YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay:

Zorunlu trafik sigortasına yapılan yüzde 300 ila 500 arasında zamla tüketicinin araç kullanamaz hale getirildiğini...

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay:

Zorunlu trafik sigortasına yapılan yüzde 300 ila 500 arasında zamla tüketicinin araç kullanamaz hale getirildiğini belirten Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı ve Tüketici Birliği Federasyonu Üyesi Nihat Altay “Sigorta yaptırmak zorunluyken serbest piyasaya geçmek zorbalık, haksızlık ve vicdansızlıktır” dedi.

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Yapılması mecburi olan, yaptırılmadığı takdirde ağır cezalar uygulanan zorunlu trafik sigortasına yüzde 300 ila 500 arasında yapılan zam tüketiciyi ağır ekonomik sıkıntılara sokmuştur. Bu uygulama ile şeffaf olmayan, aldıkları ve verdikleri paraların nereye gittiğini açıklamayan sigorta şirketleri tüketiciyi kıskaca almıştır” diye konuştu.

“Sigorta yaptırmak zorunluyken serbest piyasaya geçmek zorbalık, haksızlık ve vicdansızlıktır” diyen Altay daha sonra şunları kaydetti; “Zorunlu trafik sigortasına yapılan yüzde 300 ila 500 arasında zamla tüketici araç kullanamaz hale getirildi. Birde dünyanın en pahalı yakıtını kullandığımız göz önünde bulundurulursa araç kullanmak orta ve alt sınıf tüketici için aşırı lüks olmuştur.

Uygulamanın diğer bir boyutu, serbest tarifeyle eski model araçların dolaylı yoldan trafikten çekilmeye çalışılmasıdır. Serbest piyasaya geçişle eski model araçlar yeni model araçlara oranla daha yüksek poliçe bedeli ödemek zorunda bırakıldı. Böylece tüketici daha güvenilir yüksek model araç almaya teşvik ediliyor ve hatta zorlanıyor. Ancak daha güvenilir bir araç için bu yol denendiyse sormak gerekir; ABS, ESP, EBD, ROP, TCS, DBC, HAC gibi sürüş güvenliğini artıran bir aracı almaya hangi orta ve alt sınıf tüketicinin ekonomik gücü yetmektedir. Kazaların daha eski araçlar tarafından yapıldığı söylemleri ne kadar doğrudur?

Bu uygulamalarla tüketici bankaların kucağına atılıyor. Vergi ve bu gibi sigorta oranlarıyla oynanarak tüketici istediği alanlardan istemediği alanlara kaydırılırsa, önümüzde ki günlerde vatandaş arabasını üç beş kuruşa satacak. Sonra banka kredisine bulaşıp geleceğini ve yarınını ipotekli yaptıracak. Buda geçen yıl banka borcunu ödeyemeyen 2 milyon 607 bin 756 kişiye daha fazla mağdur tüketici eklenmesine neden olacaktır. Tüketiciler mecbur kalmadıkça ve ekonomik güçleri yeterli değilse yüksek model araç için banka kredisine girmemelidirler.

Eski model araç kullananlar trafikte daha dikkatli olmalıdır. Yapacakları kazalarda araçlarının fiyatı bedelinde sigorta poliçe ücreti karşılarına çıkabilir. Çünkü yeni uygulama ile araçların yaptığı kaza kadar sigorta poliçesi katlanarak artıyor. Yeni düzenleme bu haliyle alt gelir grubuna sahip tüketiciyi koruyan bir sistem değildir.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler