HABER

Tuğluk: "Çatışmaları durdurmak için meclise giriyoruz"

DİYARBAKIR (ANKA)- DTP Eski Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Aysel Tuğluk, Kürt halkının kendi kimliğinin tanınmasını istediğini belirterek, "Kürt halkının barış elini Ankara'ya götürmek için Meclise gireceğiz" dedi.

Tuğluk, çatışmaların durması ve demokratik bir cumhuriyet ile huzurlu bir Türkiye yaratmak amacı Meclis'te mücadele edeceklerini söyledi. Operasyon kararlarına Meclis'te "ret" oyu vereceklerini söyleyen Tuğluk, dağda sayısı 7 bin ile ifade edilen bir PKK gurubunun olduğunu da açıkladı. ANKA'nın sorularını yanıtlayan DTP Eski Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Aysel Tuğluk, Türkiye'deki yüzde 10'luk barajdan dolayı bağımsız aday olarak Meclise girme kararı aldıklarını hatırlattı. Tuğluk, "Türkiye de mevcut seçim yasasının gereği yüzde 10 seçim barajı söz konusu. Biz bu baraj engelini aşmak için seçimlere bağımsız girmeyi kararlaştırdık. Yüzde 10 barajı ile partimiz meclise giremedi. Tabi ki bu antidemokratik bir uygulamadır. Antidemokratik yasaya karşı bizde böyle bir yolu tercih etmek zorunda kaldık" dedi.

Kendilerinin Meclis'te olmalarının Türkiye için bir şans olduğunu vurgulayan Tuğluk, şöyle dedi : "Biz yeni bir başlangıç olarak bize fırsat tanınırsa bizlerin parlamentoda olması Türkiye için bir şans. Parlamento zemini içinde bu iradenin temsiliyetinin sağlanmaması çok ciddi psikolojik kırılmaya yol açtı. Maalesef bu sorunun muhatapları ile tartışılması gerekirken, bunun çözümü başka yerlerde arandı. Bu halkın uzattığı barış elinin Ankara'ya götürülmesini sağlamak için çalışacağız. Bu Türkiye için büyük bir şans olacaktır. Bu bizim iç sorunumuzdur. Bu halkın sorunlarını ulusal bir konsorsiyum çerçevesinde kavrayabilirsek, daha iyi bir Türkiye'nin de zemini oluşturabiliriz. Eğer bu konuda bir irade açığa çıkarsa çok kısa sürede çok önemli gelişmelerin sağlanması mümkün olacaktır. Çünkü Türk ve Kürt halkı birbirine muhtaç. Hem psikolojik hem kültürel hem de sosyal anlamda ortak şeyler yaşayan halklar ortak geleceği birlikte yaşayacaklardır."

ÇATIŞMALARI DURMURMAK İÇİN MECLİS'E GİRİYORUZ

Kürt halkının artık kendi kimliğinin tanınmasını istediğini ifade eden Tuğluk, bunun bir sorun olarak gittikçe katmerleştiğini savundu. Çatışmaların durması ve demokratik bir cumhuriyet ile huzurlu bir Türkiye yaratmak amacı Meclis'te mücadele edeceklerini söyleyen Tuğluk, "Türkiye'nin en büyük meselesi demokrasi meselesi ve demokratikleşememesi, demokratik cumhuriyet dediğimiz bir dönüşümü yaşayamaması. Çok temel sorun olarak demokratik bir sorun olarak gördüğümüz bir Kürt sorunu var. Çok ağırlığı ile ve derinleşerek devam ediyor. Bu ülke halen çatışma ve can kayıpları yaşıyor. Kürt sorununu parlamenter sistem içerisinde bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Bir silahsızlanma ve çatışma sürecini durdurmak için bu halkın iradesinin parlamentoda olması gerekiyor. Türkiye'nin bor çok sorunu var. Bu problemler ülkemizin sorunları. Biz siyasetçi isek bu sorunları orada dillendirmek zorundayız. Bu amaçla meclise gidiyoruz" diye konuştu.

30'UN ÜSTÜNDE MİLLETVEKİLİ

Tuğluk, DTP geleneğinin desteklediği bağımsız adaylardan 30'un üzerinde milletvekilinin seçileceğini ifade ederek, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Biz 30'un üzerinde vekil ile gireceğimizi tahmin ediyoruz. Seçimlerden sonra milletvekilleri partimizin çatısı altında toplanacaklardır. 20 milyon bir halk var. Öncelikle bu halk kendi kimliğinin tanınmasını istiyor. Kürt halkı kendine haklarının tanınmasını istiyor. Kriterlerin uygulanmasını istiyor. Anayasa içerisinde kendi kimliğinin tanınmasını istiyor. Mevcut anayasa Türklük üzerine kurulu bir anayasa. Türk ve Kürt kimliğinin anayasal vatandaşlık temelinde tanımlandığı bir özgürlükçü anayasaya ihtiyaç vardır. Kültürünün özgürce geliştirilmesini istiyor. Kendi dilini en az Türkçe kadar saygın bir dil olarak görmek istiyor. Her şeyin Ankara'da devlet yapılanması içerisinde yerel yetkilerin yerele devredilmesi ve siyasetin yerelleşmesi gerekiyor. Şu anda yaşanan tıkanmanın ana nedeni ise yerelleşememe. Merkeziyetçi, katılımcı devletçi bir yaklaşım var. Bu sorunları çözemiyor. Hantallaştırıyor. Bu sorunların daha da ağırlaşmasına yol açıyor. Yani şunu ifade edebilirim. Türk-Kürt halkının özgürce yaşayabilmesi için eşit ve özgür demokratik bir devlet anlayışının yerleşmesi gerekiyor."

OPERASYONA RET OYU

Meclise girmeleri halinde operasyona dahil herhangi bir oylamada "ret" oyu kullanacaklarını açıklayan Tuğluk, "Sorunun çözümünü dışarıda veya operasyonlarda aramakla sorun çözümlenmez. Bakın bu ülkede geçmişte defalarca sınır ötesi operasyonlar yapıldı. Bu ülkenin içerisinde binlerce operasyon yapıldı. Milyonlarca dolar para bu savaşa aktarıldı. Ve PKK ilk çıktığında belki 10 kişi 20 kişi belki de 100 kişiydi. Ama şimdi sadece dağda 7 bin kişi ile de ifade edemeyeceğiz kadar çeşitli ülkelerde ülke içerisinde daha da büyüdü. Şunu söylemek istiyorum. Operasyonel çözümleri öngören mantık aslında iflas etmiştir. Biz bir operasyona dahil bir oylamada kesinlikle bunu kabul etmeyiz. Doğru bulmayız" diye konuştu.

BEDEL ÖDEMEYE HAZIRIZ

DTP'li Tuğluk, bir soru üzerine de şunları söyledi :

"Bugün yaptığımız çalışmalarda bizden önceki talep olarak Kürt sorununun demokratik çözümü barış talebini bu halk istiyor. Öyleyse biz bunu Meclisin gündemine sokacağız. Şiddetin ve çatışmanın durması için biz elimizden gelen ne varsa onu yapacağız Ve bunun bedelini de açık söylüyoruz ödemeye hazırız. Bunu ifade edebilirim. Bunun çabasını projesini bunu nasıl gerçekleştirebiliriz önümüzdeki günlerde elbetteki gündemimize alacağız ve tartışacağız. Ve meclisin gündemine mutlaka getireceğiz. Çünkü şuna inanıyoruz. Bu ülkenin barış problemlerinin çözümlenmediği müddetçe Türkiye çok farklı ve tehlikeli noktalara gelebilir. Bir çatışma ortamına sürüklenebilir. Bu da zannediyorum Türkiye'de çok büyük kayıplara yol açar. Biz ne Türkün ne de Kürdün bunu hak etmediğini düşünüyoruz.

En Çok Aranan Haberler