HDP, sadece yüzde 10'luk seçim barajını aşmadı; Türkiye'deki mevcut seçim sistemi çerçevesinde, kendisinden yaklaşık yüzde 3 fazla oy alan MHP'yle aynı sayıda milletvekilini TBMM'ye sokmayı başardı.
Seçimlerde MHP, yurtiçi, yurtdışı ve gümrük kapılarında sandık başına giden seçmenin oyuyla yüzde 16,29’luk dilimle Meclis’e 3. sırada giren siyasi parti olmuş, 80 vekil çıkarmıştı.
Seçimlere ilk kez parti olarak katılan HDP ise 6 milyon 58 bin 150 seçmenin oyu ile yüzde 10 barajını aşarak, 13,12’lik orana ulaştı. HDP de 80 vekil çıkardı.
TÜRKEŞ İHRAÇ EDİLDİ, MHP 79'A DÜŞTÜ
Seçim hükümetini kurmakla görevlendirilen Ahmet Davutoğlu'nun hükümete katılma davetini, partisinin muhalif duruşuna rağmen kabul eden Tuğrul Türkeş'in bugün MHP Yüksek Disiplin Kurulu'nun yaptığı toplantıda, MHP ile ilişiği kesildi. Bu durum, MHP'nin TBMM'deki sandalye sayısına da yansıdı. Türkeş, MHP'nin aldığı "kesin ihraç" kararıyla "Ankara bağımsız milletvekili" haline gelirken, MHP'nin 80 olan milletvekili sayısı da 79'a indi.
Bu durum, 7 haziran seçimleri sonrasında TBMM'de eşit üyeyle temsil edilen MHP ve HDP dengesini, HDP lehinde bozdu. HDP, resmen TBMM'nin 3. büyük partisi haline geldi.