HABER

Tüm dünyada Yunus Emre Enstitüleri kurulacak

ANKARA (ANKA)- Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, British Council, Goethe ve Cervantes Enstitüleri benzeri, bir Türk enstitüsünün tüm dünyada "Yunus Emre Enstitüleri" adıyla kurulacağını söyledi.

Atilla Koç, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, seçim dönemi öncesinde de, seçim döneminde de hiçbir lider hakkında kötü söz söylemediğini kaydetti. 2.5 yıllık bakanlığı döneminde, Kültür Bakanlığı'nın kültür envanterinin, master planının tamamlandığını ifade eden Koç, turizmin motor güçlerinden biri olan kültürün tanıtımının çok önemli olduğunu dile getirdi. Bu nedenle British Council, Goethe ve Cervantes Enstitüleri benzeri, bir Türk kurumunun tüm dünyada "Yunus Emre Enstitüleri" adıyla kurulacağını belirtti Koç, "Gençliğimden beri, ‘bizde neden böyle bir enstitü yok' diye düşünürdüm. Bu içimde bir ukteydi. Kültürümüz çok önemli, bu nedenle tanıtıma önem vermeliyiz" dedi. Koç, Yunus Emre Enstitüsü'nün Türk kültürünün tanıtımında önemli rol oynayacağını söyledi.

Enstitünün isminin özel olarak seçildiğine değinen Koç, Yunus Emre'nin toplumun birlik ve beraberliğinde ortak ve çok önemli bir isim olduğunu kaydetti. İlk enstitünün kurulmasının planlandığı Berlin'i Şam, Moskova, Roma, Paris, Londra, Washington gibi şehirlerin izleyeceğini daha sonra Arap ülkelerinde de Yunus Emre Enstitüleri kurulmasının planlandığını belirten Koç, "Tabi bu çok uzun soluklu bir iş. Biz bütçeden 1 trilyon lira alarak Yunus Emre Vakfı'nı kurduk. Enstitüler de ancak 2008 bütçesinden alınan payla kurulabilecek" dedi.

"TÜRK KÜLTÜRÜ TANITILACAK"

Koç, Türkiye'yi, kültürel mirasını, Türk dilini, kültürünü ve sanatını tanıtmanın, Türkiye'nin diğer ülkelerle dostluğunu geliştirmenin, kültürel alışverişini artırmaya katkıda bulunmanın, bununla ilgili yurtiçi ve yurtdışındaki bilgi ve belgeleri dünyanın yararına sunabilmenin, eğitim almak isteyenlere yurtdışında gereken hizmeti verebilmenin Yunus Emre Vakfı aracılığıyla mümkün olabileceğini söyledi.

Vakfın, yurtiçi ve yurtdışındaki üniversiteler ve sivil toplum örgütleriyle ortak projeler yürüteceği, medyada yayın yapacağını ifade eden Koç, dünyanın önemli merkezlerinde Türkiye kitaplığı kurulacağını kaydetti. Koç, herkesin kültürel faaliyetlere kolay ulaşabilmesini sağlamayı amaçladıklarını söylerken, bu çerçevede piyanist Güher ve Süher Pekiner kardeşlerin talebi üzerine Steinway marka bir piyano satın alındığını ve piyanonun tüm sanatçıların kullanımı için Lütfi Kırdar uluslararası kongre ve sergi sarayına konulduğunu dile getirdi

2008 TÜRKİYE TANITIMI HAZIR

Koç, Türkiye'nin 2008 tanıtım faaliyetleri hazırlığının tamamlandığını, tanıtımlara ocak ayı itibariyle başlanacağını belirterek, seçimler sonrasında kim gelirse gelsin bu hazırlığın çok yararlı olacağını bildirdi. Türkiye turizminde 2007 yılında bir rekora imza atılmasının beklendiğine işaret eden Koç, turizm açısından iyi bir yıl olan 2005'in ilk beş ayında gelen turist sayısının 2007 yılının ilk beş ayında aşılarak 6 milyon 410 bin 60'a ulaşıldığını bildirdi. Koç, Türkiye'ye gelen turistler arasında Almanların her zaman ilk sırayı aldığını belirterek, son zamanlarda Alman turist sayısı bakımından eski rakamlara ulaşılamamış olmasını "Her yıl 4 milyon turist geliyor Almanya'dan, bir durgunluk yaşanması normal" diye açıkladı. Koç, 2005 yılının ilk 5 ayında Türkiye'ye gelen Amerikalı turist sayısında 2007'nin ilk 5 ayında yüzde 26'lık bir artış meydana geldiğini kaydetti.

"BİZİM İÇİN SEÇİM ÖNEMLİ"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Koç, bir gazetecinin "seçim turizmi olumsuz etkiler mi" sorusu üzerine, "Azalma olursa da önemli değil, bizim için önemli olan seçim. Mutlaka oy kullanın. Zaten seçim sonrasında yaşanan azalmalar telafi edilir." dedi. Koç, özellikle Kuşadası'nın kruvazör turizmin gözdesi olduğunu belirterek, 2006 yılında Türkiye'ye 600 kruvazör geldiğini, 2007 yılında ise 900 kruvazör geleceğini bildirdi.

En Çok Aranan Haberler