YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tüpraş, Fuel Oil Dönüşüm Projesinde En Ağır Ekipmanı Yerleştirdi

Tüpraş İzmit Rafinerisi’nde, yapımı 14 Kasım 2011 tarihinde başlayan "Fuel Oil Dönüşüm" projesinde en ağır...

Tüpraş, Fuel Oil Dönüşüm Projesinde En Ağır Ekipmanı Yerleştirdi

Tüpraş İzmit Rafinerisi’nde, yapımı 14 Kasım 2011 tarihinde başlayan "Fuel Oil Dönüşüm" projesinde en ağır ve büyük ekipman montajı başarıyla tamamlandı. Japonya’da üretiminin ardından tek parça olarak Derince Limanı’na, oradan da yüzer dubayla İzmit Rafinerisi B Bölgesi’ndeki rıhtıma nakledilen reaktörün boyu 35 metre, çapı 8 metre ve 918 ton ağırlığında. Rıhtım sahasından montaj alanına 320 tekerlekli bir TIR ile taşınan reaktör, Türkiye'de nakliyesi ve montajı tek parça olarak yapılan en ağır ekipman olarak tarihe geçti. Montajında, bin 500 ve 900 tonluk devasa vinçler kullanıldı.

Projenin tamamlanma hedefi olan 14 Kasım 2014 tarihine 556 gün kala yapılan montaj, çalışanlar tarafından heyecanla seyredildi. Tüpraş’ın tek kalemde yaptığı en büyük yatırım olarak yeni bir rafineri yapımına eşdeğer olan 2,4 milyar dolar değerindeki projede 550 günlük çalışma süresi geride kalırken mühendislikte yüzde 93, satın almada yüzde 80, inşaatta yüzde 38 ilerleme sağlandı. Projede halen yaklaşık 7 bin kişi çalışıyor. Başlangıçtan bugüne kadar 11 milyon Adam/Saat çalışma süresine ulaşıldı. Kasım 2014’te devreye alınmasıyla ülkey yılda yaklaşık 1 milyar dolar katma değer sağlayarak cari açığı aynı seviyede düşürecek olan projede, 2013 Mart sonu itibariyle genel olarak yüzde 66 tamamlanma sağlandı ve 1 milyar 550 milyon dolar harcandı. Bir akaryakıt ürününü daha yüksek performans özelliklerine sahip yeni bir ürünle değiştirerek sistemin performansını artırma olarak tanımlanabilecek Fuel Oil Dönüşüm (Residuum Upgrading Project/RUP), Türkiye'nin ve bütün dünyanın geleceği için başlatılmış ana yatırım çalışması olarak tanımlanıyor. Bu yatırımla sektörün eğilimlerine paralel olarak düşük değerli siyah ürünler, yüksek değerli beyaz ürünlere dönüştürülecek.

Dünyada ve Türkiye'de son yıllarda tüketimi hızla azalan, yaklaşık 4,2 milyon ton yüksek kükürtlü fuel oil işlenerek, yaklaşık 2,9 milyon tonu motorin/jet yakıtı, 530 bin tonu benzin ve 70 bin ton LPG olmak üzere toplam 3,5 milyon ton Euro V standardında değerli beyaz ürün elde edilirken 600 bin ton petrol koku ve 100 bin ton kükürt üretilecek. 2014 yılı sonunda devreye alınması planlanan proje, büyük ölçüde İspanyol İhracat Kredi Ajansı (CESCE) ve İtalyan İhracat Kredi Ajansı (SACE)’nın kredileriyle finanse ediliyor. Günümüzde küresel ekonomilerin etkisiyle ABD, Japonya ve Avrupa’da pek çok rafineri şirketinin üretimlerini askıya aldığı ve kapandığı bir süreçte Tüpraş, daha aydınlık ve müreffeh bir Türkiye için üretimini ve yatırımlarını sürdürmeye devam ediyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler