KOCAELİ (İHA) - TÜPRAŞ İzmit rafinerisinde yeni hizmete girecek olan reformer ünitesi ile dizel kükürt giderme ünitesinin açılışına, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da katılacak.
8 Kasım Perşembe günü hizmete girecek olar yeni tesisin yılda 1 milyar dolar katma değer sağlaması bekleniyor. 8 bin 500 metreküp/gün kapasiteli MQD dizel kükürt giderme ünitesi ile araçlardan kaynaklanan kükürtdioksit emisyonları 700 kat azalacak. Ünitelerin devreye girmesiyle motorinde düşük kükürtle daha temiz yakıt, benzinde yüksek oktanla yüksek kapasite ve kalite artışı sağlandı. Ayrıca, bu kriterlere sahip yakıtın kullanımının yaygınlaşması Türkiye'de yeni teknolojiye sahip araçlarla birlikte yakıt tasarrufunu artıracak, araçlardan kaynaklanan sera gazı emisyonları ise daha da azalacak.
TÜPRAŞ'ın düşük kükürtlü dizel üretim kapasitesi yılda 2.5 milyon ton artacak, yılda yaklaşık 1 milyar dolar katma değer sağlanacak. Ünitelerin yapımında 6 bin 500 ton boru, 12 bin ton çelik konstrüksiyon, 415 bin metre elektrik kablosu, 300 bin metre enstrüman kablosu, 76 bin metreküp beton, 8 bin 700 ton inşaat demiri, 10 kompresör, 5 fırın, 7 reaktör, 119 basınçlı kap, 100 pompa, 80 ısı değiştirici kullanıldı.
TÜPRAŞ'tan alınan bilgiye göre, yaklaşık 390 milyon dolara mal olan kükürt giderme ve yeni reformer ünitesinin 31 Mayıs 2007'de devreye alınmasıyla, İzmit rafinerisinde kurşunsuz benzin üretimde artış sağlamanın yanı sıra, AB'de 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren mecburi olacak EURO-V spesifikasyonlarında motorin üretimi imkanına ulaşıldı. Ardından çevre açısından son derece önemli etkileri olacak kükürt giderme ünitesi devreye sokuldu.
Proje kapsamında yer alan 4500 metreküp/gün kapasiteli nafta arındırma ünitesinde, 950 kilogram/saat kapasiteli CCR platformer ve buna bağlı sürekli katalist rejenerasyon ünitesi sayesinde, 101 oktan kurşunsuz süper benzin ile AB'nin öngördüğü 50 ppm'in de altında (10 ppm) kükürt ihtiva eden motorin üretildi. Ayrıca benzine oktan değeri yüksek aromatik içermeyen oksijenli bileşenler katılarak tank, boşaltma, enjeksiyon, transfer ve parçalanma sistemlerinden oluşan ünitenin Temmuz 2008'den önce devreye alınması planlanıyor.