HABER

Tüketicilere kapıdan satış uyarısı

GÜMÜŞHANE (İHA) - Gümüşhane Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, tüketicileri, kapıdan satış kuralları konusunda uyardı.

Gümüşhane Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, kapıdan satış yapan firmanın Kapıdan Satış Yetki Belgesi olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiği belirtildi. Açıklamada, "Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilen bu belgeler bir yıl geçerlidir. Mutlaka yazılı bir sözleşme yapmaya özen gösterin, sözleşmenin bir nüshasını alın, sözleşme tarihini kendi el yazınızla yazın. Eğer satıcı geçmiş gün tarihi yazmanızı teklif ederse, kesinlikle kabul etmeyin. Sipariş vermediğiniz halde adresinize gönderilen malları kabul etmeyin. Çünkü daha sonra bu mallar için ödeme yapmak zorunda bırakılabilirsiniz. Kapıdan satışlarda malı teslim aldığınız tarihten itibaren 7 gün içinde kabul etmekte ya da hiçbir gerekçe göstermeden reddetmekte serbestsiniz. Bu süre dolmadan, sizden herhangi bir isim altında ödeme yapmanız veya sizi borç altına sokacak herhangi bir belge imzalamanız istenemez. O yüzden 7 günlük süreyi kullanın, tam olarak karar vermeden bir ödeme yapmayın" denildi.

Açıklamada, ayrıca kapıdan satışlarda mal ve hizmetin sözleşmede belirtilen fiyat, nitelik, miktar ve sürelere uygun olarak teslim ya da yerine getirilmesi mecburiyeti olduğu hatırlatarak, şöyle denildi:
"Buna aykırı davranılması halinde satıcı, bayi, acente, temsilci, üretici, kredi veren müteselsilin sorumludur. Taksitli ve kapıdan satışlarda, sözleşmeden ayrı olarak kıymetli evrak niteliğinde senet düzenlenecekse, bu senedin her bir taksit için ayrı ayrı olacak şekilde ve nama yazılı olarak düzenlenmesini isteyin. Yaptığınız yazılı sözleşmeyi iyi okuyun, bir nüshasını alın. Bu sözleşmenin metinlerinin en az 12 punto ve koyu siyah harflerle basılmış olması gerekir. Sözleşmenin ilk sayfasında hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin 7 gün içinde cayma hakkınız bulunduğunu belirten ibarenin bulunup bulunmadığını kontrol edin. Bu ibarenin 16 punto siyah harflerle yazılmış olması zorunludur. Satıcı tarafından önceden hazırlanan standart sözleşmelerde, iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olabilecek şartlar varsa ve bunlar sizinle müzakere edilmemiş ise sözleşmenin bu hükümleri geçersizdir. Cayma hakkını kullanmak istemeniz durumunda herhangi bir şekil şartına bağlı kalmaksızın talebinizi satıcıya bildiriniz. Satıcı, sizin cayma bildiriminiz kendisine ulaştığı andan itibaren 20 gün içinde malını almakla yükümlüdür. Satıcı ya da sağlayıcı yükümlülüğünü yerine getirmediği takdirde, ikamet ettiğiniz veya mal yada hizmeti satın aldığınız yerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne ve tüketici mahkemelerine bir dilekçeyle başvurabilirsiniz".

En Çok Aranan Haberler