HABER

Tunus'ta anayasa çalışmaları

Tunus Ulusal Kurucu Meclisi'nde (UKC), anayasa taslağı üzerinde devam eden oylamada cumhurbaşkanının görev süresi ve yetkilerini belirleyen 10 madde kabul edildi.

Tunus - Anayasa taslağındaki maddeler üzerinde yapılan oylamalarda, cumhurbaşkanının niteliklerinin belirlendiği 170, 171, 172, 174, 175, 176, 177, 178 ve 179. maddeler oy çokluğuyla kabul edildi. Cumhurbaşkanlığına aday olma şartlarına yer verilen 73. madde ise 55 kabul oyuna karşı 79 ret oyu aldı. Söz konusu maddeye göre, cumhurbaşkanlığına adaylık için "40 ila 75 yaş arasında İslam dinine mensup bir Tunus vatandaşı olma" şartı getirildi.

Anayasa taslağında cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olarak belirlenirken, yürütme organının cumhurbaşkanı ve bakanlar kurulundan oluştuğu, cumhurbaşkanının ülkenin birliğinin sembolü olduğu ve bir kişinin en fazla iki dönem bu görevde kalabileceği kaydediliyor.

Taslakta ayrıca cumhurbaşkanının "ülkeyi ve toprak bütünlüğünü tehdit eden iç ve dış mihraklar karşısında başbakan ile istişare içinde savunma, dış ilişkiler ve milli güvenlik alanında izlenecek siyaseti belirleme yetkisine sahip olduğuna" yer veriliyor.

"Tunus, özgür, bağımsız ve egemen bir devlettir. Dini İslam, dili Arapça ve yönetim biçimi cumhuriyettir" ile "Tunus sivil bir devlettir. Vatandaşlık, halkın iradesi ve kanunun üstünlüğü ilkeleri üzerine kuruludur" ifadelerinin yer aldığı ilk 2 madde ise "değiştirilemez" olarak tanımlanıyor.

Anayasa taslağının 2011'de devrik Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali'nin ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanan Tunus devriminin üçüncü yıl dönümü olan 14 Ocak'ta sona ermesi planlanıyor.

Önce madde madde daha sonra toplu olarak oylanacak anayasa taslağının kabulü için mecliste üçte iki çoğunluğun sağlanması gerekiyor. Aksi takdirde anayasa, meclis içtüzüğü gereği halk oylamasına sunulacak.

En Çok Aranan Haberler