KADIN

Tüp Bebekte Psikolojik Yaklaşım

İnfertilitenin ihmal edilen boyutu: Ruhsal yönü

Tüp Bebekte Psikolojik Yaklaşım

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte insanların 50 yıl önce düşleyemeyecekleri şeyler gerçekleşmeye başladı. "Tüp bebek" de bunlardan biri. Teknoloji geliştikçe uzmanlaşma arttı, bütüne değil, parçalara odaklanılmaya başlandı.Bu süreçte kişinin ruhsal boyutunu zaman zaman ihmal edildi.

Son yıllarda ise infertilitenin ruhsal yönü de daha çok araştırılmakta, beden- zihin ilişkisine ilişkin pek çok çalışmalar yapılmaktadır.

Yapılan bir çalışmada infertilite sorununu yaşayan kişilerde depresyon ve anksiyete oranları, romatolojik bir hastalık yaşayan kişilerdeki depresyon ve anksiyete oranına çok yakın olduğu bulunmuştur (1). Bir yandan infertilitenin kendisi, diğer yandan tedavi sürecinde yaşananlar stresi arttırırken, diğer taraftan da stres infertiliteyi tetiklemekte, böylece bir kısır döngü sürüp girmektedir.Bu kısır döngüyü kıran herhangi bir durum Ör: evlat edinmelerden sonra spontan gebelik olduğuna ilişkin pek çok yayın bulunmaktadır.

Mayıs 2006'da yayınlanan bir çalışmada tedavi sürecinde yapılan hipnoterapinin hem gebelik oranlarında istatiksel olarak anlamlı bir artış sağladığı, hem de tedavi sürecindeki depresyon ve anksiyete oranlarında belirgin bir azalmaya sebep olduğu bulunmuştur (2).

Bu çalışmada da bize klinik olarak saptanan bir ruhsal hastalık olmasa da zihin-beden ilişkisinin ihmal edilmeden, birlikte ele alınmasının yararlarını düşündürmektedir.

Kaynaklar

  1. Dr. Dilek Türkoğlu, Uzmanlık Tezi, Çukurova Üniversitesi, 1997
  2. Fertil streril :2006 May;85(5):1404-8. Epub 2006 Mar 29

Dr. Osman Denizhan Özgün
Maya Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi, Ankara
Tel: 0312 448 22 21 - 0312 437 28 28
info@mayatupbebek.com

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler