ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı'nın tüp bebek merkezlerini yeniden düzenlemeye ilişkin çalışmalarına Maya Tüp Bebek Merkezi'nden destek geldi. Maya Tüp Bebek Merkezi Tıbbi Direktörü Opr. Dr. Osman Denizhan Özgün, Sağlık Bakanlığı'nın gündeme getirdiği uygulamalar için gerekli yasal düzenlemelerin vakit kaybedilmeden hayata geçirilmesi gerektiğini bildirdi.
Özgün, yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın konuya ilişkin çalışmalarını yerinde bir karar olarak nitelendirdi. "Bir tüp bebek merkezinin asıl amacının hastanın sadece gebe kalmasını sağlamak değil, çiftlerin evlerine canlı ve sağlıklı bebek götürebilmelerini temin etmektir" diyen Özgün, bir tüp bebek merkezinde olmazsa olmaz birimlerin tedavi için gerekli cerrahi işlemlerin yapılabileceği tam teşekküllü en az bir ameliyathane, doğum yaptırılabilecek bir altyapı, yetişkin yoğun bakım odası, riskli
yenidoğanların takibinin yapılabileceği yenidoğan yoğun bakım ünitesi ve donanımlı hasta odaları olduğunu belirtti.
Tüp bebek tedavisi uygulayan bir merkezde bu koşulların bulundurulmasının herşeyden önce anne-baba adayları için yaşamsal önem taşıdığına işaret eden Özgün, şunları kaydetti:
"Örneğin yumurta toplama, testis biyopsisi, diagnostik laparoskopi, histereskopi gibi rutin olarak uygulanabilen cerrahi işlemler, gerekli altyapı bulundurulmazsa hasta açısından hayati risk taşıyabilir. Sağlık Bakanlığı'nın gündeme getirdiği uygulamalar için gerekli yasal düzenlemeler vakit kaybedilmeden hayata geçirilmelidir. Bakanlığın bu yaklaşımı sonucunda anne-baba adayları ile doğacak bebekleri, tıbbi hizmetlerden en üst düzeyde ve dünya standartlarında eksiksiz yararlanabileceklerdir. Yeni uygulamalar ticari kaygıdan uzak, bilimsel ve tıbbi hizmet sunumu açısından dünya standartlarında kabul gören tüp bebek merkezlerinin ortaya çıkmasını sağlayacaktır."
Gerek kamu bünyesindeki gerekse özel tüp bebek merkezlerinin sağlık gibi önemli bir konuya sözde değil özde yaklaşmaları gerektiğini kaydeden Özgün, sağlıktaki gerçek dönüşümün ancak devlet ile özel sektörün el ele vermesiyle sağlanabileceğini vurguladı. Özgün, yanlış yaklaşılan bir diğer konunun da embriyo transfer sayısı olduğunu ifade ederek, "Bize göre fazla sayıda embriyo transferi başarı oranlarını değil, riskli gebelik oranlarını artırmaktadır. Bu nedenle transfer edilecek embriyo sayısının üçten, ikiye düşürülmesi de yerinde bir karardır. Burada önemli olan asıl husus, transfer edilen embriyoların sayısı değil kalitesidir. Her geçen gün gelişen teknoloji ve tıbbın sağladığı yeni imkanlarla, doğurganlık sorunu yaşayan çiftlerin tedavilerinin, günümüzde bir bütün olarak ele alınması gerekmektedir. Çiftler bilimsel bir tavırla, sürekli ve dikkatli bir şeklide değerlendirilerek tedavi edildiğinde, sağlıklı gebeliklerin elde edilmesi mümkündür."
Op. Dr. Özgün, Sağlık Bakanlığı'nın tüm bu koşulları sağlayan özel merkezlere, 'tüp bebek tedavi raporu' verme hakkını tanıması için de bir çağrıda bulunarak, halkın kaliteli hizmete erişimini kolaylaştırması ve rekabet koşulları açısından da bu uygulamanın gerekli olduğunu sözlerine ekledi.