HABER

Tükenmez Kalem

Tükenmez Kalem

1888’de üretilen ilk tükenmez kalemin patenti John Loud’a ait. Bu tarihten sonra çok sayıda tükenmez kalem patenti alınmış olmasına rağmen, günümüze kadar gelen versiyonu 1938 yılında László Bíró tarafından geliştirildi. Bíró, öncekilerin aksine, kalemde mürekkebin yer alacağı ufak bir hazne oluşturarak kalemin ömrünü uzatmayı başaran kişiydi.


Dünyanın ilk MP3 çaları 1996 yılında Audio highway şirketi tarafından tanıtıldı. Ancak Listen Up modeli 1997’e kadar piyasaya sürülemedi. ABD’nin en büyük online satış sitesi eBay’in 2009 kayıtlarına göre Listen Up’dan sadece 25 tane üretildi. Kısaca, ilk MP3 çalar hakkında görüntüsü dışında pek bir bilgimiz yok.


İlk konserve açacağı 1820’li yıllarda üretildi ancak ne kadar ilginçtir ki sürekli geliştirildi. 1870 yılında Star Can Opener şirketi ilk üretilen versiyona ikinci bir dişli ekledi. 1931’de ise ilk elektrikli konserve açacağı tüketiciye sunuldu. Günümüzde yaygın olarak kullanılan konserve açacağının tasarımı ise 1925 yılına dayanıyor.


Bundan 60 yıl önce Lewis Urry tarafından icat edilen alkalin bataryalar bugün hala uzaktan kumanda ve el fenerlerinde kullanılıyor.


Tivo, televizyon programlarının kayıt edilmesi için programlanması neredeyse imkânsız olan izleyicilerin yardımına koştu. Tivo sayesinde bir programı kaçırmamak için aceleyle eve gitme derdi ortadan kalktı.


ABD Patent Bürosu saatli radyonun patent kaydını bulundurmadığı için bu icadın ne zaman ortaya çıktığı kesin olarak bilinmiyor. Tek bilgi, James Reynolds ve Paul Schroth tarafından 1940’lı yıllarda icat edildiğinin düşünülmesi.


Game Boy’un piyasaya çıkmasından çok uzun bir süre önce, 1977 yılında Mattel’in ürettiği Football, üzerindeki kırmızı tuşlarla oyuncuların yönlendirildiği oldukça basit bir oyuncaktı.


6210, IBM’in piyasa sürdüğü 10’uncu ve telefon özelliği olan ilk Blackberry. 6210’dan önce ilk telefon özelliği olan 5810, bu fonksiyon için kulaklık gerektiriyordu.


Velcro’nun “kadife” ve “çengel” anlamına gelen iki Fransızca kelimenin birleşiminden oluşan bir kelime olduğunu biliyor muydunuz? Pek de yüksek bir teknolojinin ürünü olmayan bu dahice icat ayakkabılardan, astronot kostümlerine kadar birçok farklı alanda kullanılıyor.


5 cm’lik siyah beyaz ekranıyla bugün etkileyici olmaktan çok uzak olan FD-210, 1982’de piyasa sürüldüğünde eşi benzeri olmayan bir üründü. Üç farklı ekran büyüklüğündeki cihazla gittiğiniz her yerde televizyon izleyebiliyordunuz.


1978’de sunulan “konuşma sentezleyici” Speak & Spell cihazı, adam asma oyunu gibi oyun kartuşları takılan bir parçaya da sahipti. 1978 ve 1992’de sayısız çocuğa kelime ve heceleme öğreten ürün başarı elde edince yedi farklı dilde daha sunuldu.


Çok kullanımlı ev aletinin kullanılabilir hale getirilmesi tam sekiz yıl aldı. Mucit Tim Leatherman, çocuk izciler için düşündüğü çok fonksiyonlu 1983’te piyasaya sundu ve Kısa zamanda İsveç ordu çakısına kafa tutmaya başladı.


Dünyanın en çok satan kişisel bilgisayarı Commoder 64, 1982 yılında piyasaya sürülmesinin ardından 17 milyon adetten fazla satıldı.


Kore Havayollarına ait 007 sefer sayılı uçuşu yapan uçağın 1983 yılında yönlendirme sistemindeki hatadan dolayı Sovyet hava sahasına girmesi ve Rus savaş uçakları tarafından vurulmasından sonra, dönemin ABD Başkanı Ronald Reagen GPS teknolojilerinin sivil kullanıma açılmasını istedi. İlk GPS uydusunun fırlatılmasından sonra, 1989 yılında Magellan NAV 100 ilk ticari GPS alıcısı olarak kullanıma sunuldu.


Optik disk teknolojisinin gelişmesiyle Time Warner, Sony, Toshiba ve Philips tarafından üretilen DVD formatlı diskler 17 GB kapasiteye kadar veri kaydedilmesini sağladı.


Dünyanın ilk MP3 CD çaları olan Tavaura, mükemmel olmaktan çok uzak olsa da 180 parçanın sıkıştırıldığı bir CD’yi dinleme olanağı veren ilk üründü.


Çektiğiniz fotoğrafı anından çıkartan ilk polaroid olan SX-70’in en iyi tarafı, çıkarttığı fotoğrafların cep veya cüzdana sığabilecek büyüklükte olmasıydı.


Sony, JVC, Panasonic gibi markalar yıllardır video kameralar üretiyor ancak 2007’de Pure Digital Technologies adlı pek tanınmayan bir şirket, kalem pille çalışabilen ve USB’yle bilgisayara bağlanabilen Flip’le piyasayı değiştirdi. Bu yüzden Cisco Systems Pure Digital’ı satın aldı, bu yüzden Oprah programında Flip’i övdü.


Sıfır Yerçekimi Kalemi olarak da bilinen “Space Pen”, nitrojenle basınç uygulanan mürekkep kartuşuyla kalemler arasında bir ilk. Bu özelliği sayesinde mürekkep serbest olarak değil, ihtiyaç duyulduğu zaman akıyor. NASA tarafından iki yıl test edildikten sonra, Apollo uzay programında yer alan astronotlar tarafından kullanıldı.


Çağrı cihazı 1949 yılında doktorlarla hastaları arasında bağlantı kurabilmek için New York Şehri’nde yaşayan Alfred Gross tarafından icat edildi. 1990’larda cep telefonlarının öncülüğünü yapan çağrı cihazı, harflerin kullanımından önce rakamlardan bir dil oluşturmayı başarmıştı. Örneğin 143 “Seni seviyorum”, 82 ise “Çabuk ol” anlamına geliyordu.


1958 yılında ilk kez kullanılan kalp pili sadece üç saat ömre sahipti. Yaklaşık 30 yıl sonra, lityum iyodür kullanılarak günümüzde kullanılan kalp pillerinin güç kaynağı icat edilmiş oldu.


İlk taşınabilir CD çalar olan D-50 1984’de üretildi. Özelliği, kasetçalarların halen çok rağbette olduüğu bir dönemde CD’lere dikkat çekilmesini sağlamasaydı.


Dünyanın ilk elektrikli matkabı 1916 yılında Black&Decker firması tarafından üretildi. 45 yıl sonra aynı şirket ilk kablosuz matkabı piyasaya sürdü.


Kodak fotoğraf makineleri tarihinde birçok ilke imza attı. Bunlardan bir tanesi de internet bağlantılı dijital fotoğraf makinesi EasyShare.


1972’de 150 dolardan piyasaya sürülen elde taşınabilen ilk hesap makinesi SR-10, kara kök hesaplamaları yapabiliyordu.


Roomba’nın üretilmesine kadar giden hikaye çok ilginç: MIT Üniversitesi 1990 yılında askeriye için bombaların temizlenmesi ve imha edilmesi amacını taşıyan iRobot’u üretti. Sekiz yıl sonra, yeni bir anlaşma yapan üniversitenin Yapay Zeka Laboratuarı Irak ve Afganistan’da bomba imhası için kullanılmak amacıyla PackBot’u üretti. İki yıl sonra ise, aynı teknolojiden esinlenerek ev ve havuz temizliğinde kullanılabilen iRobot piyasaya çıktı. İRobot, üzerinde kedi taşıyabilme özelliğiyle YouTube’da hit olmayı da başardı.


Sir James Dyson, 2009 yılına kadar tam 129 yıldır aynı model vantilatörü kullanan dünyaya bu alanda bir yenilik getirdi ve pervanesiz vantilatör olan Air Multiplier’ı üretti. Böylece, “çocuğum koyucu tellerin arasından parmağını uzatırsa ne olur?” endişesinden kurtulmuş olduk.


Kökleri 1937’e uzanan Dirt Devil (Kir Canavarı) 1984’te piyasaya çıktı ve 23 milyon adetten fazla sattı.


Ağırlığı 2 kiloyu bile bulmayan TRS-80, diz üstü bilgisayar olarak bilinen cihazların ilkiydi. 1983’te piyasaya sürülen ürünün sadece 32 KB belleği vardı. 800 dolardan satışa sunulan cihazın kullandığı dört pil 200 saate kadar kullanım olanağı sağlıyordu.


1992 yılında 900 dolar fiyatla sunulan Simon cep telefonu, çağrı cihazı ve faks makinesi görevini görüyordu. Takvim, hesap makinesi ve telefon rehberi özellikleri de bulunan cihazın yönlendirme tuşları yoktu. Bunun yerine dokunmatik ekran ekran ince kalem veya parmakla kullanılıyordu.


Kodak’ın ürettiği ve 1994’te piyasaya sürülen QuickTake 100, son tüketicinin kullanımına sunulan ilk dijital fotoğraf makinesi oldu. Sadece Apple Macintosh’la uyumlu olan bu alet çözünürlüğüne göre 8 ile 32 fotoğraf çekebiliyordu.


Hiçbir el aleti şok cihazı kadar fazla tartışmaya yol açmadı. Sinirleri uyuşturarak ölümcül olmadan birisini etkisiz hale getirmek için üretilen taser, buna rağmen ciddi yaralanmalara hatta ölümlere neden oldu. Bir zamanlar evlere girmek için hırsızlar tarafından da kullanılan cihazın bugün genelde polis ve askerler tarafından kullanılması tabi ki iyi bir şey.


1970 yılında kimyager Stanley Whittingham tarafından icat edilen lityum iyon piller, farklı boyut ve şekillerde kullanılabilmesiyle, günümüzün boyutuna göre en iyi enerji kapasitesine sahip pilleri olarak kullanılıyor.


Flash sürücülerden önce, Iomega Zip Drive 1990’larda disketlere tercih edilen veri depolama unsurlarından biriydi.


Listenin geri kalanına kıyasla önemsiz gibi görünen Zippo çakmakları, rüzgâra dayanıklı aleviyle hem 1933’ten bu yana 425 milyon parçayla piyasanın yıldızı hem de Amerikan kültürünün bir parçası. Çakmakların yanında verilen garanti belgelerinde “Çalışmazsa bedavaya tamir ederiz” deniyor.


Bilgisayar “faresini” keşfeden kişi olan Douglas Engelbart, patentini 1970’de aldığı ürünü için “bir görüntü sisteminde kullanılacak X-Y konum göstergesi” tanımını kullandı. Engelbart’ın şansızlığı, fare piyasasının patentinin sona ermesinden sonra canlanması oldu.


TIME dergisi tarafından 2001’in en iyi icatlarından biri olarak gösterilen SteriPEN, mor ötesi ışınlarla bir bardak sudaki tüm bakteri ve virüsleri bir dakikadan daha kısa sürede yok ediyor.


İki model ve üç nesil sonra, Amazon Kindle elektronik kitap krallığının halen lideri konumunda. Geliştirilen ilk ekitap okuyucu olmamasına rağmen, kitapları saniyeler içinde indiriyor, gazete abonelikleri otomatik olarak güncelleniyor.


Dijital kameralar fotoğraf filmini tarihe gömmeye başlasa da ilk kez 1949’da tasarlanan ve 1986’da piyasaya güçlü bir giriş yapan QuickSnap hala çok popüler bir ürün. Kanıt isteyenler en yakın zamanda bir düğüne gidebilir.


LED, yani “ışık yayan diyot” 1962 yılında Nick Holonyak tarafından icat edildi. Bugün kullanılmasının sebebi ise enerji tasarrufu sağlaması. Yarı iletken özellikteki LED, televizyonlarda, flaş lambalarında, bilgisayar monitörlerinde ve çeşitli kol saatlerinde kullanılıyor.


2006 yılında piyasaya çıkan 8 GB hafızaya sahip Gremlin, kablosuz ağdan müzik indirilmesine olanak veren ilk MP3 çalardı. Apple, bener bir ürünü bir sene sonra çıkartabildi. 2008’de SanDisk tarafından satın alınan Gremlin’ibn ismi o tarihten sonra hiç duyulmadı.


İlk alkol ölçer, ABD’nin Indiana eyaletinde 1938 yılında kullanıldı. Kandaki alkol oranını çok iyi ölçmesine rağmen her kullanımdan sonra yeniden ayarlanması gerekiyordu. Tabi ki günümüzde böyle bir sorun kalmadı.


29 Ekim 1965 tarihli TIME dergisinde, Sonus şirketi prize takılı her türlü elektronik cihazı ses aracılığıyla açıp kapatabilen bir uzaktan kumanda tanıttı. Sonuswitch adındaki cihaz hiç piyasaya sürülmemiş olsa da 1985’te raflarda yerini alan Clapper ürününü mucitlerine Sonuswitch’e ne olup olmadığı belki sorulabilir.


iPad ilk tablet bilgisayar değildi ancak en sevileni olmayı başardı. Piyasa çıktığı ilk 80 gün içinde üç milyon adedi satıldı. Steve Jobs, bu yıl verdiği bir demeçte iPad fikrinin aklına iPhone’dan çok önce geldiğini belirtti.


İlk termometrenin patenti 1970 yılında ABD’nin Alabama eyaletindeki Kraliyet Asker Tıp şirketi tarafından alındı. Kullanılmaya başlandığı dönemde, hastanelerde termometrenin nasıl kullanılacağını hemşirelere göstermek amacıyla afişler hazırlandı.


Telsiz telefonların geçmişi İkinci Dünya Savaşı’na kadar uzansa da, SCR-536 telszi telefonların ilk gerçek örneğiydi. Ancak kapsama alanı oldukça kısıtlıydı.


Dünyanın kameraya sahip ilk cep telefonu olmasının dışında J-SH04 için söylenecek pek bir şey yok. Kasım 2000’de Japonya’da tüketicilere sunulan telefon ABD’ye 2002’de piyasaya sürüldü.


Dijital fotoğraf makinenizin yapmasını istediğiniz ama yapamadığı bir şey söyleyin? Mesela makinenizi bilgisayara bağlamadan ya da hafıza kartını çıkarmadan fotoğraf aktarımı olabilir mi? Kablosuz internete bağlanma özelliğiyle Eye-Fi SD kart bu özelliğiyle talepleri bir nebze de olsun karşılayabiliyor.


Thomas Edison tarafından 1886 yılında icat edilen karbon vericiler, sesi kablolar üzerinden iletilen elektrik sinyaline dönüştürüyordu. Bu teknolojiyi kullanan ilk duyma cihazları 1920’lerde üretildi. 1952’de ise, iki yıl önce radyolarda kullanılmaya başlanan transistor duymaz cihazlarına eklendi. Kulak arkasına takılan ilk duyma cihazının 1956’da üretilmesinin ardından, günümüze kadar birçok model piyasaya çıktı.


Günümüzde takan kişinin kaç adım attığını ölçmek için kullanılan Pedometer’ın reklâmları iPod ve Nintendo DS gibi ürünlerde görülebiliyor. Japon bilim adamı Yaşiro Hatano’nun 1965-1985 yılları arasında yaptığı çalışmalara göre, bir kişinin günlük kalori girdisini dengelemesi için 10 bin adım kadar yürümesi lazım.


Son 30 yılda sayısız çeşidi piyasaya sürülen ses kayıt cihazlarından ilki 1969 yılında Olmpus tarafından icat edilen Zuiko Pearlcorder.


Klavyeyi ekrana daha yakın bulunduran tasarımıyla, PowerBook 100 kullanıcılara yazı yazdıkları esnada ellerini dinlendirebilme imkânı sundu.


Sony, dijital kameraların fotoğraf paylaşım sıkıntısı nedeniyle tüketiciye sunmakta yaşanan zorluğu 8.89 cm genişliğindeki disket girişiyle ortadan kaldırdı. Böylece yanında çok sayıda disket bulunduran herkes dilediği kadar fotoğraf çekebilmeye başladı.


Özellikle vahşi doğayla sık sık haşır neşir olanlar için mükemmel bir icat. Kişisel bir GPS ve uydu cihazından oluşan bu alet, kullanıcısının nerede olursa olsun bir düğmeye basarak yardım çağırabilmesi için hazırlanmış.


Fotoğrafçılık endüstrisini alt üst eden bu fotoğraf makinesi, 21 megapiksel full HD video kayıt yapabilme özelliğiyle bir ilk oldu. Yapımcılar da bu fırsatı hemen değerlendirdi. Fox’un ünlü dizisi House’un bir bölümü 5D Mark II ile çekildi. Bir ABD Başkanı’nın portresini çekmek için kullanılan ilk dijital kamera da 5D Mark II oldu.


Motorola’nın 1995’te çıkardığı ilk iki yönlü çağrı cihazının geliştirilmiş modeli olan PageWriter 2000, klavyesi sayesinde mesaj alımı ve iletiminin yanı sıra e-mail ve faks da iletebiliyordu.


Panasonic’in 1998 yılında piyasaya sürdüğü ilk taşınabilir DVD oynatıcının 12,7 cm genişliğinde ekranı ve bir çift hoparlörü vardı.


SanDisk’in 2005 yılında ilk ürettiği hafıza kartları 32 MB ile 128 MB arasında değişiyordu. Bugün cep telefonları, kameralar ve diğer dijital ürünlerde kullanılabilen taşınabilir hafıza kartlarının kapasitesi 64 GB’a kadar çıkıyor.


Güç uzata kablosunu icat eden kişinin doğal olarak bir milyoner olması gerekirdi. Ancak 1972 yılında icadının patentini almakta geciken Avustralyalı Frank Bannigan, dünya çapında bu teknolojinin kopyalanmasının önüne geçemedi. 2006’da bir röportaj veren Banningan, ne zaman büyük bir mağazaya girse bu hatasının aklına geldiğini söyledi.


ABD’de Sidekick adıyla bilinen ürün, dünyanın ilk akıllı telefonu olarak kabul ediliyor. T-Mobile üretimi 6.35 santimetre genişliğinde ekrana sahip olan cihaz, klavye, hızlı ileti, çağrı cihazı, e-mail ve internet özelliğine sahipti. 2010’a kadar, sekiz farklı Sidekick modeli daha piyasaya sunuldu.


Sony’nin çıkardığı ve Betamax kasetler kullanan ses ve video kayıt eden kameralar sadece 3.5 saatlik çekim yapabiliyordu.


Dünyanın ilk “istiridye kabuğu” diz üstü bilgisayarı Compass 1101, 1979’da Bill Moggridge tarafından icat edildi. 15,24 cm genişliğinde ekrana sahip olan bilgisayar 320x240 ekran çözünürlüğüne sahipti. Piyasa çıkış fiyatı 8,150 dolar olan bilgisayar pahalılığından dolayı sadece NASA ve ABD ordusunda kullanıldı.


Dünyanın üçüncü taşınabilir MP3çaları olan PMP3000, taşınabilir MP3 çalar sınıfında ticari başarı yakalayan ilk ürün. 1998’de piyasaya sürülen ürünün 10 parça dinlemeye yetecek 32 MB’lık bir hafızası vardı. LCD ekranında ise sadece parça numarası görülüyordu ve ses ayarı diye bir şey söz konusu değildi.


1973 yılında dünyayı etkisi altına alan petrol krizi, ABD’de hız limitinin azaltılmasına ve ilk radar detektörünün de icat edilmesini sağladı: Fuzzbuster. Dale Smith tarafından icat edilen ürün, trafik hızını tespit etmek için x band frekansını yakalıyordu.


Nikon’un ürettiği ilk tek mercekli refleks fotoğraf makinesi modeli olan F, 35-mm fotoğrafçılık için bir dönüm noktası oldu. Makinenin özellikleri 1925’te geliştirilmişti ancak her şeyi bir araya toplayan ilk ürün bu oldu.


Dünyanın “ilk cep radyosu” olarak tanıtılan Regency TR-1, aynı zamanda ilk transistorlu radyo olma özelliğine sahip.


Kişisel bilgisayar çağında bir devrim yaratan Altair 8800, çok sayıda model roketi sırayla ateşlemek için üretildi. Birçok kişinin bilmediği şey, programlanabilir özelliğe sahip olan bilgisayarın sahip olduğu teknoloji ve Altair BASIC yazılımının, Microsoft’un en temel teknoloji altyapısını barındırması.


BlackBeryy ve iPod’ların çok öncesinde, TPS-L2 cepte taşınabilen ilk elektronik cihazlardan biriydi. Oldukça hafif kulaklıklara sahip olan ürünün ilk olarak 1979 yılında Japonya’da piyasaya sürüldü.


Tahta bir kutu içinde satılan bu 4.3 kg’lık cihaz ilk telesekreter olma özelliğini taşıyor. İki makaralı bant kullanan cihaz sadece 20 mesaj kaydedebiliyordu. Eğer mesajlarınızı sadece kendiniz dinlemek isterseniz, ek bir parça almanız gerekiyordu.


1989’da piyasaya çıkan Game Boy, dönemin iPod’undan farksızdı. Dünya çapında 118 milyon satmayı başaran ürün 8 bit grafiklere sahipti.


iPod 2001 yılında beş ve 10 GB’lık iki modeliyle ilk kez piyasa sürüldü. Farklı renkleri ve tıklama tekeriyle dikkat çeken ürünün son dokuz yıl içinde beş farklı modeli 275 milyon adetten fazla sattı.


Lego ve MIT Üniversitesi tarafından geliştirilen Mindstorms, lego parçalarıyla küçük bilgisayarları bir araya getirmeyi başardı. İlk 1998 yılında piyasaya sürülen ürün, sahip olduğu algılayıcılar sayesinde sifonu çekmek gibi küçük işler için programlayabildiğiniz kullanışlı bir cihaz.


Yüklediğiniz MP3’leri tekrar çalma fonksiyonuna sahip ilk cep telefonu karşınızda. 2001’de 400 dolar fiyatla piyasaya çıkan telefon 64 MB belleğe sahip olduğu internete bile bağlanabiliyordu.


Uçaklarda kullanılan alüminyumdan yapılan Razr V3, 13.9 mm kalınlığında, yüzeyinde ve kapağının iç kısmında renkli ekranı bulunan, bluetooth özelliğine sahip çok başarılı bir telefondu. Dijital kamera ve MPEG-4 video oynatma özelliği de bulunan telefon dört yılda 110 milyon adet sattı.


Steve Jobs’ın 1999 yılında sunduğu Airport, sertifikalı ilk kablosuz ağ geçidi olma özelliğini taşıyor. Aisport, sadece cihazların internete kablosuz bağlanmalarına değil, aynı zamanda yazıcı gibi çevre birimi cihazları yerel ağ üzerinden internete bağlıyordu.


Bugün modem olarak adlandıracağımız internetin olmazsa olmazı cihaz, ilk olarak 1950’lilerde ABD Hava Üsleri arasındaki iletişim ağını geliştirmek adına üretildi. 1963 yılında Bell Labs şirketinin geliştirdiği 103, saniyede 200 bit veri iletebiliyordu.


IBM’in 2000 yılında sunduğu flash sürücü DiskOnKey, 8 MB hafızaya sahipti. Doğal olarak, disketlerin ortadan kalkmasında da öncülük eden ilk ürün oldu.


İlk elektronik yangın alarm sisteminin icat edildiği 1895’ten 75 yıl sonra, evlerde kullanılabilen uzun ömürlü yangın detektörleri geliştirildi.


Dünyanın ilk dijital kol saati sahip olduğu kırmızı aydınlatması ve 18 ayar altın kutusuyla 2,100 dolardan piyasaya sürülmüştü.


İlk kez 1975 yılında ulusal koşu takımı için geliştirilen kalp atış hızı ölçüm monitörü 1983 yılında kablolardan bağımsız olarak üretilmeye başlandı. Zamanla, atletlerin belli zaman dilimlerinde ne kadar kalori yaktığı ve kalp atışlarının nasıl değiştiğini gösteren modelleri geliştirildi.


Bilim kurgu filmlerini çağrıştıran isme sahip olan “Space Command”, tamamen mekanik çalışan bir uzaktan kumandaydı. Bir tuşuna bastığınızda, cihazın içindeki küçük çekikl alüminyum kabloya vurarak ses ötesi dalga oluşturuyordu.


Kredi kartı fikri ilk olarak Edward Bellamy’nin 1887 yılında yayımlanan “Looking Backward” kitabında ortaya atıldı. 30 yıl sonra, otel ve benzin istasyonlarında kullanılmaya başlandı. Gelecekte plastik kartların daha sağlam bir maddeyle, hatta hiçbir fiziksel özelliği olmayan elektronik para özelliğine sahip cep telefonu para birimiyle değiştirilebilir.


Apple’ın Kişisel Dijital Yardımcı (PDA) ürünü olan Newton, 1993 yılında zamanının çok ötesinde bir buluştu. Üç yıl sonra piyasaya sürülen Pilot 1000, cebinizde taşıyabildiğiniz 500 bağlantı belleği bulunan ilk üründü.


Dünyanın internetten pek haberi olmadığı 1994 yılında piyasaya çıkan QuickCam, kullanıcılarına internet üzerinden 320x240 çözünürlükte resimler gönderebilme olanağı sağlıyordu. En son modeli 1995’te çıkan QuickCam, dakikada 15 resim gönderebiliyordu.


Harmony, farklı fonksiyonlar için tek komut verme özelliğine sahip ilk kumanda olma özelliğini taşıyordu. Televizyon ya da bir filmi izleme veya oyun oynamak için tek bir tuşa basmanız yetiyordu.


Dünyanın en çirkin ve en küçük programlanabilir bilgisayarı HP-65, 1974’te piyasaya sürüldü. 100 basamaklı programların kullanıldığı cihazın aynı zamanda küçük manyetik bir kart okuyucusu ve kayıt özelliği vardı.


Patenti Jacob Schick tarafından 1928 yılında alınan elektrikli tıraş bıçağı ilk kez 1931 yılında piyasaya sürüldü. Ardından, Remington ve Philips Laboratuarı tarafından geliştirilerek günümüzdeki halini aldı.


Piyasa çıktığı 1981 yılında, HX-20 dünyanın ilk diz üstü bilgisayarı kabul etti. En büyük özelliği, 50 saat ömrü olan pillere sahip olmasıydı.


Dr. Amar Bose, 1978’de yaptığı bir uçak yolculuğunda maruz kaldığı gürültüden o kadar rahatsız oldu ki, bu gürültüden kurtulma isteği ona Bose Noise kulaklığını icat etmeye itti. Patentini aldığı ilk kulaklığı 1986’da üretildi.


Dünyanın ilk dijital kol saati Hamilton Pulsar’ın ardından, ilk otomatik takvime sahip olan dijital kol saati olma özelliği de Casio G-Shock DW-5000C’ye ait. Bu adı oldukça uzun saatin bir diğer özelliği, 10 katlı bir binanın tepesinden yere atsanız da çalışmaya devam edecek olması.


Kodak’tan bir ilk daha: Şirket 1960’ların başlarında makineye film takma sürecini mümkün olduğunca kolaylaştırmak için bir girişimde bulundu ve tüketicilere Instamatic 100’ü sundu. Film plastik bir kutunun içinde doğrudan kameraya yerleştiriliyordu ve böylece kullanıcı hatalarına engel olunuyordu.


Kısa mesafelerde bilgi transferi yapılmasın olanak veren Bluetooth, ismini Danimarka Kralı Harald Blatand’dan (İngilizce’de Bluetooth) aldı. 1998 yılında icat edilen cihaz, halkını bir araya getirmeyi başaran Harald gibi dijital aletleri birleştirmeyi başardı.


İlk çıktığı 1960’lı yıllardan bu yana oldukça yok kat eden elektrikli diş fırçası, Broxodent firması tarafından yeniden sarj edilebilir modeliyle sunulduktan sonra hızlı bir şekilde yayıldı.


Radyo telefon şebekesi üzerinden ilk telefon konuşması 1973 yılında yapıldı. İlk cep telefonu olarak bilinen DynaTAC 8000x’in piyasaya çıkması ise bu gelişmenin 10 yıl sonrasında yaşandı. Ağırlığı 800 gr olan telefon uzunluğu 33 santimdi. 30 telefon numarası kaydedilen belleğe sahip telefonun şarj ermesi 10 saat sürüyordu.


Uçaklarda kullanılan alüminyumdan yapılan Razr V3, 13.9 mm kalınlığında, yüzeyinde ve kapağının iç kısmında renkli ekranı bulunan, bluetooth özelliğine sahip çok başarılı bir telefondu. Dijital kamera ve MPEG-4 video oynatma özelliği de bulunan telefon dört yılda 110 milyon adet sattı.


1976’da tüketiciye sunulan K 1000, bir tane bile ayar özelliğine sahip değildi. Tek özelliği, kullanmasının çok kolay, pratik ve ekonomik olmasıydı. 21 yıl boyunca satışa sunulan K 1000 3 milyondan fazla satmayı başardı.


1940 yılında geliştirilmeye başlanan yapay kalpler, ilk olarak 1981 yılında bir insan nakledildi. İlk nakil yapıldığı Dr. Barney Clark, Jarvik 7 adlı yapay kalbiyle 112 gün yaşadı.


Dünyanın en küçük taşınabilir diz üstü bilgisayarı olan PC 700, 17,78 cm genişliğindeki ekranı ve sadece 850 gr ağırlığa sahipti.


Trafikte sıkışmış bir haldeyken acil bir işinizi internet üzerinden halletmenize olanak sağlayan bağlantı cihazlarının öncüsü MiFi oldu.


Bazıları iPhone 4’ün listede olması gerektiğini savunabilir. Ancak iPhone dokunmatik özelliğiyle sağladığı çok sayıda fonksiyon ve cep telefonlar arasındaki en iyi internet erişim imkânıyla sadece 74 günde bir milyon adet satmayı başardı. O yolu açmasaydı, iPhone 4’ün piyasaya çıktığı ilk üç günde 1.7 milyon adet satması mümkün olmazdı.

En Çok Aranan Haberler