ANKARA(ANKA)-Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, yaklaşan milletvekili seçimleri öncesinde uyarılarda bulunarak, seçim döneminde ifade özgürlüğünün geniş bir biçimde kullanılmasını istedi. Tuğcu, Parlamento'ya daha çok seçmenin ve görüşünün yansımasının demokrasiyi güçlendireceğini söyledi. Tuğcu, yargının verdiği kararlarda bireyin hak ve özgürlüklerini koruması gerektiğine işaret ederken, alınan kararların ifade özgürlüğünü daraltıcı değil, genişletici yönde olmasını ve hakimlerin AB sürecinin sonuçlarına hazırlamak gerektiğini ifade etti.
Tülay Tuğcu, Sheraton Otel'de düzenlenen Anayasa Mahkemesi'nin 45'inci Kuruluş Yıldönümü Sempozyumu'nda konuştu. Tuğcu, sempozyumun bu yılki konusunu "Evrensel Barış ve Medeniyetler Buluşmasında Anayasa Mahkemelerinin Rolü" olarak belirlediklerini ifade ederek, "Bu konuyu seçmekteki amacımız ‘medeniyetler çatışması' tezinin, küreselleşen dünyada yarattığı yıkıcı ve yakıcı tehlikeye dikkat çekmek ve farklı medeniyetler arasında çatışma yerine, savaş yerine barışın mümkün ve gerekli olduğunu hatırlatmaktır" diye konuştu.
SEÇİMLERDE SEÇMEN KATILIMI ÜST DÜZEYDE OLMALI Tülay Tuğcu, yapılacak milletvekili seçimlerinin Atatürk milliyetçiliğine bağlı, laik ve hukuk devletini gerçekleştirecek anlayıştaki bir parlamento oluşturacağına inandığını belirtti. Tuğcu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Seçimlerin öncelikle ifade özgürlüğünün ve bu özgürlüğün somut kullanım biçimleri olan diğer kimi özgürlüklerin genel kabul gören standartlar çerçevesinde kullanılabildiği bir ortamda, genel ve eşit oy ilkelerine dayalı olarak, çoğulculuğa ve rekabete açık bir düzende yapılması zorunludur…Parlamento ne kadar çok seçmeni ve görüşü temsil ederse demokrasi o kadar güçlenir. Bu nedenle yapılacak seçimlerde seçmen katılımının üst düzeyde olmasını demokrasimiz adına önemle temenni etmekteyim.
PARLAMENTO ÇOĞUNLUĞU SINIRLANDIRILMALI Ancak, temsil gücü ne olursa olsun Parlamento çoğunluğunun sınırlandırılması gereksinimi de açıktır. Parlamenter rejimlerde çoğunluğun iktidarını sınırlayan en etkin unsurlar anayasa yargısı, bağımsız yargı, muhalefetteki siyasi partiler, güvenceli temel hak ve hürriyetler rejimi ve anayasal rejimi özümsemiş güçlü sivil toplum örgütleridir."
YARGI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ALANINI GENİŞLETİCİ KARAR VERMELİ Tuğcu, yargı organlarının varlık nedeninin bireyin hak ve özgürlüklerini korumak olduğuna dikkat çekti. Tülay Tuğcu, "İfade özgürlüğünün alanına daraltıcı değil, genişletici yönde kararlar vermesi, bazı toplumsal ve siyasal sorunların diyalogla çözümlenmesine önemli bir katkı sunacaktır" diye konuştu.
Tülay Tuğcu, AB sürecine ilgisiz kalınamayacağına vurgu yaptığı konuşmasında, hakimlerin de bu sürece hazırlanmasının önemine işaret etti. Tuğcu, "AB sürecinin yakından takipçisi olmak, ulusal mevzuatımızı bu doğrultuda yeniden gözden geçirmek, hakimlerimizi ve diğer hukukçularımızı bu sürecin sonuçlarına hazırlamak zorundayız" diye konuştu.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ FARKLILIKLARI BİR ARADA YAŞATIR Çoğulcu demokrasinin temelinin ifade özgürlüğü olduğuna dikkat çeken Tuğcu, "Bu özgürlük, demokrasilerde, ülkenin en sıkıcı ve karmaşık sorunlarını bile şiddete başvurmaksızın diyalog yoluyla çözümleme imkanını sunmaktadır. Bu imkanın iyi kullanılması durumunda farklılıkların bir arada yaşatılması ve sorunların barışçı yollarla halledilmesi kolaylaşacaktır" dedi.
KAPATILAN PARTİLER İÇİN YENİDEN YARGILAMA KARARI DÖNÜM NOKTASI Tuğcu, Anayasa Mahkemesi'nin 2 Mart 2007'de AİHM kararı uyarınca Halkın Emek Partisi, Özgürlük ve Demokrasi Partisi ile Birleşik Kominist Partisi'nin kapatılma davalarının yeniden ele alınmasına karar verdiğine değinerek, yeniden inceleme durumunda mahkemenin ne karar vereceğinin henüz bilinmediğini ancak bu durumun "dönüm noktası" olduğunu söyledi.
YARGIDA İYİ ŞEYLER DE OLUYOR Anayasa Mahkemesi Başkanı Tuğcu, yargının sorunlarının sadece yargının değil, hukuk devleti anlayışının da sorunu olduğunu, bu sorunların siyasi iktidarlar tarafından çaba gösterilmedikçe giderilemeyeceğini ifade etti. Tuğcu, "Ancak geçen Temmuz ayında hakim ve savcıların özlük haklarına ilişkin olarak ve anayasanın öngördüğü biçimde yapılan düzenlemenin uzun süredir beklenilen olumlu bir adım olduğunu ifade etmek isterim" dedi. Tuğcu, 29 Ekim 2006'da temelleri atılan yeni Anayasa Mahkemesi Binası'nı da olumlu gelişmeler arasında saydı.
30 ÜLKENİN ANAYASA MAHKEMESİ TEMSİLCİSİ KATILDI Anayasa Mahkemesinin 45. kuruluş yıldönümü sempozyumuna;Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Anayasa Mahkemesi üyeleri, askeri yargı üyeleri, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras, 30 ülkeden Anayasa Mahkemesi başkanları ve çok sayıda akademisyen katıldı.