HABER

Türban protokolü yeniden ele alınacak

ANKARA (ANKA)- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün türbanın üniversitede serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişikliğini, bazı uyarılarla birlikte onaylamasının ardından AKP ile MHP'nin nasıl hareket edeceği merak konusu oldu. AKP ile MHP arasında daha önce imzalanan protokolde Anayasa değişikliğinin ardından Yüksek Öğretim Yasası'nın ek 17'inci maddesinin nasıl değiştirileceğinin yer almasına karşın iki parti bu hafta için yeniden bir araya gelerek görüşmelere başlayacak.

CHP'nin Çarşamba günü Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak olmasından dolayı AKP'de daha önce aldıkları karar uyarınca önce bu başvurunun sonuçlanması ve üniversite rektörlerinin tavrının beklenmesi eğilimi ön plana çıkıyor. Yüksek Öğretim Yasası'nın Ek-17'inci maddesinin değiştirilmesi için MHP ile görüş birliği içinde olan AKP'nin CHP ve DSP'ye de çağrıda bulunarak öneri getirmelerini isteyecek.

DTP İLE YİNE TEMASA GEÇİLMEYECEK

DTP ile daha önce de olduğu gibi herhangi bir temasa geçmeyecek beklenmeyen AKP yönetiminin YÖK Yasası'nda değişiklikle ilgili özellikle DSP'lilerin de onayını alması için çaba harcaması bekleniyor. AKP cephesinde DSP'nin de destekleyeceği bir yasa değişikliğiyle sorunun tamamen çözüleceği fikrinin hakim olduğu belirtiliyor. Bu süreç içinde sivil toplum örgütlerine de çağrıda bulanacak olan AKP böylece süreci de zamana yaymış olacak ve böylece gerginliğin azalmasını bekleyecek.

AKP-MHP GÖRÜŞMESİ YİNE BAŞLAYACAK

Cumhurbaşkanı Gül'ün yasayı onaylarken "Bazı vatandaşlarımızın endişelerinin de anlayışla karşılanmasında ve bu endişeleri giderecek düzenlemelerin hayata geçirilmesinde zorunluluk bulunmaktadır" endişesini dile getirmesinin ardından AKP yönetimi bu hafta içinde yeniden MHP ile bir araya gelecek. İki parti arasında daha önce imzalanan protokolde Yüksek Öğretim Yasası'nın ek 17. maddesinde de değişiklik öngörülmüş ve başın nasıl örtüleceği olarak "çene altı formülü" ile açıklanmıştı.

Öneriyle, ek 17. maddede, "Yürürlülükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla, yüksek öğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir" fıkrasına, "Hiç kimse, başının örtülü olması sebebiyle yüksek öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın örtülmesi, kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir" hükmü yer almıştı.

Gül'ün uyarısı ve birçok çevreden gelen eleştiriler üzerine AKP bu değişiklik önerisinin yeniden ele alınmasını istiyor. MHP'nin buna nasıl yaklaşacağı merak edilirken hafta içinde iki partinin kurmaylarının konu üzerinde çalışmaya başlayacak.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler