Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Tüm Dünyada Okunması Gerekenler Listesinde Olan Bu Ünlü Eserlerin Yasaklı Olduğunu Biliyor Muydunuz?

Hangi kitaplar, hangi ülkelerde yasaklı?

Tüm Dünyada Okunması Gerekenler Listesinde Olan Bu Ünlü Eserlerin Yasaklı Olduğunu Biliyor Muydunuz?

Tommiks - Essegesse (Çizgi Roman)

Özgün adı "Capitan Miki" olan İtalyan çizgi roman 'çocukların aklını çeleceği' gerekçesiyle Türkiye'de 1961 yılında yasaklanmıştı. Çizgi roman 1951'den beri İtalya'da, 1955'ten beri de Türkiye'de yayımlanmaktaydı. “Üçüncü Yargı Paketi” kapsamında 5 Ocak 2013’ten geçerli olmak üzere diğer 453 kitapla birlikte yasağı kalktı.

Hamlet - William Shakespeare

16. yüzyılda yazılmış bu trajedi 1978’te Etiyopya’da yasaklandı.

Da Vinci Şifresi - Dan Brown

2003 tarihli roman, Hristiyanlığa saldırdığı gerekçesiyle Lübnan'da yasaklandı.

Amerikan Sapığı - Bret Easton Ellis

1991 tarihli American Psycho, bir seri katilin cinayetlerini çok detaylı anlattığı için Avustralya'nın Queensland eyaletinde yasaklandı. Diğer eyaletlerde satışlara yaş sınırlaması kondu.

Casus Avcısı - Peter Wright

İngiliz MI5 ajanının gerçek hikâyesini anlatan 1985 tarihli kitap devlet sırlarını açıkladığı gerekçesiyle 1985 - 1988 yılları arasında İngiltere'de yasaklı kaldı.

Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok - Erich Maria Remarque

1929 tarihli savaş karşıtı roman, dönemin savunma gücü olan Wehrmacht'ı aşağıladığı ve askerin moralini bozduğu gerekçesiyle Nazi Almanyası'nda yasaklandı.

Gazap Üzümleri - John Steinbeck

Ülkesi ABD'de sadece Kaliforniya'da yöre insanını küçük düşürdüğü savıyla yasaklandı. Baskı tarım şirketlerinden gelmişti.

Anne Frank'ın Hatıra Defteri - Anne Frank

Lübnan'da Siyonizm propagandası yaptığı gerekçesiyle yasaklandı.

Doktor Jivago - Boris Pasternak

Savaş karşıtlığı ve Stalinizm eleştirisi yaptığı için SSCB'de 1988'e kadar yasaktı.

Lolita - Vladimir Nabokov

Rus asıllı yazarın Paris'te İngilizce yazıp yayımladığı roman, müstehcen olduğu gerekçesiyle Fransa, İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda, Güney Amerika ve Arjantin'de yasaklandı. Romanda 12 yaşındaki bir kız çocuğuna ilgi duyan orta yaşlı bir adamın öyküsü anlatılıyordu.

Kavgam - Adolf Hitler

1925-1926'da yazılmış kitabın Almanya'da yeni baskılarına izin verilmiyor. Avusturya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde yasak.

Bin Dokuz Yüz Seksen Dört - George Orwell

1949 tarihli politik alegorik roman 1950'de Josef Stalin tarafından SSCB'de yasaklandı. Stalin romanda hicvedilenin kendi iktidarı olduğunu düşünmüştü. İngiltere ve ABD’de de ise komünizm, Antisemitizm ve cinsellik temalı yasaklara maruz kalmıştı. Kitap 1962'deki Küba Füze Krizi sırasında neredeyse ABD ve İngiltere'de de yasaklanıyordu.

Kızım Olmadan Asla - Betty Mahmoody

Ülkeyi kötü gösterdiği için İran'da yasaklandı. Roman aynı adla sinemaya da aktarıldı.

Alis Harikalar Diyarında - Lewis Carroll

1865 tarihli bu fantastik romanda, hayvanlara haddinden fazla insan özellikleri yüklenmiş olmasının insanlara hakaret sayılacağı, ilerde çocukların hayvanlarla insanlara eşit düzeyde yaklaşacağı gerekçeleriyle 1931'de Çin'in Hunan eyaletinde yasaklandı.

Canterbury Hikayeleri - Geoffrey Chaucer

14. yy'da İngiltere'de yazılan eser müstehcen olduğu gerekçesiyle ABD posta servisi tarafından taşınmadı.

Hayvan Çiftliği - George Orwell

1945 tarihli fabl tarzındaki siyasi roman Stalin'i ve ülkesini hicvediyordu. Bunu dikkate alan ABD ve İngiltere 2. Dünya Savaşı sırasındaki müttefikleri Stalin'i gücendirmemek için savaşın en kritik döneminde kitabı basmamayı tercih ettiler. Afrika'da yozlaşmış bazı liderler kitapta anlatılanları üzerlerine alındığı için 1991'de Kenya'da da yasaklandı.

Madame Bovary - Gustave Flaubert

1856 tarihli roman Fransız halkının ahlaki değerlerine saldırdığı gerekçesiyle yasaklandı, yazarı yargılandı.

Das Kapital - Karl Marx

1867 tarihli kitap Türkiye'de uzun süre yasaklı kaldı.

Şeytan Ayetleri - Salman Rüşdi

İslam'a küfrettiği ileri sürülerek birçok İslam ülkesinde yasaklanan 1988 tarihli kitabın yazarı hakkında da İran'da Humeyni tarafından ölüm fetvası verilmiştir.

Türlerin Kökeni - Charles Darwin

İngiliz bilim adamı Darwin'in evrim teorisini kurduğu 1859 tarihli kitabı 1859’da Yugoslavya’da, 1935’te Yunanistan’da yasaklandı. ABD'de 1925’ten 1967’ye kadar evrim teorisini öğretmek yasaktı.

Binbir Gece Masalları - Anonim

Orta Çağ'da yazılmış bu edebi eser 1926-1950 yılları arasında ABD'de müstehcen olduğu gerekçesiyle yasaklanmıştı. İran ve Afganistan’da hâlâ yasak kapsamındadır, Mısır'da yasaklama girişimleri sürmektedir.

Don Kişot - Cervantes

17. yüzyıl'ın başında İspanya’da yazılan satirik roman, İspanyol engizisyonu tarafından “Hayırseverliğin değersiz kılınması” nedeniyle yasaklandı. Daha sonra bazı bölümleri sansürlenerek basılan kitap İspanya’da ancak 19’uncu yüzyılda eksiksiz olarak yayımlanabildi.

Suç ve Ceza - Dostoyevski

1866 tarihli roman Rusya’da “gerici” olduğu öne sürülerek, Polonya’da ise “kötümser” olmasına dayandırılarak yasaklanmıştı.

Tom Amca'nın Kulübesi - Harriet Beecher Stowe

Amerikalı kadın yazarın 1852'de yazdığı kölelik karşıtı romanı Amerikan İç Savaşı sırasında Güney Eyaletleri'nde yasaklanmıştı. Eşitlikle ilgili aşıladığı fikirlerden dolayı kitap Çar I. Nikolay döneminde Rusya'da da yasaklandı.

Dönüşüm - Franz Kafka

1915 tarihli bu uzun öykü (veya kısa roman) Nazi Almanyası'nda yasaklandı.

Ulysses - James Joyce

1922'de yazılan roman, 1930'larda müstehcen bulunarak ABD, İngiltere ve Avustralya'da yasaklandı. ABD'de yasak 1933'te kalktı.

Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley

1932 tarihli roman, aynı yıl İrlanda'da yasaklandı. Yasaklama gerekçesi, geleceğin dünyasında eğlence amaçlı seksin toplum tarafından doğal karşılandığının anlatılıyor olmasıdır.

Risale-i Nur Külliyatı - Said Nursi (Kuran Tefsiri)

Türkiye'de "Nurculuk" 1963 yılına kadar yasak olduğu için Nur Cemaati'nin lideri olan Said Nursî'nin kitapları da bir dönem yasaklar listesindeydi. Said Nursi kitapları 2013 yılında bu kez Rusya'da ’Dini nefreti teşvik ettiği ve İslam’a inanmayanların dini özgürlüklerine zarar verdiği’ gerekçesiyle yasaklandı.

En Çok Aranan Haberler