Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE)’ni açıkladı. Buna göre TÜFE Mart ayında Şubat ayına oranla yüzde 0,66, 2012 Aralık ayına oranla yüzde 2,63, 2012 Mart ayına oranlada yüzde 7,29 arttı.
12 aylık ortalamalar temel alındığında tüketici fiyatları yüzde 8,08 artış elde etti. Aylık en büyük artış yüzde 2,04 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda görüldü.
Ana harcama grupları itibari ile 2013 Mart ayında endekste yer alan gruplardan giyim ve ayakkabıda yüzde 0,86, lokanta ve otellerde yüzde 0,62, sağlıkta yüzde 0,48, eğlence ve kültürde yüzde 0,33, muhtelif mal ve hizmetlerde yüzde 0,29, konutta yüzde 0,23, eğitimde yüzde 0,09, ev ürünlerinde yüzde 0,09, haberleşmede yüzde 0,02 artış; ulaşıtrımda ise yüzde 0,05 iniş kaydedildi. Alkollü içecekler ve tütün grubu da değişmedi.
SENELİK EN BÜYÜK ARTIŞ ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜN GRUBUNDA
Senelik en büyük artış yüzde 16,31 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda oldu. TÜFE’de, 2012 Mart ayına göre konut (yüzde 9,84), lokanta ve oteller (yüzde 9,40), gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 8,10) artışın en çok olduğu diğer ana harcama grupları.
İstatistikî Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) Düzey 2’de bulunan 26 bölge içinde 2012 Aralık ayına göre en büyük artış TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) (yüzde 4,54) bölgesinde, 2012 Mart ayına göre en büyük artış TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) (yüzde 8,80) bölgesinde ve 12 ortalamalara göre en büyük artış TR10 (İstanbul) (yüzde 8,61) bölgesinde görüldü.
Mart 2013’te endekste kapsanan 437 maddeden 59’unun ortalama fiyatları değişmezken, 46 maddenin ortalama fiyatları arttı, 132 maddenin ortalama fiyatları geriledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz