HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türban meclisi geçti, gözler Gül'ün onayında

Üniversitelerde türbanı serbest bırakacak anayasa değişikliği teklifi, 6 Şubat Çarşamba günü yapılan ilk tur oylamanın ardından bugün yapılan ikinci tur oylamada da AKP ve MHP'lilerin oyları ile kabul edildi.

SAKİN GEÇTİ, 4 SAATTE BİTTİ, REKOR OYLA KABUL EDİLDİ

Teklifin her iki oylamada da 367'nin üzerinde oyla kabul edilmesi referandum zorunluluğunu kaldırırken, gözler Çankaya Köşkü'ne çevrildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ise teklifi zaman geçirmeden onaylaması bekleniyor. CHP ise teklifi Anayasa Mahkemesi gündemine taşımaya hazırlanıyor. Teklifin Anayasa'nın 2'nci maddesine aykırı olduğu gerekçesi başta olmak üzere Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak. CHP, iptal başvurusu için Cumhurbaşkanı Gül'ün onaylamasını bekleyecek.

Türbanla ilgili anayasa değişikliğinin Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından sıra yine AKP ile MHP arasında uzlaşmaya konu olan YÖK Kanunu'nun ek 17'nci maddesinde yapılacak değişikliğe gelirken, kulislerde bu maddenin rafa kaldırılacağı konuşuluyor.

SAKİN GEÇTİ, 4 SAATTE BİTTİ, REKOR OYLA KABUL EDİLDİ

Başbakan Erdoğan ve AKP'den gelen "ek 17'nci maddeyle ilgili tekliflere açık olunduğu"na ilişkin açıklamalar da bu iddiaya dayanak gösteriliyor.

367 RAHAT GEÇİLDİ

Kamuoyunda yoğun tartışmalara yol açan üniversitelerde türban serbestisi sağlayacak anayasa değişikliği teklifi Meclis Genel Kurulu'nda iki tur halinde yapılan maratonla kabul edildi.

SAKİN GEÇTİ, 4 SAATTE BİTTİ, REKOR OYLA KABUL EDİLDİ

6 Şubat Çarşamba günü yapılan ilk tur da AKP ve MHP ile CHP arasında gerginliğe ve "laiklik" kavgasına yol açan anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylaması da bugün Meclis Genel Kurulu'nda gerçekleştirildi. Saat 11.00'de başlayan Meclis Genel Kurulu'ndaki ikinci tur oylama, ilk turun aksine sakin geçerken, oturumu da Meclis Başkanı Köksal Toptan yönetti. Genel Kurul'daki oylamalarda, anayasanın 10 ve 42'nci maddelerinde değişiklik öngören teklif ilk turda olduğu gibi 367'ninnitelikli çoğunlukla kabul edildi.

GÖZLER ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE

Anayasa değişikliği teklifinin Meclis Genel Kurulu'ndaki maratonu sona ererken şimdi gözler Çankaya Köşkü'ne ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çevrildi. Anayasa değişikliği teklifi TBMM'den referandum zorunluluğunun sınırı olan 367'nin üzerinde oyla kabul edildiği için son sözü Cumhurbaşkanı Gül söyleyecek. Ancak Gül'ün de, konuyu referanduma götürmeyeceği yolunda yaptığı açıklamalar gözönüne alındığında, üniversitelerde türbana serbestlik tanıyan anayasa değişikliği teklifini 15 günlük inceleme süresini kullanmadan onaylaması ve yasalaşması için, yayınlanmak üzere Resmi Gazete'ye göndermesi bekleniyor.

SAKİN GEÇTİ, 4 SAATTE BİTTİ, REKOR OYLA KABUL EDİLDİ

CHP GÜL'ÜN KARARINDAN SONRA HAREKETE GEÇECEK

Gerek Anayasa Komisyonu gerekse Meclis Genel Kurulu'nda ikişer tur halinde yapılan oylamalarda, anayasa değişikliği teklifine, "Anayasanın 2'nci maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle" karşı çıkan CHP ise, teklifi Anayasa Mahkemesi'ne götürmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün anayasa değişikliği teklifini yayınlanmak üzere Resmi Gazete'ye göndermesinin ardından harekete geçecek olan CHP, yine teklifin anayasanın 2'nci maddesine aykırı olduğunu gerekçe göstererek iptal başvurusunda bulunacak.

SAKİN GEÇTİ, 4 SAATTE BİTTİ, REKOR OYLA KABUL EDİLDİ

YÖK KANUNUNUN EK 17'NCİ MADDESİ ŞİMDİLİK RAFTA

AKP ve MHP'nin üzerinde uzlaştığı bir diğer düzenlemeyi de YÖK Kanunu'nun ek 17'nci maddesi oluştururken, anayasa değişikliği teklifinin ardından YÖK Kanunu'ndaki düzenleme için tarafların bir süre bekleyeceği kaydediliyor.

TEKLİF NE GETİRİYOR?

Meclis Genel Kurulu'nda, 400'ün üzerinde kabul edilen anayasa değişikliği teklifi, Anayasa'nın 10 ve 42'nci maddelerinde değişiklik öngörüyor. Anayasa değişikliği teklifinin 1'nci maddesi, anayasanın 10'ncu maddesinin son fıkrasına ‘… ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında" ibaresini ekliyor. Yapılan değişiklikle, anayasanın 10'ncu maddesi "devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun hareket etmek zorundadır" şeklinde düzenleniyor.

SAKİN GEÇTİ, 4 SAATTE BİTTİ, REKOR OYLA KABUL EDİLDİ

Anayasanın "Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi" başlıklı 42. maddesine de, teklifin 2'nci maddesinde, "kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir" ifadesiyle, yedinci fıkra ekleniyor.

ANKA

En Çok Aranan Haberler