Firma tarihi bir buluşa daha imza attı ve susuz yangın söndürme aracını imal etti.
Üniversite hocası Hakan Gürsu ve onun genç ekibinden oluşan şirket, dünyanın ilk susuz çalışan yangın söndürme aracını üretmeyi başardı
Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) Dr. Hakan Gürsu ve genç öğrencileri tarafından kurulan Designnobis şirketi, buluşları ile dünyayı şaşırtıyor. 5 yıl önce Ankara'da faaliyete geçen firma, mobilyadan oyuncağa, ulaşımdan sağlığa birçok alanda sayısız buluşa ve yeniliğe imza attı.
Çalışmalar dünyada da ses getirdi ve firma bilim dünyasının neredeyse bütün ödüllerini topladı. Marinaya gerek duymayan tekne, güneş enerjisi ile çalışan yat, sulamada kaybı en aza indiren su kapanı Hakan Gürsu ve ekibinin öne çıkan buluşlarından bir kaçı. Firma bu yıl ise tarihi bir buluşa daha imza attı ve susuz yangın söndürme aracını imal etti. 17 ayrı patente sahip olan susuz yangın söndürme aracı, bugüne kadar 14 ulusal, 12 de uluslararası ödül kazandı. 'Fire Knight' (Ateş Şövalyesi) ismi verilen araç, orman yangınlarını toprak veya kum kullanarak söndürüyor. Kendi ürettiği elektrikle hareket eden araç, yangın öncesi ve sonrası her türlü arazide hizmet verebiliyor. Toprak ve kum gibi bulduğu malzemeyi kullandığı için uluslararası otoriteler tarafından geleceğin en çevreci çözümü olarak kabul ediliyor.
YAKITSIZ ÇALIŞIYOR
Araçta her hangi bir patlama riskine karşı yakıt bulunmuyor. Bunun yerine araçta altı ayrı elektrik motoru bulunuyor. Önünde yer alan materyali kepçe gibi kullanarak yolunu açıyor. Diğer bir önemli özelliği ise püskürtme menzilinin yüksekliği. Ateş şövalyesi, yerden aldığı toprağı kum haline getirdikten sonra rüzgâra karşı 100 metreye kadar püskürtebiliyor.
İKİ YIL AR-GE
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kendisini davet ederek projeyle ilgili bilgi aldığını söyeleyen Gürsu, "Şuan tek bir ürün var elimizde. Ancak sektörün iki devinden üretim için talep var. Türkiye'de üretilecek ve ihracat getirisi oldukça yüksek olacak"
YAKITSIZ DÜNYAYI DOLAŞTIRAN YAT
Güneş ve rüzgâr enerjisi kullanan, deniz suyundan tatlı su çevrimini gerçekleştiren ve karbondioksit atık üretmeyen geleceğin alternatif teknelerinden birisi olarak tasarlandı. New York'ta her yıl düzenlenen ve dünyanın en prestijli yarışmalarından birisi kabul edilen "Uluslararası Tasarım Ödülleri'nde ise birincilik kazandı.
KARAYA PARK EDİLEN TEKNE
Hakan Gürsu'nun tasarladığı bu tenke ile marina sorunu bitiyor. Katlanabilir özelliğe sahip tekne rahatlıkla karaya park edilebiliyor. Enerji olarak yine güneşten ve rüzgardan istifade ediliyor.