YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tüketim toplumu çevreyi de tüketiyor

ÇEKÜD çevre sorunlarına dikkat çekmek için Karabük Üniversitesi ile ‘Tüketim Toplumu ve Çevre Sempozyumu’ düzenledi.

Tüketim toplumu çevreyi de tüketiyor

ÇEKÜD, çevre sorunlarına dikkat çekmek ve sorunların çözümü konusunda yapıla akademik çalışmaların kamuoyu ile paylaşılabilmesi için Karabük Üniversitesi ile ‘Tüketim Toplumu ve Çevre Sempozyumu’ düzenledi.

Sempozyumunda çevre sorunlarının en büyük sebebi olarak gösterilen yanlış tüketim alışkanlıklarına dikkat çekildi ve tebliğler sunuldu.

Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) ile Karabük Üniversitesi (KBÜ) işbirliği düzenlediği “Tüketim Toplumu ve Çevre” konulu sempozyumda 50 bildiri ile 10’un üzerinde poster sunumu yapıldı.

KBÜ Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyuma AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Karabük Vali Vekili Abidin Ünsal, Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, ÇEKÜD yönetimi, akademisyenler ve ilgili bakanlıkların temsilcileri ve üniversite öğrencileri katıldı.

Açılışta konuşan ÇEKÜD Başkanı Süleyman Yorulmaz, bilgi çağının artık insanları mutlu edemediğine dikkat çekerek,’ Artan sosyal refaha rağmen üretilen paylaşılan bilgiler, yaşam kalitemizin artması için yeterli gelmiyor. Kaliteli yaşamın slo­ganı haline getirilen konfor hayatımıza bir şeyler katmak yerine hayatımızdan bir şeyler çalmaya devam ediyor. İnsanoğluna kendi geleceğini yok etme pahasına içinde büyüttüğü hırs elma şekeri gibi sunulmaktadır. Umursamazlığımızın faturası her geçen gün kabarmaktadır. Bu fatura 198 ülkenin her bir ferdine 7 milyar insanın ailesine ödettirilmektedir. Kısacası durum artık vahimdir’ mesajı verdi.

Çevre sorunlarının gerçek nedenlerinin ortaya konulması gerektiğini savunan Yorulmaz’ ‘Sempozyum vesilesiyle bunların teşhis ve tedavi yöntemlerini ortaya koyacağız. Çevre kuruluşları ve bilimsel çalışma yapanlar bilim adamlarımıza katkı sağ­layan tüm kurum ve kuruluşlar bu çalışmalara destek vermeli’ dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Karabük Vali Vekili Abidin Ünsal, bilinçsiz tüketimin hızlanması ile dünyanın yaşlanmaya baş­ladığını söyledi. Ünsal, “Son zamanlarda hepimizin duyduğu önemli bir şeyler var. Bunlar bilgi toplumu, globalleşen toplum ve globalizmdir. Bunların sonucunda hepimizi mal ve hizmet bombardımanına tutuluyoruz. Bu gün burada çevrede olanları sorgularsak, çevreyi bu hale kimler ve ne getirdi diye sorarsak cevabi şüphesiz ki insan olur. Dünyanın ilahi bir dengesi var­dır, bu denge bozulduğu zaman çevre eninde sonunda intikamını alıyor. Üniversitemizde gerçekleştirilen bu konferansın ilimize, ülkemize ve dünyamıza faydalı sonuçlar vermesinin umut ediyorum” diye konuştu.

Sempozyuma ev sahipliği yapan KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal; “Dünyada tüketim ve israf çok büyük boyut­lara ulaşmıştır. Hepimizin evinde birçok eşya vardır fakat baktığımızda bunların ne kadarını kullanıyoruz. İhtiyaçlarımızı biz mi belirliyoruz yoksa televizyonda seyrettiklerimiz ya da dergilerde gördüklerimiz mi belirliyor. Bizim kültürümüz ilahi mesaj­larla şekillenmiştir ve bu mesajlarda israfa yer yoktur. Bunun için elimizden geldiği kadar tüketimlerimizi bilinçli bir şekilde yapmalıyız.” mesajı verdi.

Karabük Milletvekili ve TBMM Çevre Başkan Vekili Osman Kahveci de, çevre kirliliğinin en kaynağının atıklar olduğunu söyledi. Bir kişinin yılda 420 kilo atık çıkardığını belirten Kahveci, ‘’Bugün ‘ Hiç atık üretmeyen aile ve çevre istiyoruz’ diye bir slogan vardır. Böyle bir şey söz konusu olabilir mi, evet olabilir. Atıklarımızı değerlendirdiğimiz zaman atık oluşmaz. En basit örneği; artık bilinçli aileler alışverişe plastik poşet kullanımı yerine, bez torbalar kullanıyor. Buradan şöyle bir sonuç çıkıyor: Toplum bilinçlendiği takdirde çevre kirliliğini azaltırız’’ dedi.

Sempozyumda kim hangi mesajı verdi ?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Daire Başkanı Dr. Bülent Sönmez: Türki­ye küresel ısınmanın potansiyel etkileri açısından riskli ülkeler arasında yer alıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş; İklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki etkileri konusunda kamuoyu bilinçlendirilmeli.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Su Kalitesi İzleme Proje Danışmanı Henk Sterk; Türkiye’deki şartlar, dünyada yükselen trend olan ‘yeşil ekonomik büyüme’ için oldukça elverişli. Bu fırsat iyi değerlendirilmeli.

Çevre Mühendisi Roy Van EIjsden: ‘Su Ayak İzi’nin ne olduğunu artık herkes bilmeli. Suyun üretiminin çevreye vermiş olduğu zararları asgari düzeye çekmeliyiz.

9 üniversiteden akademisyenlerin yaptıkları diğer sunumlarda ise çevre- ekonomi, çevre-tüketici, çevre-endüstri ilişkisi ele alındı ve karşılaşılan sorunların çözümü için

Çıkarılan yasaların kapsamı ile uygulanması imkânları değerlendirildi.

Sempozyuma paralel olarak Teknoloji Fakültesi Fuaye Alanı’nda ÇEKÜD’ün fotoğraf sergisi açıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler