YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tuncelililer, güvenlik bölgesi uygulamasının kaldırılmasından memnun

Genelkurmay Başkanlığı’nın önerisi ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından uygulanan geçici güvenlik bölgesi uygulamasının kaldırılması kararını...

Genelkurmay Başkanlığı’nın önerisi ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından uygulanan geçici güvenlik bölgesi uygulamasının kaldırılması kararını olumlu bulan Tunceliler, yıllardan beri gidemedikleri köylerine yol ve köprü yapılmasını istiyor.
Yasak nedeniyle mezralarına ve köylerine gidemeyen Dokuzkaya köylüleri, kararın kendilerini çok sevindirdiğini, yıllardan beri gidemedikleri köylerine yol ve köprü yapılması halinde, köylerine yerleşerek üretime katılmak istediklerini ifade ettiler.
Genelkurmay Başkanlığı tarafından 2009 yılında Tunceli’de 5 ayrı bölge geçici güvenlik bölgesi ilan edilince, Tunceli’nin Nazımiye ilçesine bağlı Büyükyurt Köyü Dokuzkaya Mezrası'nda oturan ve köyü de geçici güvenlik bölgesi içinde kalan Ali Karabulut isimli vatandaş, Avukat Barış Yıldırım aracılığıyla kararın iptali için Malatya İdare Mahkemesi’nde dava açtı.
Malatya İdare Mahkemesi de bahsi geçen uygulamanın, Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu'na uymadığı gerekçesiyle kararı, 2011 yılının Şubat ayında iptal etti. Genelkurmay Başkanlığı, temyiz hakkı bulunmasına rağmen karara itiraz etmeyince, Tunceli’de o tarihten itibaren geçici güvenlik bölgesi uygulamasına son verildi.

KÖYLÜLER KARARDAN MEMNUN
Doğu ve Güneydoğu’da hala bazı illerde devam eden geçici güvenlik bölgesi uygulamasına son verilmesi, başta davayı açan Ali Karabulut isimli vatandaşı sevindirdi. Yasağın ardından hemen Dokuzkaya köylüleri ile köyüne giden Ali Karabulut, yasağın kalkmasının sevindirici olduğunu kaydetti.
Köylerine ulaşımı sağlayan köprünün 1994 yılında yıkıldığını ve Pülümür Çayı'ndan geçerek köylerine gidebildiklerini belirten Karabulut, “Yasağın kalkmasından sonra köye de gittik. Köyümüzün köprüsünü kadastro çalışması nedeniyle kendimiz yaptık. İlkbaharda sular götürür. Daha önce köprümüz vardı, köyümüzle ulaşımı sağlıyordu. Köprü, olaylardan dolayı kesildi. Bir an önce köprümüzün yapılmasını istiyoruz.” dedi.
Dokuzkaya Köyü Dayanışma Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Hüseyin Aygül de geçici güvenlik bölgesi uygulamasına son verilmesini olumlu bulduklarını, ancak yol ve köprü yapılmaması halinde kararın bin anlam taşımayacağını ifade etti. Aygün, “Mahkemenin olumlu sonuçlanması ve bugüne kadar Genelkurmay'ın temyiz etmemesi, kararın yürürlüğe girmesi önemlidir.” diye ifade etti.

"KÖYÜMÜZE DÖNÜP TARIM VE HAYVANCILIK YAPMAK İSTİYORUZ”
Yasağın kalkmasının, kendileri için olumlu olmasına rağmen yeterli olmadığını ifade eden Aygül, “Köyümüz, 1994 yılında boşaltıldı. Köprümüz imha edilince köyümüzle hayat damarımız kesildi. O tarihten sonra cenazelerimizi köyümüze götüremedik, köyümüzü ziyaret edemedik. Mal ve mülkiyet hakkımızı kullanamadık. Tarım, hayvancılık ve cevizcilikle uğraşıyorduk. Köprümüz yapılırsa, köyümüze dönüp tarım ve hayvancılık yapmak istiyoruz.” diye konuştu.
Kararı olumlu bulan ve kararın ardından köyüne giden Düzali Güzel adlı vatandaş ise “Köyümüzde olduğumuz yıllarda kendi üretimimizi kendimiz yapıyorduk ve kimseye muhtaç değildik. 1994 yılında köyümüz boşaltıldıktan sonra köyümüz yasak bölge ilan edildi ve köyümüze gidemedik. Köyümüze tekrar dönmek ve üretime geçmek için devletten gerekli yardımı bekliyoruz.” dedi.
Genelkurmay Başkanlığı kararının Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu'ndaki şartları taşımadığını ifade eden Avukat Barış Yıldırım, “Bu kanunda iki şart aranıyor. O şartlar askeri tesislerin 400 metre civarı ve tatbikat sahaları ile atış alanları, bu müddet boyunca güvenlik bölgesi ilan edilebiliyor. Özelde Tunceli, genelde de bölgedeki geçici güvenlik bölgeleri Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu'nda tanımlanan şartları taşımıyor.” şeklinde konuştu.

"KARARLA BİRLİKTE İNSANLAR RAHATLAYACAK"
Malatya İdare Mahkemesi'nin, Geçici Güvenlik Bölgesi uygulamasının iptaline 2 Şubat 2011 tarihinde karar verdiğini dile getiren Yıldırım, şunları söyledi: “Karardan sonra da şu ana kadar elimize ulaşmış herhangi bir temyiz dilekçesi bulunmamakta. Danıştay web sitesinde de temyiz edildiğine dair bir veriye rastlamadık. Tunceli ilinde bu iptal kararından sonra Genelkurmay Başkanlığı, ayrıca bir güvenlik bölgesi uygulaması da devreye koymadı.”
Yıldırım, açıklamasında, geçici güvenlik bölgesi uygulamasının tarım ve hayvancılıkla uğraşan Tunceli’de mağduriyetleri beraberinde getirdiğini, bu kararla birlikte insanların rahatlayacağını ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler