Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Dr. Hasan Sert, dünya ülkelerinde 'güçlü Türkiye' fobisi' olduğunu s öyledi. Sert, tüm olumsuzluklara rağmen ekonomide büyük ilerleme kaydeden Türkiye'nin bu halde bile henüz normalleşmediğini belirterek, "Türkiye'nin normalleşmesi için içerisinde biriken gazlarından kurtulması gerekiyor" dedi.
TÜMSİAD Balıkesir Şubesinin düzenlediği iftar yemeğine katılmak üzere Balıkesir'e gelen TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert, iftar yemeğinden önce bir araya geldiği gazetecilerle sohbet etti. Türkiye'nin ekonomi, siyasi ve dış politikası hakkında görüşlerini dile getiren Hasan Sert, genel olarak olumlu bir tablo çizdi. "Kötü muhalefet ile, olumsuz mesajlar ile bir yere varmak mümkün değil" diyen Sert, yüzde 9 olarak açıklanan işsizlik rakamlarıyla ilgili işsizliği dünyada düşüren tek ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı. "Ortada bir başarı var, bu sadece tek başına hükümetin olmayabilir, toplum olarak elde edilmiş bir başarıdır. Ama neticede bir başarı var. KOBİ'lerde bir iş düşüşü, enerji kaybı var. Ancak ticaret sadece onlardan ibaret değil. Türkiye'nin ilk 500'ünde olup zarar eden 120 şirket var, ama devam ediyorlar. Elbetteki herşey güllük gülistanlık değil. Ancak dünyada en hızlı kalkınan (Çin'den sonra) ikinci ülkeyiz" dedi.
GÜÇLÜ TÜRKİYE FOBİSİ VAR
TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert, kuruluşlarından itibaren çok hızlı büyüyen bir sivil toplum kuruluşu olduklarını belirtti. Ülke ve dünya ekonomisinin daha iyi olması iç in çabaladıklarını kaydeden Sert, Türkiye'de 52 ilde teşkilatlandıklarını, Avrupa'da ise 55 ülkede merkezlerinin bulunduğunu, bunlardan 7'sinin büyük merkezler olduğunu anlattı. Avrupa'da stk olarak önemli ödüllere layık görüldüklerini hatırlatan Hasan Sert, "Bugün dünyada 'güçlü Türkiye fobisi' var diyebiliriz. Türkiye'nin dostu da var,. ancak iyi olmasını istemeyenler de çok. Türkiye henüz normalleşmedi, gazlarının atılması gerekiyor, içindeki gazlardan kurtulması lazım. Türkiye'deki ticaretin yüzde 99'unu KOBİ'ler oluşturuyor. Dünyada yüzde 64 istihdam KOBİ'lerde. Amerika başkanı Obama'nın KOBİ'lerle ilgili tespiti dikkat çekicidir. KOBİ'ler ekonominin ana damarıdır, asla göz ardı edilemez" diye konuştu.
MYANMAR'DAKİ ZULÜM
TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert, Myanmar'da Arakan ve Burma'daki Müslüman katliamının bir insanlık suçu olduğunu ifade etti. Myanmar'da hpaksız ve tek taraflı bir zulüm işlendiğini açıklayan Hasan Sert, "İki arkadaşımı Myanmar'a gönderdim. Gerekli incelemeyi yapacaklar, durum tespitinde bulunacaklar. Konunun fotoğrafını çekecekler, bir hafta sonra döndüklerinde hazırlayacakları rapor doğrultusunda Müslüman kardeşlerimize yardım için harekete geçeceğiz.Biz TÜMSİAD olarak dünyadaki buna benzer tüm çalışmalarda yer alıyoruz. Her kuruluşun, her STK'nın kendine göre özeli olabilir, Ancak, ülke menfaati söz konusu olduğunda özelleri bir yana bırakıp kol kola girmeliyiz. Biz toplum olarak mazlumun hep yanındayız" dedi.
SURİYE İKİNCİ PATLAK
TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Mert, Suriye'de yaşanan iç savaşın hiç olmamasını dilediğini, ancak bugün Türkiye'nin dibindeki komşusunda üstelik son derece önemli ekonomik ilişkilerin yürüdüğü ve savaş nedeniyle bıçak gibi kesilen olayların Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini, bu anlamda hükumetin izlediği tutumun doğru olduğunu ifade etti. Yakın geçmişte yaşanan Irak olayını, Amerika'nın bu ülkeye müdahalesi ve hayatını kaybeden 1 milyon insanı hatırlatan Hasan Sert, Amerika'nın petrol için el koyduğu Irak'ın Türkiye ekonomisi için bir patlak olduğunu, bugün de aynı şekilde Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle son derece önemli pazar olan bu ülkenin de Türk ekonomisi için ikinci patlak olduğunu ileri sürdü. "Suriye'de yönetimi düzelteceğiz" diye konuşan TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert, "Suriye'de anlaşılmaz, garip bir şey var. Bu ülkeye her hafta işadamı ordusu gönderirdik. Türkiye olarak sahip çıkmak zorundayız, STK'lar olarak duygusuz kalamayız. Muhalif söylemler mutlaka olacaktır, ama biz genele bakalım. Suriye'de halk kendi yönetimine isyan ediyor" dedi.
TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert, dünyadaki 206 ülke var, bunlardan bir kısmı gelişen, bir kısmı gelişmeye çalışan ülkeler. Bir de postu kaptırmayan G 7'ler var. Ülkeler yarış halinde. Ben Türkiye'yi bariyerleri yıkarak ilerleyen ve öndekileri yakalamak üzere olan bir ülke olarak görüyorum. Hükumet 'ben becerdim' derse doğru olmaz. Türk halkının, iş dünyasının ortak işi, başarı hepimizin" dedi.
RONA YIRCALI'DAN "TÜRK DİASPORASI" VURGUSU
YIRCALI: "TÜRKİYE BU SENE YÜZ DE 4 VEYA 5 BÜYÜYECEK"
TÜMSİAD'ın düzenlediği iftar yemeğine DEİK İcra Kurulu Başkanı ve BSO Meclis Başkanı Rona Yırcalı da katıldı. Yırcalı gecikmeli olarak katıldığı iftar yemeğinde davet üzerine geldiği kürsüde bir konuşma yaptı. Herşeye rağmen Türkiye'de ekonominin iyiye gittiğini, 2023 hedefine ilerlendiğini kaydeden Rona Yırcalı, "Geçen sene 148 milyar dolarlık ihracatımız var. Bugün işsizlikte yüzde 0.9 'luk gerileme sonucu yüzde 9 oldu. Tüm sıkıntılara rağmen bu sene ülke yüzde 4, yüzde 5 büyüyecek. İlk çeyrekteki gösterge de buna işaret ediyor. Her ne kadar dünya ekonomileri yüzde 2 olarak değerlendirse de ben yüzde 4 veya 5 büyüme bekliyorum. Son 10 yılda ülkeye 120 milyar dolarlık yabancı sermaye geldi, bu siyasi istikrarı, gelişen, büyüyen ekonomiye itimadı gösteriyor. DEİK olarak çok önemli bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bunun Türkiye için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Devletimizin ve hükumetin de desteği ile Türk diasporasını harekete geçirmek istiyoruz. Türkiye kökenli olup yurt dışında yaşayan birinci, ikinci ve üçüncü nesil insanların bir araya gelmesi lazım, Türkler arasındaki münasebetler iyi geliştirilmeli. Diaspora dışı kalan ülkelerin gelişmesi mümkün değil. Amerika'da o sözde kanunu geçirmeyen işte bu diasporadır. Bugün dünyanın çeşitli yerlerinde 7 milyon Türk var. Bunu değerlendirmeliyiz. Tanrının gölgesi ülkemizin ve şahısların üzerinde olsun" dedi.
DEİK İcra Kurulu Başkanı ve BSO Meclis Başkanı Rona Yırcalı, Ben liberal ekonomiye inanan, globalleşmeden yana olan ve siyasi yelpazenin sağında olan bir ailenin ferdiyim. Dördüncü nesil Balıkesirliyim, iki oğlum var, birlikte çalışıyoruz, onlar da beşinci nesil Balıkesirli. Balıkesir'in gelişmemiş, hata bir köy olduğunu söyleyenler var, zaman zaman bunu basından da takip ediyoruz. Ama ben buna inanmıyorum, çünkü Balıkesir bir köy değil. Balıkesirli olarak kendimizi yeren ifadelere katılmıyorum. Burası büyük bir köy falan değil. Ülkemizin batısında, son derece gelişmiş, geniş bir coğrafyası, 19 ilçesiyle çok büyük bir il. Balıkesir'de yaşamaktan mutluluk ve gurur duyuyorum" diye konuştu.
TÜMSİAD'ın Yücel Et tesislerinde düzenlediği iftar yemeğine tüm daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Sofra duasını İl Müftüsü Turgut Açari'nin yaptığı iftar yemeği büyük ilgi gördü. TÜMSİAD şube başkanı Eşref Koçak'ın da konuklarını selamlama konuşması yaptığı gecede A. Rona Yırcalı TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert'e dünyaca ünlü Yağcıbedir halısı hediye etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz