeyde gelir sağlıyor. Bunu almaları, bir aç gözlülüğün ötesinden başka bir şey ifade etmiyor” dedi.

Kredi kartı aidatını geri almak için hukuki yollara başvuran Yaşar Şimşek ise, “Ben hakkımı sonuna kadar arayacağım. Bu aidat bankaların hakkı değil, benim hakkım. Kimse hakkını bankalara vermesin” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler