HABER

Türban görüşmeleri kavgalı başladı

TBMM Genel Kurulu, Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinin değiştirilmesine ilişkin Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler kavgalı başladı.

Türban görüşmeleri kavgalı başladı

TBMM Genel Kurulu, Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinin değiştirilmesine ilişkin Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler kavgalı başladı.

Ayrıntıları canlı izleyebilirsiniz

- Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerine değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin 1. tur oylaması başladı.

- Şu ana kadarki anayasa değişikliklerinde söz hakkı almayan hükümet adına Cemil Çiçek kürsüye çıkarak değişiklikler hakkında yapılan suçlamalara cevap verdi.

TBMM Genel Kurulunda, AK Parti ve MHP'li milletvekillerince verilen, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinde söz isteyen DSP'li Tayfun İçli'ye TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil'in söz vermemesi üzerine tartışma yaşandı.

Gergin başlayan görüşmelerde DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli'nin kürsü önünden ayrılmaması üzerine Başkanvekili Pakdil oturuma ara verdi. Kamuoyunun gündemini uzun süredir meşgul eden üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişiklik teklifinin TBMM Genel Kurulu'ndaki birinci tur görüşmeleri başladı. Teklifin tümü üzerindeki görüşmelere geçilmesinden önce AK Parti ve MHP'nin, Genel Kurul gündemine ilişkin grup önerileri görüşülerek kabul edildi. Genel Kurul gündeminin birinci sırasında yer alan Vakıflar Kanunu'nun görüşmeleri, komisyon ve hükümet katılmadığı için ertelendi.

Anayasa değişiklik teklifinin görüşmelerine geçilmesinden önce CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Başkanlık Divanı'na yazılı başvuruda bulunarak görüşmelerden önce Anayasa'nın 2., 4. ve 105. maddeleri açısından teklifin görüşülmesine yer olup olmadığı hakkında usul tartışması açılmasını istedi. Sav'ın usul tartışması açılmasına ilişkin önergesi Genel Kurul tarafından kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulu'nda daha sonra Anayasa değişiklik teklifinin tümü üzerindeki görüşmelere geçildi. Teklifin tümü üzerindeki görüşmelere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de katıldı. Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Pakdil, teklifin tümü üzerinde CHP grubu adına Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, DTP grubu adına Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, MHP grubu adına Konya Milletvekili Faruk Bal ve AK Parti grubu adına İstanbul Milletvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın konuşacağını söyledi.

PARMAĞINIZI SALLAYARAK KONUŞMAYIN

Pakdil, kişisel konuşmalar için ise yapılan başvurular arasından kura çekeceğini belirterek, kura çekme işlemine başladı. Bu sırada kürsü önüne gelen DSP Eskişehir Milletvekili İçli, kişisel konuşmalar için ilk başvuruyu kendisinin yaptığını belirterek, Pakdil'i içtüzüğü ihlal etmekle suçladı. İçli'nin söz istemesine rağmen kura çekme işlemini tamamlayan Pakdil, kurada Tayfun İçli'nin ismini de çekti. İçli'nin itirazları buna rağmen son bulmadı ve Pakdil'in uyarılarına rağmen İçli kürsünün önünden
ayrılmadı. Pakdil, konuşmasını yapmak üzerine CHP Grup Başkanvekili Okay'ı kürsüye çağırdı. Ancak Okay, tartışmaların devam etmesinden dolayı Pakdil'in 3 kez çağrı yapmasına rağmen kürsüye gelmedi. Bunun üzerine Pakdil, DTP Diyarbakır Milletvekili Tuğluk'u kürsüye çağırdı. İçli'nin itirazlarını sertleştirmesi üzerine Pakdil, İçli'yi, "Parmağınızı sallayarak başkanlık divanına hitapta bulunmayın. Sükuneti bozuyorsunuz, beni başka bir müeyyide uygulamaya mecbur bırakmayın" sözleriyle uyardı. Pakdil, daha sonra oturuma ara verdi.

330 OY GEREKİYOR

Anayasa değişikliği teklifinin maddelerinin ve tümünün kabulü, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun (330) gizli oyu ile mümkün olabilecek. Birinci turda gerekli çoğunlukla (330) kabul oyu alamayan bir madde, ikinci turda da en az (330) oy alamazsa reddedilmiş sayılacak.

TEKLİFTE NELER VAR

AK Parti ve MHP'li milletvekillerince verilen Anayasa değişikliği teklifiyle, Anayasa'nın, "Kanun önünde eşitlik" başlıklı 10'uncu maddesinde, "... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında" ibaresi eklendiği son fıkrası, "Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır" şeklinde değiştiriliyor.

Teklif, Anayasa'nın "Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi" başlıklı 42'nci maddesine, "Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir" şeklinde yeni bir fıkra eklenmesini öngörüyor. Anayasa değişikliği teklifinin son maddesi de yürürlüğü düzenliyor.

En Çok Aranan Haberler