ANKARA (ANKA)- Seçimler için geri sayım başladı. Askıya çıkan yeni seçmen listesi, nüfustaki artışa karşın 2002'den bu yana seçmen sayısının aynı kaldığını ortaya koydu.
Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Ömer Demir, mükerrer farklılık olsa bile, bunun sahte seçmenin yer alması şeklinde yorumlanamayacağını söyledi. Demir, kimlik numarasına dayalı nüfus sayımı ile birlikte nüfus sayısının 2000 yılında yapılan sayımların altında kalacağını söyledi. Bugüne kadar adreste yapılan sayımlara göre, 73 milyon 875 bin olan Türkiye nüfusunun 68 milyona düşmesi bekleniyor.
Seçmen listesinin askıya çıkması ile birlikte, mükerrer oy tartışmaları da gündeme taşındı. Ev ev dolaşarak herkesi TC kimlik numarası esasına göre kaydeden TÜİK'in Başkanı Ömer Demir, 2002 yılında en az 4 milyon mükerrer oy bulunduğuna yönelik tespitleri ve seçime katılma oranının neden düşük olacağına ilişkin ANKA'nın sorularını yanıtladı. Demir, Mükerrer kayıtlar nedeniyle özellikle kırsal kesimde ciddi bir nüfus azalması gözlendiğini belirterek, "Askı sürecinin ardından gerçek rakam ortaya çıkacak. Askı sürecinde de toparladığımız zaman net rakamı buluruz. Özellikle kırsal kesimde ciddi nüfus azalması gözleniyor" dedi. Demir, kamu kurumlarından kayıt topladıklarını belirterek, TC kimlik numaralarıyla kayıt topladıklarının altını çizdi.
TÜİK Başkanı Demir, gerçek rakamın askı sürecinin ardından ortaya çıkacağını belirterek, "Kırsal kesimde yaşayan nüfustan, fazla nüfus görünüyor, ölüm kaydı girilmemişler var. Yurt dışında yaşayanlar beldelerinde kayıtlı duruyor. Bazıları ikametgah almadığı için birkaç yerde askıya çıkmış. TC kimlik numarası esasına göre yapılan sayımla mükerrer kayıtlar da kalkmış olacak" dedi.
"Kayıtlar bir kaç yerde"
TÜİK Başkanı Demir, seçime katılma oranının düşük olacağı yönündeki tespitler konusunda şöyle konuştu:
"Bazı kişiler birkaç listede yer alabiliyor. İkametgah değişiklikleri bildirilmemiş. TC kimlik numarasına göre tespit yapılmadığı için önceki yıllarda seçmen sayısı yüksek görünüyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun verilerine göre tespitte bulunuyoruz. Yoksa bir kişinin üç beş oy kullanması gibi bir durum sözkonusu değil."
"Askı süreci önemli"
Askı sürecinin önemli olduğunu kaydeden Demir, "Kurum kayıtlarıyla karşılaştırma yapıp 22 Mayıs'tan itibaren askıya çıkacağız" dedi. Demir, şöyle devam etti:
"Önemli bir çalışma yapıyoruz. Muhtarlıklarda askıya çıkılmasına son verilecek. Bununla ilgili çalışmamızı İçişleri Bakanlığı'na sunacağız. Ağustos başına kadar bitireceğiz. Yurtdışında yaşayan bir çok vatandaşımızın kaydı beldelerinde görünüyor. Bunlar da yurtdışı kayıtlarına geçirelecek. YSK'nın listesini inceleyeceğiz. Kurum kayıtlarıyla karşılaştıracağız."