Merkez Bankası, Ekim ayı enflasyon rakamlarının tüketici fiyatları üzerinde henüz belirgin bir baskı oluşmadığını teyit ettiğini bildirdi.
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, "Ekim Ayı Enflasyonu ve Görünüm" değerlendirildi. Buna göre, Ekim ayında TÜFE'de gıda, giyim ve ulaştırma dışındaki alt kalemlerde belirgin bir enflasyonist baskı görülmedi.
Yapılan araştırmalara göre, her yıl Ramazan ayında gıda fiyatlarında bir hareketlenme gözlendiği, bunun ilerleyen aylarda telafi edildiği belirtildi.
2004 Ekim ayı içerisinde Ramazan ayı etkisinin genel TÜFE endeksine katkısı 0,3 puan olarak hesaplandı. Diğer yandan giyim sektöründe Ekim ayındaki yüksek artışa rağmen, fiyatların geçen yıl ile aynı seviyede olması dikkat çekici bulundu. Bir diğer deyişle, giyim alt grubunda mevsimsel etkilerin dışında belirgin bir fiyat artışı hızlanması görülmedi.
Ulaştırma grubundaki fiyat artışları ise daha çok akaryakıt gibi dışsal ve enflasyon üzerinde etkileri geçici olan maliyet baskılarından kaynaklandı.
Bu durumda, Ekim ayı enflasyon rakamları, tüketici fiyatları üzerinde henüz belirgin bir baskı oluşmadığını teyit etti.
Ekim ayı enflasyon rakamlarının geleceğe yönelik içerdiği bilgi analiz edilirken kamu tarafından kontrol edilen fiyatların davranışıyla ilgili ayrı bir parantez açılması gerekli görüldüğü belirtilen açıklamaya göre, 2004 yılının başından itibaren ithal ham madde fiyatlarındaki artışlar, özellikle fiyatı kamu tarafından belirlenen enerji sektöründe fiyat ayarlamalarını kaçınılmaz hale getirdi.
Merkez Bankası açıklamasında, bütün bunlara rağmen, son aylarda maliyet yönlü baskıların doğrudan etkileri hissedilmekle birlikte henüz "ikincil" veya "dolaylı" olarak adlandırabilecek etkilerin görülmemesi olumlu olarak değerlendirildi.