HABER

Tüp bebek günah değil

Ankara -AA- Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem, normal yollardan çocuk sahibi olamayan nikahlı eşlerin mikroenjeksiyon, klonlama gibi yöntemlerle bu özlemlerini gidermelerinin İslam dini açısından bir sakıncasının bulunmadığını bildirdi.

Yeprem, ancak İslam dininin, sperm, yumurta ve rahimden birinin karı-koca dışında başka bir şahsa ait olmasına olumlu bakmadığını belirtti. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi de olan Yeprem'in değerlendirmeleri şöyle:

-Genetik tanı: Bebekte bazı hastalıkların ana rahmine yerleştirilmeden önce bulunup, gerekli tedbirlerin alınmasını mümkün kılan genetik tarama testleri, embriyonun zarar görmesine ve itlaf edilmesine yol açmamak kaydıyla, kullanılabilir.

-Tüp bebek: İslam alimleri, nikahlı eşlerin, kocanın spermiyle kadının yumurtasının laboratuvarda döllendirilmesiyle elde edilen embriyonun kadının rahmine yerleştirilmesi sonucu çocuk sahibi olmalarını olumlu karşılamıştır.

Ancak, tüp bebek uygulamasında, sperm, yumurta ve rahimden birinin karı-koca dışında başka bir şahsa ait olmasına olumlu bakılmamaktadır.-Yumurta-sperm ve embriyoların dondurulması ve bağışlanması: Tıbbi gereklilik ve zorunluluklar nedeniyle dondurularak saklanan yumurta veya yumurtalık dokuları ilerde iyileşmeleri durumunda yine aynı kadınlara verilecekse bu dini açıdan bir sakınca teşkil etmez.

Dondurulan embriyo veya spermlerin eşlerden erkeğin vefatı veya boşanma durumunda dinin öngördüğü azami bekleme süresi içinde kadın
tarafından kullanılmasında sakınca olmadığı düşünülebilir.

Erkek bankaya spermini ilerde nikahlı eşinin rahmine tüp bebek yöntemiyle yerleştirilip gebe kalmasını sağlamak amacıyla verecekse, bu uygulamaya zaruret durumlarında başvurulabilir.-Kök hücre ve tedavi amaçlı kullanımı: Genler üzerinde biyolojik Ve tıbbi nitelikli çalışmalar yapmak İslam açısından bir sakınca
taşımamaktadır.İnsan olma potansiyeli taşıyan embriyonik kök hücrelerin birer yedek parça gibi kullanımı söz konusu olmaz.

-Cinsiyet seçimi: Doğacak çocukların cinsiyetinin seçilerek belirlenmesi zorunluluk olmadıkça yapılması dinen uygun değildir. -Kürtaj: Haklı, kesin ve meşru bir zaruret olmaksızın düşürmek veya aldırmak (kürtaj) yoluyla bir canlının hayatına son verilmesi, İslam dinince kabul edilebilir nitelikte değildir.

En Çok Aranan Haberler