HABER

TÜKDER, hükümetten yeni kanun istedi

BURSA (İHA) - Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Necati Yentürk, 1995'te çıkarıldıktan sonra hiçbir değişiklik yapılmayan 4077 sayılı Tüketici Haklarının Korunması Kanunu'nun Meclis Kurulu'nda görüşülecek öncelikli yasalara dahil edilmesini ve mevcut kanunun acilen yenilenmesi gerektiğini bildirdi.

Dernek binasında basın toplantısı düzenleyen TÜKDER Genel Başkanı Yentürk, 4077 sayılı tüketicilerin korunması hakkındaki kanunun 21. maddesi gereği her yıl düzenlenen Tüketici Konseyi'nin sonuç bildirgesini açıkladı. Konsey toplantısında öncelikle kredi kartlarına uygulanan faiz oranlarının düzenlenmesi gerektiğine karar verildiğini anlatan Yentürk, sonuç bildirgesindeki bazı maddeleri şöyle sıraladı:

"Temel kamusal hizmetler kar amaçlı değil, kamu yararı gözetilerek yapılmalıdır. Elektrik, su, doğalgaz, telefon, ulaşım gibi kamusal hizmetler ile temel ihtiyaç maddelerine bütçe açıklarını kapatmak amacıyla sürekli zam yapılmamalıdır. Elektrik faturalarındaki güç aşımı bedeli, belediye vergisi, sayaç okuma ücreti gibi herhangi bir hizmet karşılığı olmayan uygulamalar kaldırılmalıdır. Akaryakıt, doğalgaz ve enerji alanında keyfi fiyat artışları ve yüksek oranda tüketim vergileri uygulanmamalıdır. Ekmekteki fiyat belirlemelerinde görülen yetki karmaşası sona erdirilmelidir. Telefon faturalarındaki sabit ücret ve hizmet karşılığı olmayan diğer uygulamalara son verilmelidir. Ulaşımda alternatif oluşturulması ve tüketicilerin can ve mal güvenliğinin korunabilmesi için demiryolları, denizyolları ve diğer toplu taşımacılık uygulamaları için gerekli yatırımlar gerçekleştirilmelidir. İlaç bir ticari mal olmaktan çıkartılmalı, eğitimde fırsat eşitliği sağlanmalı, ilk ve orta öğretim devlet okullarında parasız olmalı, kayıt parası, eğitime katkı gibi zorunlu bağışlar alınmamalı ve ders kitapları ücretsiz olmalıdır. Bankacılık, enerji, iletişim gibi alanlarda uygulanan tek taraflı baskıcı ve vicdana aykırı sözleşmeler kaldırılmalı. Tüketici dernekleri, İçişleri Bakanlığı'nın denetimi dışına çıkarılarak, Uluslararası Tüketiciler Örgütü ve AB normları doğrultusunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı kapsamına alınmalıdır."

Konsey toplantısında tüketicinin sağlığının korunmasına öncelik verilmesinin kararlaştırıldığını söyleyen Yentürk, 21. dönem TBMM Genel Kurulu'na getirilen Tüketici Kanunu'nun Bankalar Birliği ve bazı basın yayın organları tarafından engellendiğini öne sürdü. Yentürk, kredi kartlarına akdi faiz üzerinden en fazla yüzde 150 faiz uygulanabileceğini ancak bankaların bu oranları yüzde 300-400'lere kadar yükselttiklerini vurguladı.

Öte yandan, Tüketici Kanunu'nun Avrupa Birliği (AB) Uyum Yasaları kapsamında değerlendirileceğini hatırlatan Yentürk, "Bu konuda hemşehrimiz Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır'dan destek bekliyoruz" dedi.

En Çok Aranan Haberler