HABER

Tüm dünyada kadına şiddete hayır demek için 20 sebep

Mersin'de Özgecan'ın katledilmesiyle, nice zamandır ülkemizde tırmanan kadına şiddet vakaları artık dayanılması güç bir noktaya geldi. Ama sadece ülkemizde değil, dünya çapında da kadına yönelik şiddet, ilk çağlardan bu yana kanayan bir yara.

Tüm dünyada kadına şiddete hayır demek için 20 sebep

Mersin'de Özgecan'ın katledilmesiyle, nice zamandır ülkemizde tırmanan kadına şiddet vakaları artık dayanılması güç bir noktaya geldi. Ama sadece ülkemizde değil, dünya çapında da kadına yönelik şiddet, ilk çağlardan bu yana kanayan bir yara.

En gelişmiş ülkelerde bile kadına yönelik şiddetin boyutları tedirgin edici noktalarda. Eşine düşüncelerini açtığında dövülen, ailesine aklından geçenleri söylediğinde 'cezalandırılan', hatta bazı ülkelerde toplum içerisinde kendisini ifade ettiği için linç edilen kadınların hepsi aslında bir anlamda Özgecan'ın kaderini paylaşıyor. Anneler, sevgililer, eşler, kız kardeşler...

Hemen hemen tüm toplumlarda kadınlar öyle bir noktaya itilmiş durumda ki, artık yaşanan vahşetlere karşı bazı kendini bilmezler de rahatça "Kadın yüz vermezse erkek bir şey yapmaz" şeklindeki düşüncelerini de dile getirebiliyorlar! Kadına şiddet hem uygulayanın, hem toplumun hem de toplumun başındaki sorumluların ortak suçudur. Ne kadar acıdır ki bugün kadın haklarının savunulması için toplum olarak yargı ve hükümetten dileklerde bulunmak durumunda kalıyoruz. Peki dünyada durum ne? Kısa bir göz atacak olursak aslında kadının "kaçacağı" bir yer yok dünyada. Şöyle bir etrafınıza baktığınızda göremiyorsanız, gazetelerin üçüncü sayfalarını açmak size zor geliyorsa, işte size Türkiye ve dünyada kadının hali:

(Radikal)


Katliam

2014 yılında Işid'in Suriye ve Irak'taki kadınlara uyguladığı zulüm yüzbinlerce kadının vahşice öldürülmesi, tecavüze uğraması ve köle olarak satılmasıyla sonuçlandı.


Kölelik

Nijerya'da Boko Haram'ın 2014 yılındaki tek bir eyleminde 300 kız çocuğunu kaçırıp öldürmesi, tecavüz etmesi ve köle olarak satmasına dünya seyirci olarak kaldı.


Toplu tecavüz

Yine 2014 yılında daha önce de toplu tecavüzlerle gündeme gelen Hindistan'da, babasının dövülmesine karşı gelen kızın onlarca erkeğin tecavüzüne uğrayıp öldürülmesine dünya tanık oldu.


Adaletsizlik

2014'te İran'da kendisini korumak için tecavüz saldırganını öldüren Reyhane Jabbari suçlu bulunarak idam edildi, dünya sadece seyretti.


Haklar

Mısır kadın hakları sıralamasında son sırada bulunurken her kadından %47'si aile içinde ya da sokakta şiddet görüyor.


Tutsaklık

Mısır'da kadınların %99'a yakın bir oranı sokağa çıktıklarında tacize uğruyorlar. Kadınlar bu sebeple eve mahkum bir hayat yaşıyor.


Cinayet

Peki ya biz? Türkiye'de her gün ortalama 4 ila 5 kadının ailesi ya da eşi tarafından öldürülüyor! Bunu açacak olursak 2014 yılında sadece basına yansıyan olaylardaki rakamlar şu şekilde:


Namus cinayetleri: 5 kadın


Nefret cinayetleri (cinsiyet ve etnik, dini grup ayrımcılığı) : 6 kadın


Aile içi ve eş cinayetleri: 294 kadın yaşamını yitirdi. bununla birlikte bu sorunlara bağlı 32 kadın da intihar etti!


Benzer olaylarda 458 kadın yaralı olarak kurtuldu.


Fuhuş

Türkiye'de 2014 yılında 142 kadın taciz ve tecavüz şikayetinde bulundu. 202 kadın fuhuşa zorlandığı sebebiyle emniyet güçlerine başvurdu


Kayıt dışı işçilik

Peki kadına şiddet sadece onu fiziksel müdehale midir? Kadına uygulanan manevi şiddet de ülkemizde almış başını yürümüş vaziyette! Türkiye'de kayıt dışı çalışan kadın toplam 4.032.000 civarında!


İşsizlik

Türkiye'de iş arayan kadınların sadece %26'sı iş bulabiliyor.


Aile içi şiddet

Peki bu gezegenin günah keçisi sadece Türkiye ve 3. dünya ülkeleri mi? Asla. Dünya genelinde her 4 kadından biri aile içi şiddete uğruyor. Hatta bunların arasında Rihanna gibi ünlü şarkıcı ve sanatçılar da var!


Taciz

Dünya genelinde her üç kadından biri tacize uğruyor. Ve yine dünya genelinde cinayete kurban giden kadınların yarısı aile içi ve yaşadıkları ilişkilerde gördükleri şiddet sebebiyle yaşamını yitiriyor.


Eş Şiddeti

Kore'de kadınların üçte ikisi eşinden şiddet görüyor.


Şiddet

Britanyadaki şiddet suçlarının dörtte biri kadına yönelik aile içi şiddet suçlarıdır.


Tecavüz

ABD'de her 5 kadından biri tecavüz girişimine maruz kalıyor. Bu durum kadınların yarısında 17 yaşından önce gerçekleşiyor. Dünyada Güney Afrika'da da bir yılda neredeyse yarım milyon tecavüz vakasının yaşandığı düşünülüyor. En çok tecavüz olayının yaşandığı ülkeler olarak 2014 yılında; Hingistan, Güney Afrika, ABD, İngiltere, İsrail, İsveç, Almanya ve İtalya başı çekti.


Çaresizlik

ABD'de 30 milyona yakın sayıda kadın aile içi şiddet maduru. Bu kadınların bir çoğu kaçacak yerleri olmadığı için kendisini çaresiz hissediyor.


Korku

Avrupa Birliğinde kadınların %27'si aile içi şiddete uğruyor. %27'lik kısmın yarısı korktukları için polise başvuramıyor.


Şüphe

Kanada'da her 6 günde bir, bir kadın eşi ya da birlikte yaşadığı kişi tarafından öldürülüyor. Kanada'da pek çok kadın eşleri tarafından öldürülme şüphesiyle yaşıyor


Zorlanmak

Her yıl milyonlarca kadın özellikle Afrika'da 'sünnet' olmaya zorlanıyor. Bu eyleme maruz kalan kadınların büyük bir bölümü hayatları boyunca acı çekiyor ve çeşitli hastalıklarla boğuşuyorlar.


Medeniyetsizlik

Kadına karşı şiddetin sözde en az yaşandığı ülkeler olan İsveç, Norveç ve Finlandiya'da yaşanan tecavüz olaylarının sadece %10'u ortaya çıkartılabiliniyor. Baltık ülkelerindeki hukuk sistemi tecavüz gibi cinsel saldırı olaylarında tatmin edici cezalandırmalar uygulayamadığı için kadınlar tecavüz olaylarını yargıya taşımaktan çekiniyorlar.

Özellikle Finlandiya dünyada tecavüze karşı en 'hoşgörülü' ülke olarak biliniyor. Finlandiya aynı zamanda dünya üzerindeki kadına yönelik işlenen suçların bildirilmesinde 3. ülke konumunda! Pek çok kadın medeni olarak görülen ülkelerindeki bu tutum sebebiyle medeniyetsizliği hissediyor.


Kadına şiddet küresel bir sorun, sadece birkaç ülkeyi parmakla göstererek çözülebilecek bir durum söz konusu değil en modern olarak gördüğümüz Baltık ülkelerinden, saygıyı ön planda tutan Doğu Asya ülkelerine kadar dünyanın hemen her yerinde kadına karşı şiddet ve suç, korkutucu boyutlarda.

Türkiye'de her gün 4-5 kadın, Kanada'da her 6 günde 1 kadın şiddet sebebiyle yaşamını yitiriyorsa dünya ortalamasına vurduğumuzda kadının yok yere ölmediği, şiddet görmediği gün yok gibi gözüküyor. Dünyada kadınların şiddetten kaçıp kurtulabilecekleri bir ülke de yok. Umarız Özgecan'ın başına gelenler ülkemiz için bir son olur ve en azından Türkiye'yi kadınlar için en güvenli yer yapmayı başarabiliriz. Bu şekilde dünyaya örnek olmak için önümüzde önemli bir şansımız vardır belki de...

En Çok Aranan Haberler