HABER

TÜKODER'den kredi kartı eleştirisi

ERZURUM (İHA) - Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Erzurum Şubesi 2. Başkanı Gamze İspirli, kredi kartlarındaki düzenlemelerin yetersiz olduğunu belirterek, faiz oranının yüzde 30'a düşürülmesi gerektiğini söyledi.

TÜKODER Erzurum Şubesi 2. Başkanı Gamze İspirli, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, kredi kartlarındaki düzenlemeler ve tüketici haklarıyla ilgili açıklamalar yaptı. Kredi kartlarındaki düzenlemelerin yetersiz olduğunu söyleyen İspirli, "Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu, kredi kartları konusunda yeni düzenlemeler gerçekleştirdi. Düzenlemelerin bugünlerde hayata geçirilmesi bekleniyor. Kredi kartından dolayı trajedilerin ve intiharların yaşandığını biliyoruz. Erzurum'da da bu konuda oldukça yoğun şikayetler var. Tüketiciyi Koruma Derneği Erzurum Şubesi'ne başvuran onlarca insan, bu konuda mağdur durumda olduğunu belirtiyor. Yeni düzenlemede temerrüt faizine kısmi bir sınırlama getirildi. Hesap kesim zamanındaki faizler artık alınmayacak ve asgari ödeme tutarını üç kez ödemeyen tüketicinin kredi kartı geri alınacak. Kredi kartı almak zorlaşıyor. Düzenleme dahi trajik bir olay sonrasında gündeme geldi. BDDK'da çalışan bir işçi 3 milyar lira tutarındaki kredi kartı borcundan dolayı intihar ettikten sonra düzenlemeler yapıldı. Kredi kartı bilinçli kullanılmadığında, birçok trajik olaya sebebiyet verebiliyor. Erzurum'da insanların alım gücü düşük ve bu konuda yeterli oranda bilinç yok. Hepsinden önemlisi tüketiciler olarak ayağımızı yorganımıza göre uzatmalıyız. Harcamalarımızı ihtiyaçlarımız oranında yapmalıyız" dedi.

"KREDİ FAİZ ORANI YÜZDE 30'A DÜŞÜRÜLMELİ" Erzurum'da kredi kartlarına gelen temerrüt faizlerinden dolayı kesinleşmiş hapis cezası olanlara dahi tanık olduklarını belirten İspirli, "Türkiye'de 110 bin kredi kartı mağduru bulunuyor. Peki, BDDK'nın bu düzenlemeleri yeterli mi? Elbette ki hayır, çünkü kredi kartı faiz oranları halen yüzde 80 civarlarında. Kredi kartı faiz oranları tüketici kredisine endekslenmeli, yüzde 30 civarına indirilmelidir. Aksi halde düzenlemeler yüzeysel olacak, tüketici temerrüt faizleriyle mağdur olmaya devam edecektir. Kanunlar tüketiciye birçok hak veriyor ve bu konuda yeterince bilinç yok. 4077 sayılı kanunda öngörülen maddeler tüketiciye oldukça büyük avantajlar sağlıyor. Fakat bu yöndeki uygulanabilirlik taleple doğru orantılı, tüketici bu noktada haklarını arama konusunda duyarlı davranmalıdır. Geç kalınmış bu uygulamaların kamuoyuna reform gibi yansıtılması da doğru bir yaklaşım değil. Düzenlemenin sadece kredi kartı alanlarda azalma oluşturacağını düşünüyorum. Umarız, tüketicinin günü olan 15 Mart'ta hayata geçirilecek kanunla tüketici mağduriyetinin önüne geçilir" diye konuştu.

Derneğe başvuran birçok tüketicinin kapıdan satışlarda mağdur olduklarını söylediğini ifade eden İspirli, "Kapıdan satışlarda, bir haftalık süre içerisinde malı geri iade etme hakkı vardır. Bu hakkı elde etmek için pazarlamacıdan mutlaka cayma bildirim belgesi isteyiniz. Hatalı olsun veya olmasın kapıdan satışların tamamında cayma bildirim belgesi olmalıdır. Bu konuda bir haftalık sürenin de geçirilmemesi gerekiyor. Mecbur kalmadıkça kapıdan satış şeklini tercih etmeyiniz ve sözleşmeyi dikkatli bir şekilde okuyunuz. Çünkü derneğe bu konuda dolandırıcılık boyutuna varan şikayetler iletiliyor" şeklinde konuştu.

"KANUNDA 'SATILAN MAL GERİ ALINMAZ' İFADESİ YOK" Ayıplı mal ve hizmetlere de değinen İspirli, "Ayıplı mallarda bir aylık süre içerisinde malın geri iade hakkı vardır. Ayıbın tüketicinin kendi hatasından kaynaklanıyor olmaması da gerekiyor. Bu konuda ilgili mercilerin verdiği kararlarda bilirkişiler inceleme yapıyor. Hizmet alımlarında da bir aylık süre içerisinde itiraz etme hakkı vardır. 4077 sayılı Tüketici Kanunu'ndaki son değişiklikle ayrıca, raf ve kasa fiyatları uymadığında tüketici lehine geçerli olan fiyatın baz alınacağı ifadelerine yer veriliyor. Bu durumda satıcı uyarılarak, düşük fiyat üzerinden alışveriş yapılmalıdır. Bir diğer olumsuzlukta, bazı alışveriş merkezlerinde yer alan 'Satılan mal geri alınmaz' ifadesinin tam anlamıyla doğruluk taşımaması. Ayıplı mal ve hizmetlerde bir aylık süre içerisinde mal ve üründen vazgeçme hakkı olduğundan bu ifade kanuna aykırılık taşır ve kanunda böyle bir ifade yer almaz. Sıkça başvuruların yapıldığı garanti belgesi uygulamasına da değinecek olursak, garanti belgesi uygulaması asgari iki yıldır ve bu süre içerisinde arızalanan mal ücretsiz olarak onarılma hakkına sahiptir. Görüldüğü gibi Tüketici Kanunu tüketiciye birçok hak veriyor. Önemli olan bu hakların bilinmesi ve uygulanmasıdır. Bilinçli tüketim kaliteyi artıracağı için üreticiler açısından da önem arz etmektedir. Mesleğimiz ne olursa olsun hepimiz birer tüketiciyiz ve haklarımızı arama konusunda duyarlı olmalıyız. Tüketiciler uyuşmazlıklar konusunda Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü'ne başvurabilir ve 175 numaralı telefondan bilgi alabilirler veya derneğimize başvurabilirler" dedi.

En Çok Aranan Haberler