Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkat çekmek için Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na çağrıda bulundu. Erözgün, 14 Mart Tıp Bayramı öncesi sorunlarını hatırlatarak, 24 saat kesintisiz hizmet veren sağlık çalışanlarının haklarının tam olarak iade edilmediğini ve adaletsizliklerin giderilmesi için gözle görülür bir düzenleme görmediklerini belirtti.
Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, döner sermaye gelirlerinin emekliliğe yansıtılması gerektiğini, sağlık çalışanlarının yeni çıkan ek ödeme yönetmeliğinden beklentilerinin çok fazla olduğunu, ancak beklenen iyileştirmeler yapılmadığı için hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.
Erözgün, artan iş yoğunluğu nedeniyle sağlık çalışanlarının fiili çalışma sürelerinin haftalık 45 saati bulduğunu ve bu durumun verimliliği düşürdüğünü dile getirdi. Erözgün, genelgenin yürürlükten kaldırılarak, kanunda öngörüldüğü gibi haftalık 40 saat çalışma süresinin fiili olarak uygulanması gerektiğini belirtti.
BRANŞLARDA LİSANS TAMAMLAMA HAKKI
Erözgün; ebelik, hemşirelik ve sağlık memurluğu bölümleri için lisans tamamlama hakkı verildiği halde yaklaşık 100 binlerce ön lisans mezunu diğer sağlık çalışanının hala lisans tamamlama hakkı beklediğini kaydetti. Erözgün, tüm branşlarda lisans tamamlama hakkının getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Erözgün, unvan değişikliği sınavının, en son üç yıl önce yapıldığını ve çok az sayıda kadro ilan edildiğini ve 2013 yılı içerisinde unvan değişikliği sınavının yapılmasını istediklerini söyledi. 2012 yılında yapılan görevde yükselme sınavına 6 bin çalışanın girdiğini ve ancak 2 bin çalışanın atamasının yapılmasının haksızlık olduğunu belirten Erözgün, en kısa zamanda gerekli kadronun ilan edilerek, sınavı kazanan 2 bin 351 kişinin de atamasının yapılmasını ve ayrıca, kamu görevlisi olmayan aile sağlığı çalışanları, vekil ebe ve hemşireler ile 4/C kadrosunda çalışan personellerin kadroya geçirilmesini istedi.
“AĞIR İŞ YÜKÜ ALTINDA EZİLİYORLAR”
Sağlık çalışanlarının, ağır iş yükü altında ezildiklerini ve tükenmişlik düzeyinin ciddi oranda yükseldiğini anlatan Erözgün, “Sağlık çalışanları, yıpranma payları gözetilerek polis ve askerler gibi fiili hizmet süresi zammından faydalandırılmalıdır. Çalışanlarda memnuniyetsizliğe neden olan sorunların başında performans sistemindeki adaletsizlik gelmektedir. Döner sermaye dağılımındaki sorunlar, çalışanlar arasında adaletsizlik duygusunun hakim olmasına sebebiyet vermektedir. Tüm çalışanların memnuniyetini esas alan yeni düzenlemelere acilen ihtiyaç vardır." ifadelerini kullandı.
Okay Erözgün, devlet ve üniversitelerde hekimlerin tam gün çalışmasını desteklediklerini belirterek, kamuda çalışan hekimlerin özelde çalışmayı tercih etme sebeplerinin araştırılmasını ve tam gün çalışmayı kabullenmeleri için gerekli koşulların oluşturulması gerektiğini dile getirdi.
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin gün geçtikçe arttığını ve her an şiddete maruz kalma düşüncesinin psikolojik çöküntü yarattığını anlatan Erözgün, "Şiddetle iç içe sağlık hizmeti verilemez. Sağlık çalışanı-vatandaş arasında huzur ve güven ortamı yaratılmalıdır. Şiddeti önlemenin tek yolu ise caydırıcı cezaların uygulanmasıdır." dedi.
Sağlık alanındaki yenilikler her geçen gün arttığı gibi sağlık sistemindeki yeniliklerin de artması gerektiğine vurgu yapan Erözgün, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na, "Sistem yavaş ilerliyor. Sağlıklı bir toplum için yeni ve köklü reformlara ihtiyaç duyulmakta. Sağlıksız bir sistem, vatandaşa sağlıklı bir el uzatamaz. Sağlık çalışanını memnun eden bir sistem vatandaşı da memnun eder. Sağlık Bakanlığı'ndan hayal kırıklığı yaratmayan yeni düzenlemeler bekliyoruz." çağrısı yaptı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz