YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tunceli Alabalık Üretimine Elverişli

TUNCELİ (AA) - FATMA ÇIRAY - Tunceli'de bulunan su kaynaklarının alabalık üretimine oldukça elverişli olduğu tespit edildi.

Tunceli'de bulunan su kaynaklarının alabalık üretimine oldukça elverişli olduğu tespit edildi. Araştırmayı yürüten Tunceli Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Banu Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK ve Tunceli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri destekli iki proje yürüttüklerini söyledi. Mayıs ayında çalışmalara başladıklarını dile getiren Kutlu, yaklaşık 5 aydır süren çalışmalarda oldukça olumlu sonuçlar elde ettiklerini bildirdi. TÜBİTAK projesinde, fitoplankton tür kompozisyonu ve fizikokimyasal parametreleri değerlendirdiklerini anlatan Kutlu, şöyle konuştu: "Aylık bir çalışma, 10 istasyondan 5 ayrı derinlikten örnekleme yapıyoruz. TÜNİBAP yani üniversitenin desteklediği projede ise sedimente bakarak sedimentteki kirliliği kontrol ediyoruz. Ve yaptığımız çalışmalar sonucunda burası organik materyaller olarak temiz görünüyor, daha kirlenmemiş. İnşallah böyle devam eder. Munzur baraj gölü üzerinde 10 ayrı yerde yapılan bir çalışma. Fizikokimyasal parametreler ve fitoflankton tür kompozisyonuna bakıyoruz. Yaptığımız 5 aylık çalışma sonucunda bu bölgenin daha kirlenmediği, temiz kaldığı görülmüştür." -Üreticilere çağrı Yrd. Doç. Dr. Banu Kutlu, özellikle Bülbül Deresi mevkisinin alabalık üretimine oldukça elverişli olduğunun belirlendiğini ifade ederek, "Hem su sıcaklığı hem oksijeni alabalık yetiştiriciliği için uygundur. Hem de temiz bir bölge, kirlenmemiş bir bölgedir. Bütün üreticileri alabalık üretmeleri için buraya çağırıyoruz" dedi. Son dönemlerde özellikle Munzur ve Pülümür çayları kenarlarında kurulan tesis sayısında artış olduğuna dikkati çeken Kutlu, buraların denetlenmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: "Denetlenmezse özellikle baraj gölünde kirliliğe neden olabilir. Örneğin mezbaha, tam iki suyun birleştiği yerde. Şu an su alıp götürüyor olabilir, 30 bin nüfusu var ama ileride bu nüfus 1 milyon da olabilir. Ve bu tesis kaldırmaz orayı, su da kaldırmayacaktır. Bu tesisi belediyenin diğer kuruluşları, devletin diğer kuruluşları denetlenmeli." Kutlu, vatandaşlara da şu şekilde çağrıda bulundu: "Özellikle su kenarlarında piknik yapan ailelere, arkadaşlara sesleniyorum. Lütfen pet şişeleri göle ve suya atmayın. Onlar doğada 100 yıl gibi bir süre içerisinde yok oluyor ve tam olarak da yok olmuyor. Bize bu ürünler kanser olarak geri gelecektir. Biz kendimiz önce çevreyi koruyalım ki çevre de bize gereken cevabı versin. Yoksa bu güzelim bölge, kirli bir akarsu olarak karşımıza çıkacaktır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler