2 yıl önce sezaryenle doğumun yüzde 80’lerde olduğu Tunceli’de "Gebe Okulu" ve yapılan çalışmalarla bu oran yüzde 15.5’e kadar düştü. Kentte normal doğum oranının yüzde 84.5’e çıkmasında ise "Gebe Okulu" ve yapılan çalışmalar etkili oldu.
Kentte İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Devlet Hastanesinde geçtiğimiz yıl açılan "Gebe Okulu" ve 2 yıldır yapılan bilgilendirme faaliyetleri normal doğum oranını arttırdı. 2016 yılı öncesinde kentte yüzde 80 civarında sezaryenle doğum gerçekleşirken, 2017’de bu rakam yüzde 26’ya, 2018 yılında ise yüzde 14,5’e düştü. Normal doğumun yüzde 84,5 oranında olduğu kentte, Tunceli Devlet Hastanesi ise 2018 yılı içerisinde Bebek Dostu Hastane ünvanı alırken, 2019’da da "Anne Dostu Hastane" ünvanını almak için çalışmalara başladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Eşi Emine Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda Sağlık Bakanlığı’nın saha politikalarında sezaryenin önemli bir başlık teşkil ettiğini belirten Tunceli İl Sağlık Müdürü Dr. Sercan Özaydın, “Sezaryen, yıllarca insanlara bir seçenek olarak sunulmuş. Oysa sezaryen aslında cerrahi girişimin, bir takım risklerin beraberinde geldiği ileri bir operasyon bir ameliyat sürecidir” dedi.
Sezaryenle doğum yüzde 80’di, yüzde 15,5’e düştü
Kentteki sezaryen oranları hakkında bilgi veren Özaydın, “Biz, Tunceli ilimizde 2016 yılında yüzde 70-80’lerde olan sezaryen oranlarını 2017 senesinde evvela yüzde 26’ya 2018 yıl sonu itibariyle de yüzde 15.5’e çekerek hem Dünya Sağlık Örgütü’nün önümüze koyduğu hedef çıtasını aşmayı hem de ülkemizde yüzde 25.7’lere düşmüş olan oranın daha altında seyretmeyi başarmış bir il olmanın övüncünü yaşıyoruz”ifadelerini kullandı.
Başarının yakalanmasında bağlı tüm birimler ile tüm sağlık çalışanların müşterek özverisinin önemli olduğuna dikkat çeken Özaydın, “Sağlık bakanlığımızın bu konuda göstermiş olduğu hassasiyet ve destek de konumumuzu güçlendirmiştir. Burada toplum sağlığı merkezlerimizden gebelerimizin hamilelik süreci boyunca takibini yapan aile hekimlerimizin yaptıkları bilinçlendirme ve eğitim çalışmaları önemli yer tutmuştur. 2018 yılı Mart ayında devlet hastanemizde gebe okulumuzu açtık. Bu noktada da halkımızın vermiş olduğu destek, Tunceli’de aydın bir perspektifin hakim olması, sağlık okuryazarlığının yüksek olması, insanlarımızın bu gibi toplumsal faydayı, sıhhi faydayı ön planda tutacak uygulamalara pozitif bakmaları elimizi güçlendirmiştir”diye konuştu.
"Gebe okulu, 2019 yılında daha kaliteli hizmet verecek”
Gebe okulunun açıldığı günden bu yana 116 anne adayına hizmet verdiğini dile getiren Özaydın, “2018 yılı Mart ayından günümüze kadar toplamda 116 gebemiz gebe okulumuzda keyifle, neşeyle, birlikte öğrenerek, birlikte büyüyerek doğuma hazırlamış bulunmaktayız. Bu 116 gebemizin de çok sağlıklı devam eden gebelik süreçleri normal doğumla taçlandırıldı. Gebe okulumuz, 2019 yılında da kadın doğum uzmanlarımızla orada vatandaşlarımıza sunduğumuz sosyal hizmetleri destekleyen eğitmenlerimizin sayısındaki artışla birlikte çok daha nitelikli, kaliteli hizmet verecektir”şeklinde konuştu.
İlk doğumun sezaryenle gerçekleştirilmesinin sonraki gebeliklerin normal doğumla yapılması bakımından riskler taşıdığını anımsatan Özaydın, “Bu nedenle ilk gebelik, ilk doğum süreci bizim ehemmiyetle takip ettiğimiz süreçler oluyor. Zira primer sezaryenler bakanlığımızın da asıl işaret ettiği ilk doğumun, ilk gebeliğin normal yolla yapma yönünde bir teşvik. O yüzden canın dünyaya geliş aşamasında mümkün olduğunca daha az komplikasyon, daha az cerrahi dokunuş, daha az tıbbi müdahale ve en doğal olanın kişinin fıtratında olanın ön plana çıkarılmasıyla normal doğumun öncelenmesini merkeze almaktadır”diyerek sözlerini tamamladı.