İSTANBUL (İHA) - Amerikan şirketi Imanagement Yatırım Şirketi Küresel Yatırımcı İlişkileri Başkanı Stephan Lock, Tüpraş'ı alan Tatneft'in kredi notunun düşük ve alabilecek maksimum kredi limitinin 250 milyon dolar olmasına rağmen ihaleyi nasıl kazandığını anlayamadıklarını söyledi.
The Ritz Carlton Otel'de bir araya gelen Imanagement Yatırım Şirketi yöneticileri, hisselerine sahip oldukları Tatneft Şirketi'nin Tüpraş hisse senetlerini alması konusunda, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında şirketin Küresel Yatırımcı İlişkileri Başkanı Stephan Lock, şirketin yöneticileri ve basın mensupları hazır bulundu.
Amaçlarının sadece Tatneft'in Tüpraş'a girişini durdurmak olduğunu belirten Stephan Lock, 25 Mart 2004 tarihinde bir ulusal gazetede yayınlanan ilanlarından sonra Tatneft'in Tüpraş'ı alması hakkında halktan yoğun tepkiler ve sorular geldiğini, bu tepkiler üzerine kamuoyunu, basını ve yetkilileri bilgilendirmek maksadıyla basın toplantısı yapmak zorunda kaldıklarını bildirdi.
Basın toplantısıyla Imanagement'in kim olduğunu, Tatneft ve Efremov Kautschuk şirketlerinin kamuoyundan gizledikleri ile bu şeffaf olmayan işlemle ilgili belgeleri ve yapılan tüm çalışmaların sonuçlarını sunduklarını belirten Stephan Lock, "Biz bir Amerikan şirketiyiz. 250 milyon dolarlık bir sermayeyi kontrol ediyoruz. Bir çok ülkeden maden, petrol ve gazla ilgili yatırımlar yapıyoruz. Biz global bir firmayız. Tatneft'in hissedarları olarak Tüpraş ihalesinin gidişatı ile yakından ilgileniyoruz. Tüpraş'ın ihalesine Tatneft'in nasıl gücünün yettiğini anlamıyoruz" dedi.
"BAKANLIKTAN CEVAP BEKLİYORUZ" Başkan Lock, kayıtları inceleyerek, araştırmalar yaptıklarını belirterek, "Tatneft'in kredi notu çok düşük ve alabilecek maksimum kredileri ise 250 milyon dolar. Şeffaflık ve açıklık bizim için çok önemli. Tüpraş'ın satışı gerek vergiler, gerekse piyasa açısından Türkiye için hayati öneme sahip. Bizi üzen konu, ihalenin açık ve şeffaf bir şekilde yapılmaması. Bu ihalenin AB ölçülerinde en kısa zamanda açıklığa ve şeffaflığa kavuşturulması gerekiyor. Biz Tatnef'in Tüpraş'ı nasıl aldığını akıl edemiyoruz. Maliye Bakanlığı'ndan bu konuda yanıt bekliyoruz. Neden Ruslara bu kadar vekalet verildi? Finansal açıdan bunu merak ediyorum ve Türk hükümeti için fayda görüyorum" diye konuştu.
Toplantı sonrası basın mensuplarının "Tatneft'i bu kadar eleştirmenize rağmen neden o şirketle ortaklık yaptınız?" sorusuna Başkan Lock, "Biz Tatneft'in ortağı değiliz. Onların hisselerine sahibiz. Bizim amacımız sadece Tatneft'in Tüpraş'a girişini durdurmak. Eğer açık ve şeffaf olacak olursanız bu paralar nereden geldi? Konsorsiyum nasıl yapıldı? Ulusal sermayeyi tatmin etmesi açısından bu soruların yanıtlanması Türkiye için daha iyi olacak" şeklinde yanıt verdi.
"TATNEFT TEPKİ GÖSTERMİŞTİ" Tataristan Cumhuriyeti Türkiye Resmi Temsilcisi Ramil M. Mavlyutov, 25 Mart 2004 tarihinde günlük ulusal bir gazetede çıkan Tatneft ile ilgili ilan konusunda basına yaptığı yazılı açıklamada, "Kim tarafından verildiği belli olmayan ilan ile sadece şirketimiz Tatneft'e değil, Türkiye'nin özelleştirmeye dayalı ekonomi politikasına da zarar vermeye çalışılıyor" demişti. Ramil M. Mavlyutov açıklamasında, ilanda yer alan iddiaların sadece Tatneft'i değil, Tüpraş'ın özelleştirme sürecini yöneten ilgili tüm taraflara saldırı niteliğinde olduğunu ve sürece gölge düşürmeyi de amaçladığını bildirmiş "kaynağı belirsiz" olarak nitelendirdiği ilana kamuoyunun itibar etmeyeceğine dair inançlarının tam olduğunu belirtmişti. Mavlyutov açıklamasında, "Tatneft, Rusya'nın yurt dışındaki en büyük yatırımı olma özelliği taşıyacak Tüpraş projesini, gelecek stratejisinin en önemli unsurlarından birisi olarak görmektedir. Tataristan Başbakanı Sayın Rustam Minnihanov da, Türkiye ziyareti sırasında Tataristan Hükümeti'nin Tüpraş yatırımı ile ilgili kararlılığını ve bu yatırımın geleceğine duydukları inancı dile getirmişlerdir. Kim tarafından verildiği belli olmayan ilan ile sadece şirketimiz Tatneft'e değil, Türkiye'nin özelleştirmeye dayalı ekonomi politikasına da zarar vermeye çalışılıyor. Bazı çıkar çevrelerinin bir oyunu olarak değerlendirdiğimiz söz konusu ilanı veren kuruluş hakkında gerekli hukuki işlemleri başlatma kararı alınmıştır" ifadelerini kullanmıştı.
Aynı açıklamada, yıllık 5 milyar dolara yaklaşan cirosuyla Tatneft'in, Rusya Federasyonu'nun 6'ıncı büyük petrol şirketi ve en büyük 10 sanayi kuruluşundan biri olduğu da hatırlatılarak, "Yüzde 31'i Tataristan Devleti'ne ait olan Tatneft halka açık bir kuruluştur. Tatneft hisselerinin yüzde 20'si New York, Londra ve Frankfurt Borsalarında işlem görmektedir. Kalan hisselerin bir bölümü çalışanlara aittir. Diğer bölümü ise Moskova Borsası'nda işlem görmektedir. Tüm halka açık şirketlerde olduğu gibi Tatneft de dış denetime tabi bir kuruluş olarak şeffaf ve uluslararası standartlarda faaliyet göstermektedir. Tatneft'in bütün önemli kararları düzenli bir şekilde ilgili ülkelerdeki sermaye piyasalarına yön veren kuruluşlara bildirilmekte, şirketimizin dış denetimi de uluslararası alanda üne sahip Ernst&Young tarafından yapılmaktadır" denilmişti.