HABER

Tüketimin önüne geçilemiyor

BERLİN (İHA) - Berlin'de açıklanan ve merkezi Washington'da bulunan Dünya İzleme Enstitüsü'nün raporuna göre, dünya üretiminin yüzde 60'ını Kuzey Amerika ve Batı Avrupa tüketiyor. Raporda, sadece zengin endüstri ülkelerinde değil, Hindistan ve Çin gibi ülkelerde de tüketimin giderek arttığı belirtiliyor.

Dünyadaki toplam üretimin yüzde 60'ını Kuzey Amerika ve Batı Avrupa'nın yüksek endüstri ülkeleri tüketiyor. Gelişmiş ülkelerde, sadece bir günde dondurmaya verilen para, çocuk sağlığı açısından hayati önem taşıyan koruyucu aşılara harcanan toplam paranın 10 katına denk geliyor. Çevre konusundaki gözlemleriyle dikkat çeken Dünya İzleme Enstitüsü'nün (World Watch Institute) raporunda, yüksek tüketim düzeyi nedeniyle çevre kirliliği ve sağlık sorunlarının arttığına dikkat çekiyor.
Berlin'de Dünya İzleme Enstitüsü'nün raporunu Yeşiller Partisi'nden Reinhard Loske açıkladı. Kapitalist toplumlarda tüketimin bir tür ibadete dönüştüğünü söyleyen Loske, "Yaşam biçimimizin genelleştirilemeyeceği ve dünyanın diğer ülkelerinin bizim gibi yaşamadığı bilgisi yeni değil. Ama başka bir gerçek daha var. Kapitalist ülkelerde tüketim bir çeşit dini ibadet halini almış ve sorunların çoğu da bu yüzden ortaya çıkıyor" dedi.

Heinrich Böll Vakfı'ndan Ralf Füks de, dünya üzerinde 1.7 milyar insanın sürekli tükettiğini, 2.8 milyar insanın da günde 2 dolarla yaşam kavgası verdiğini belirtti. Kömür, doğalgaz ve petrol gibi enerji kaynaklarının dörtte birini, dünya nüfusunun yüzde 5'ine denk gelen ABD vatandaşları tüketiyor. Dünya İzleme Enstitüsü'nden Gary Gardner, bu rakamları şöyle yorumladı:
"Çin, Amerika'da kişi başına düşen günlük petrolü tüketecek olsaydı, o zaman günde toplam 90 milyon varil petrol tüketirdi. Oysa 2001 yılında dünya petrol üretimi toplam 79 milyon varildi. Yani Çinliler, Amerikalılar gibi yaşamaya kalkışsa, dünyada yıllık üretilen petrolün tamamına hatta daha fazlasına ihtiyacı olurdu"

Uzmanlar, 21. yüzyılda Çin ve Hindistan gibi ülkelerin tüketimde daha fazla yer alacağını düşünüyor. Ayrıca şu anda ABD'de kullanılan otomobillerin 1.5 katına denk gelen 200 milyon yeni aracın Asya'da trafiğe çıkması bekleniyor.

Dünya İzleme Enstitüsü'nün raporunda, global tüketimin çevreye verdiği zarara da dikkat çekiliyor. Raporda, "Daha çok tüketin" sloganı nedeniyle artan kitle tüketiminin, uzun vadede ekolojik dengeye zarar verdiği belirtiliyor. Tüketim devrimi yapılması gerektiğini vurgulayan enstitü uzmanları, başta ekolojik vergi reformu yapılması gerektiğini belirtiyor. Ambalaj konusunda yeni yasalara ihtiyaç duyulduğunu belirten uzmanlar, kaliteli ve uzun ömürlü gıda üretiminin de önemine değiniyor.

Alman Yeşiller Partisi'nden Reinhard Loske, yıl ortasına kadar ekolojik vergi reformunun geliştirilmesi gerektiğini söylüyor. Çevre dostu araçların kullanımının artması gerektiğini vurgulayan Loske, Avrupa içindeki seyahatlerde uçak biletlerinin katma değer vergilerinin artırılmasını, buna karşılık tren biletlerinin katma değer vergisinin yarı oranında düşürülmesini öneriyor. Yeşiller ayrıca, aynı eski araçlarda olduğu gibi eski elektronik eşyaların da hurdaya teslim edilmesini istiyor.

En Çok Aranan Haberler