Bozdağ: "Rektörler ister uygular ister yasayı bekler"
Çankaya'nın onayı beklenmeden birçok üniversite öğrencisi bugün türbanlı şekilde hiçbir zorlukla karşılaşmadan derslere devam ettiler. Bazı üniversitelerde ise, yasa onaylanmadan türbana geçit verilmedi.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ'NE ÖĞRENCİLER BAŞÖRTÜSÜYLE GİRDİ
Bu öğretim döneminde öğrenci sayısı 50 bini aşan Kocaeli Üniversitesi'nde sömestr tatili sona ererken, bazı fakültelerin öğrencileri ders başı yaptı. Kimi başörtülü öğrenciler kampus kapısına geldiklerinde, eskiden olduğu gibi baş örtülerini çıkarmadan doğrudan içeri girdi. Daha önce türbanla girişe izin vermeyen güvenlik görevlileri, rektörlüğün müdahale edilmemesi talimatı verdiği için bu öğrencilere engel olmadı. Sabah 10'dan fazla türbanlı öğrencinin girdiği Kocaeli Üniversitesi'nde birçok türbanlı öğrencinin ise henüz anayasa değişikliğinin yasalaşmadığını dikkate alarak, eskiden olduğu gibi türbanlarını çıkarıp, peruk ya da şapka takarak kampusa girdiği görüldü. Baş örtülü öğrenciler, türban serbestisinden memnun olduklarını söyledi.
Bozdağ: "Rektörler ister uygular ister yasayı bekler"
DİYARBAKIR'DA TÜRBANA AÇILDI
Diyarbakır'da bulunan Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesine türbanlı öğrencilerin girmesi dikkat çekti. Türbanlı öğrencilerin fakülte kampüsünde gezmeleri ve fakültelere girmesi kameralara böyle yansıdı. Türkiye'nin bir çok üniversitesinde türbanlı öğrencilerin alınmadığı öğrenilirken, Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat fakültesi öğrencileri serbest şekilde fakülte binasına girdi. Fakülte girişinde bekleyen güvenlik görevlileri türbanlı öğrencilere müdahale etmedi. Kampüs bahçesinde gezen türbanlı öğrenciler rahatlıkla fakülte binasına giriyor.
Bozdağ: "Rektörler ister uygular ister yasayı bekler"
ULUDAĞ'DA KAMPÜSE TÜRBANLA GİRDİLER, DERSTE BAŞLARINI AÇTILAR
Bursa'da baş örtülü öğrenciler Uludağ Üniversitesi kampusuna alınırken, derslere ise baş örtülerini çıkararak girdi. Yaklaşık 40 bin öğrencinin eğitim gördüğü Uludağ Üniversitesi sömestr tatilinin bitmesi ile birlikte tekrar hareketlenmeye başladı. Baş örtülü öğrenciler kampus içerisine girerken herhangi bir engelle karşılaşmazken, bazı öğrenciler ise derse girmeden kendi istekleriyle baş örtülerini çıkardı. Üniversite yetkilileri ise kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasını bekliyor.
Bozdağ: "Rektörler ister uygular ister yasayı bekler"
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TÜRBANLI GİRİŞE İZİN VERMEDİ
Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın'ın rektörlük yaptığı Akdeniz Üniversitesi'nde, anayasa değişikliği yürürlüğe girmediği için, türbanlı öğrencilere izin verilmedi. Başlarını örten kız öğrenciler türbanlarını çıkardıktan sonra kampusa girebildi.
Bozdağ: "Rektörler ister uygular ister yasayı bekler"
Birçok üniversitede olduğu gibi Akdeniz Üniversitesi'nde de ikinci öğretim dönemi bu sabah başladı. Türbanlı öğrencilerin eylem yapıp kampusa girmeye kalkışabileceği ihtimaline karşı, girişte özel güvenlik görevlilerinin yanında sivil polisler de önlem aldı. Üniversiteye türbanlı gelen öğrenciler, yine eskiden olduğu gibi başlarını açakarak ya da peruk takarak içeri girebildi.
FOTOĞRAFININ ÇEKİLMESİNE KIZDI
Burdur'daki Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde 2007- 2008 eğitim ve öğretim yılında ikinci dönem dersleri bu sabah başladı. Gelişmeleri izlemek için üniversite önüne giden gazeteciler, türbanlı öğrencilerin tepkisiyle karşılaştı. Eğitim Fakültesi'nde yüksek lisans yaptığı belirtilen Fadime Can adlı öğrenci, izinsiz fotoğrafının çekilmesine tepki gösterdi ve DHA muhabirinden kişilik hakkına saldırıldığı iddiasıyla şikayetçi oldu. Polis merkezinde şikayetinden vazgeçen Fadime Can, daha sonra üniversiteye türbanını çıkardıktan sonra girdi.
Bozdağ: "Rektörler ister uygular ister yasayı bekler"
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ'NDE TÜRBANA İZİN YOK
Trakya Üniversitesi'ne türbanla girmek isteyen öğrencilere izin verilmedi. Bu öğrenciler eskiden olduğu gibi kapıda türbanlarını çıkartarak içeri girebildi. Trakya Üniversitesi'nde ikinci eğitim dönemi bu sabah başladı. Rektörlük, türbanı serbest bırakmak amacıyla yapılan anayasa değişikliği Çankaya Köşkü'nün onayından çıkıp Resmi Gazete'de yayımlanmadığı için, türbanlı girmek isteyenler olursa engelenmeleri için gerekli önlemleri aldı. Sabah bazı fakültelerdeki derslerine gelen bazı kız öğrenciler ‘türban serbest bırakıldı' diyerek başları kapalı içeri girmek istedi. Güvenlik görevlileri, eskiden olduğu gibi türbanlı öğrencileri içeriye almadı. Bunun üzerine kız öğrenciler yine türbanlarını çıkararak üniversiteye girebildi.
Bozdağ: "Rektörler ister uygular ister yasayı bekler"
ZONGULDAK'TA BAŞLARINI AÇTILAR
Zoguldak Karaelmas Üniversitesi'nde türbanlı öğrenciler, Anayasa değişikliği henüz yürürlüğe girmediği için derslere başlarını açarak girdi. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde yarı yıl tatili devam ederken, fakülte ve yüksekokullarda yıl sonu bitirme sınavları yapıldı. Merkez Kampusu'nda türbanlı öğrenciler, türbanlarını çıkararak sınavlara girdi. Rektör Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, üniversitelerinde türbanla ilgili bir sorununun olmadığını belirterek, "Türbanla ilgili bizim hiçbir sıkıntımız yok. Türbanlarını çıkartarak öğrencilerimiz derslerine ve sınavlarına giriyorlar. TBMM'den geçen anayasal düzenleme Resmi Gazete'de yayınlanmadı. Bu nedenle türban yasağı sürüyor" dedi.
KONYA TÜRBAN YASAĞINA UYDU
Konya'da Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Kampusu'nda kız öğrenciler ikinci yarıyıl başında türban yasağına uydu. Tramvay ve dolmuşlarla kampus içerisine kadar türbanla giren öğrencilerin fakülte girişlerinde türbanlarını çakırtarak okula girdikleri gözlendi. Kız öğrencilerden bazıları türban yasağını savunurken, bazıları da yasağın kalkmasını olumlu bir gelişme olarak gördüklerini söyledi. Üniversitelerde türban yasağını kaldıran yasanın TBMM'den geçmesinin ardından bugün ikinci yarı yılın başladığı Selçuk Üniversitesi'nde öğrenciler türban yasağına uymaya devam etti. Kampusa türbanlarıyla gelen kız öğrenciler, fakülte binalarının girişlerinde türbanlarını çıkarttı. Bazı öğrenciler ise peruk taktı. Türbanlı öğrenciler yasanın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasının ardından türbanlarıyla derslere girecklerini söyledi.
Bozdağ: "Rektörler ister uygular ister yasayı bekler"
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ertuğrul Bayraktarkatal, türbanın halen yasak olduğunu söyleyerek, "Bize herhangi bir tebligat yapılmadı. O nedenle geçmişte hangi uygulama yapılıyorsa bugünde aynı uygulama yapılıyor" dedi. Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Eren de üniversitelerinde yasa onaylanana kadar türbanla girmenin yasak olduğunu söyledi.
AMASYA'DA DA YASAK
Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Eren ise türban konusunda kendilerine henüz bir tebliğat veya genelgenin gelmediğini belirterek, üniversitede kılık ve kıyafet yönetmeliğinin geçmişte olduğu gibi uygulanmaya devam ettiğini kaydetti. Rektör Prof. Dr. Eren, üniversitelerin diploma veren kurum olmadığını, ülkenin geleceğini ilgilendiren her konuda görüş ve önerilerini belirtmelerinin de en temel görevleri arasında olduğunu söyledi. "Akıl ve bilim süzgecinden geçirilen problemler çözülmeye mahkumdur' ilkesinden yola çıkılarak, gücünü akıl ve bilimin ışığından alan Amasya Üniversitesi Senatosu'nun Anayasamıza değişmesi dahi teklif edilemeyecek değerlerden biri olarak giren laiklik ilkesinin zedelenmesi konusunda da kaygılarımızı dile getiriyoruz" dedi.
Bozdağ: "Rektörler ister uygular ister yasayı bekler"
ISPARTA'DA, TÜRBANLI ÖĞRENCİLER BAŞLARINI AÇTI
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) 2007- 2008 akademik yılının ikinci yarısı sakin başladı. Türbanlı kız öğrenciler, başlarını açarak okula girdi. Çoğu başka şehirlerde oturan SDÜ öğrencilerinin önemli bir bölümü henüz kente dönmediği için okula ilk gün az sayıda öğrenci geldi, türbanlı kız öğrenciler türbanlarını çıkararak okula girdi. İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Sarıkçıoğlu, türban serbestliğinin öğrenciler arasında bir sorun teşkil etmeyeceği görüşünü savundu. "Biz bu filmi daha önce de izlemiştik" diyen Prof. Dr. Sarıkçıoğlu, "1980'li yıllarda yine idari görevdeydim. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı'ydım. Yasaklar olduğu vakit başörtüsünden ceza alıp okuldan ayrılanlar olmuştu. Ama serbest bırakıldıktan sonra olay olmadı. Başörtülü ve başörtülü olmayanlar arasında kardeşlik duyguları hakimdi. Bugün de böyle olacak. Bu öğrenciler arasında yer teşkil etmeyecek diye düşünüyorum" diye konuştu.
MUĞLA ÜNİVERSİTESİ DE TÜRBANLILARA GEÇİT VERMEDİ
Muğla Üniversitesi'nde öğrenim gören türbanlı öğrenciler, giriş kapısının yanında oluşturulan soyunma odasında, başlarını açarak ya da peruk takarak okula girdi. Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik "Üniversiteler inançların yaşandığı yerler değildir. Herkes üniversitede inançlarını yaşamaya başlarsa bu durum ülkeyi ve üniversiteleri kaos ortamına sürükler. Türban serbestliğiyle birlikte üniversitelerde tehlikeli kutuplaşmalar oluşur" dedi.
Bozdağ: "Rektörler ister uygular ister yasayı bekler"
Muğla Üniversitesi'nde öğrenim gören 22 bin öğrenci, bugün ders başı yaptı. Muğla Üniversitesi'nde öğrenim gören yaklaşık 800 türbanlı öğrenci giriş kapısının yanında oluşturulan soyunma odasında başlarını açarak ya da peruk takarak okula girdi. Kapıda herhangi bir zorlama ya da olay yaşanmadı. Kapıdaki güvenlik görevlilileri, türbanlı öğrencilerin kimliklerini kontrol ederek, soyunma odasına geçmelerini sağladı.
PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ'NDE TÜRBANA İZİN YOK
Denizli'de, yaşanabilecek gerginlikler dikkate alınarak, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) girişlerinde güvenlik önlemleri artırıldı. Öğrencilerin türbanla derslere girmesine izin verilmedi. Pamukkale Üniversitesi'nin Kınıklı Kampusu'nda, öğrenciler içeriye kimlik kartları dikkatle incelenerek alındı. Güvenlik görevlileri kampus alanına giren öğrencilerin kıyafetlerine de dikkat edildi. Kampus alanına girmek isteyen araçlar da kontrol edildi. Öğrencilerin türbanla derslere girmesine izin verilmedi. Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun damadı olan Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, konuyla ilgili açıklama yapmazken, üniversite yetkilileri anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanıp onaylanmayacağının beklendiğini, değişiklik onaylanana kadar mevcut yasal sürecin devam edeceğini bildirdi.
Bozdağ: "Rektörler ister uygular ister yasayı bekler"
Üniversitenin ikinci sömestr eğitimine başladığı ilk gün herhangi bir gerginlik ve tartışma yaşanmadı.