Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanı Murat Tuncer, cep telefonu reklamlarındaki sınırsız konuşma vurgusunun halk sağlığı için zararlı olduğunu belirtti. Tuncer, bu konudaki reklamların disipline edilmesi gerektiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanı Murat Tuncer, cep telefonlarındaki kanser riski konusunda vatandaşlara bir dizi uyarıda bulundu. Cep telefonlarından yayılan dalgaların etkisinin uzaklıkla ilgili olduğunu söyleyen Tuncer, “Vücudumuza çok yakın olarak tutmamak lazım. Cep telefonlarının daha çok kanserojen etkisi üzerinde durulmaktadır ama ikinci en büyük etkisi üreme sağlığı açısındandır. Dünyadaki çalışmalar, genital bölgeye yakın tutulan cep telefonlarının üreme sağlığını negatif yönde etkilediğini göstermektedir.” dedi.
Cep telefonlarının çocuklardan da uzak tutulması gerektiğini dile getiren Tuncer, “Elektromanyetik alanların beyine etkisi çocuklarda erişkinlere göre daha fazla olmaktadır.” diye konuştu.
Hamilelerin cep telefonu kullanmasının önerilmediğini belirten Tuncer, şu tavsiyeleri sıraladı: “Cep telefonları sohbet amaçlı kullanılmamalı. 3–4 dakikayı geçmeyen, gün içinde toplamda 2 saati geçmeyen konuşmalar yapılmalı. Cep telefonu zor çekiyorsa, en tehlikeli durum budur. Bu durumda ısrarcı olmamak lazım. SAR değeri düşük telefonlar tercih edilmeli. Olabildiğince kalp, beyin ve böbrek gibi organlardan uzak tutulmalı. Bebek odaları, yatak odaları ve çocukların yanında cep telefonu bulundurulmamalı. Uyurken mutlaka kapatılmalı. Hareketli araçlar içinde kullanılmamalı. Çünkü sürekli istasyon aradığı için ciddi bir elektromanyetik alan yaymakta. Özellikle yağışlı ve sisli havalarda cep telefonu kullanılması önerilmemektedir."
Cep telefonunun kablolu bir kulaklıkla kullanılması gerektiğini belirten Tuncer, “Kullanılmadığı zamanlarda da kapalı tutulmalı.” diye konuştu.
"CEP TELEFONU REKLAMLARI DİSİPLİNE EDİLMELİ"
Cep telefonu reklamlarına da dikkat çeken Tuncer, “Bu reklamların disipline edilmesi, özendirilmesini azaltmaya yönelik bazı çalışmalar yapılmalı. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz ile birlikte özellikle RTÜK’e çocukların bu tip reklamlarda kullanılmaması için girişimde bulunmuş durumdayız. Önümüzdeki günlerde bu konuda reklamlara elimizden geldiği kadar bir disiplin getirmeye çalışacağız, özellikle halk sağlığını uzun vadede koruyabilmek için.” dedi.
Reklamlardaki sınırsız görüşme vurgusuna dikkat çeken Tuncer, “Sınırsız görüşme diye bir şey olamaz, halk sağlığı açısından son derece zararlı. Mutlaka halkımızda bu bilinci uyandırmalıyız. Bunu negatif yönde etkileyecek reklamlardan da halkımızı korumamız gerekmektedir. Bunu bu konudaki sanayinin de anlayış ile karşılayacağını ümit ediyoruz.” diye konuştu.
Tuncer, başka bir soru üzerine elektro manyetik alanın doku ısıtan bir özelliği bulunduğunu ifade ederek, “Hücreleri ciddi olarak ısı üretmeye sevk ediyor ve DNA kırıklarına yol açıyor." dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz