ANKARA (İHA) - Akaryakıt sektörünün önde gelen temsilcileri, tüketicinin mal alamayacak duruma geldiğini belirterek, konuya ilişkin gereken tedbirlerin alınmasını istediler. Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İsmail Aytemiz, Petrol Ofisi Genel Müdürü Ertuğrul Tuncer, Akaryakıt Anadağıtım Şirketleri Derneği (ADER) Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, Petrol Sanayicileri Derneği (PETDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Baban ve Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Genel Başkanı Atıf Ketenci'den oluşan heyet Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Masum Türker'i Hazine Müsteşarlığı'ndaki makamında ziyaret etti. Aytemiz başkanlığındaki heyet görüşmede, akaryakıt sektörünün sorunlarını Bakan Türker'e iletti. Hazine Müsteşarlığı önünde, yaklaşık birbuçuk saat süren görüşmenin ardından bir açıklama yapan Aytemiz, tüketicinin akaryakıt alamaz duruma geldiğine işaret ettikleri ziyaretin son derece olumlu geçtiğini söyledi.
Bakan Türker'in özel ve reel sektörün sorunlarını iyi bildiğini kaydeden Aytemiz, sektörün çözümlerine ilişkin yapılabilecekleri, "Tüketici şu an mal alamaz durumdadır. Böyle olunca da akaryakıt bayileri iş yapamaz duruma gelmiştir. Akaryakıtın litresi bir milyon 584 bin liradır. Bunun içinde bir milyon 150 bin lirası vergidir. Akaryakıt fiyatının mal alabileceği şekilde düzenlenmesini talep ettik. Örneğin bu rakam 800 bin lira olabilir. Akaryakıt 800 bin lira olduğunda bile bu fiyatın içinde yüzde 100 vergi vardır" şeklinde sıraladı.
TALEPLER YERİNE GETİRİLMEZSE EYLEM YOK Aytemiz, "Ankara'da bir süre önce pompa kapatma eylemi olmuştu. Talepleriniz yerine getirilmezse böyle bir eyleme destek verirmisiniz?" sorusuna, "Hayır. Seçime giden Türkiye'de zaten fazlasıyla sıkıntı var. Biz akaryakıtçılar vatanperver insanlardan oluşuyoruz. Dolayısıyla böyle sıkıntılı zamanlarda sıkıntıya yol açmamak istiyoruz" şeklinde cevap verdi.
TABGİS Genel Başkanı Atıf Ketenci de görüşmeyle ilgili, "Birinci sıkıntımız, sektörün yüksek fiyatla piyasaya arzda bulunamamasıdır. Sayın Bakan'la öncelikle bunu konuştuk. Tüketici yüksek fiyatla mal alamayınca biz de mal satamıyoruz. İkincisi, yüksek fiyatla kar marjımız düşük hale geliyor. Akaryakıt fiyatları düşerse biz de sermaye bakımından daha rahat olacağız. Seçimden sonra gereken altyapının oluşturulacağına inanıyoruz" yorumunda bulundu.
Ziyarete ilişkin Hazine Müstaşarlığı'ndan yapılan yazılı açaklamada ise Bakan Türker'in, görüşmede, akaryakıt sektörünün, girdi maaliyeti nedeniyle diğer tüm sektörlerin maaliyetlerini doğrudan etkilemesi ve enflasyonist etki yapması dolayısıyla, söktörün sorunlarının öncelikle çözümü için tarafların ortak gayret göstermesi gerektiğinin altını çizdiği bildirilerek, "Bakan Türker, akaryakıt sektöründe finansman maaliyetlerinin artmamasına özen gösterilmesi gerektiğini ifade ederek, bu konuda tüm kesimlerin elbirliğiyle ve bir sinerji içinde hareket etmelerinin önemine işaret etmiştir" denildi.