İptal için 9 oy aranıyor. Türban yasağı anayasa ile getirilirse iptali için Danıştay’ın başvuru hakkı bulunmuyor. Bu durumda iptali sadace Cumhurbaşkanı ve 110 vekil isteyebilir...
Türban yasası AYM’ye gelirse sonuç ne olur?AKP’nin üniversitelerdeki türban yasağının çıkarılacak bir yasayla kaldırılabileceği, bunun için CHP’nin konuyu AYM’ye (Anayasa Mahkemesi) götürmemesinin yeteceği görüşüne rağmen, böyle bir yasa Danıştay tarafından da AYM’ye götürülebilecek. Üniversitelerde türban yasağını kaldırmaya yönelik bir yasa çıktığında, bunun uygulamaya konulması halinde ilgililerin Danıştay’da dava açma hakkı bulunuyor. Danıştay’da açılacak davada türban yasağının kaldırılmasına yönelik yasanın Anayasa’ya aykırı olduğu ileri sürülecek. Danıştay da bu görüşe katılırsa, yasanın iptali için AYM’ye başvuracak.
Bu durumda AYM’nin önceki içtihatları doğrultusunda yasayı iptal etmesi güçlü bir olasılık olarak görünüyor. Çünkü 17 üyeli yeni AYM’nin 9 üyesinin iptal vermesi halinde yasa iptal edilecek. AYM, 2008’de türbana yönelik anayasa değişikliğini 2’ye karşı 9 oyla almıştı. AYM’nin 17 üyeli heyetinde, bu 9 kişiden 8’i yer alıyor. Üyelerden Şevket Apalak, gelecek ay yaş haddinden emekli olacak. Yerine gelecek üyeyi, Cumhurbaşkanı Gül, Danıştay’ın göstereceği 3 aday arasından seçecek. Diğer üyeler ise 5’i Gül, 2’si TBMM’de AKP çoğunluğu tarafından seçilmiş üyeler olacak. Türban yasağına karşı olan Haşim Kılıç ile asıl üye olan Fettah Oto heyetteki diğer isimleri oluşturuyor. Bu tabloda, üyelerin oylarını değiştirmemesi halinde iptal için gereken 9 oyun çıkması sürpriz olmayacak.
Anayasa’yla getirilirse...
Ancak türban yasağını kaldırmaya yönelik değişiklik Anayasa ile getirilirse iptal çok daha düşük bir olasılık olarak ortaya çıkıyor. Öncelikle, anayasa değişikliğinin iptali için mahkemeler veya Danıştay’ın başvuru hakkı bulunmuyor. İptal başvurusunu sadece Cumhurbaşkanı veya 110 milletvekili yapabiliyor. Uzlaşma sağlandığında 110 milletvekilinin iptal için başvurması ise beklenmiyor. Başvursa bile Anayasa değişikliklerinin iptali için en az en az 12 AYM üyesinin oyu gerekiyor.
Değişiklikten önce iptal için 11 üyeli heyette en az 7 üyenin oyu gerekiyordu. Anayasa değişikliğine ilişkin son AYM kararında, Gül’ün seçtiği 2 asıl üye (Necipoğlu ve Yıldırım) Anayasa değişikliklerinin içerik denetimine Haşim Kılıç ve Serruh Kaleli karşı çıkmıştı. Kısmi iptal kararı 4’e karşı 7 oyla, kritik sınırda alınmıştı. Şimdi Gül’ün seçtiği 3 yedek üye de asıl üye olarak heyete katılıp oy kullanacak. Ayrıca TBMM’de AKP çoğunluğu tarafından seçilecek 2 yeni üyenin kullanacakları oylarla Gül ve AKP tandanslı üyelerin toplam oyu 7’ye çıkacak. Kılıç ve Kaleli’nin içerik denetimine yine karşı çıkması yönündeki güçlü olasılık da eklendiğinde, ret cephesinin oyları 9’a çıkabilecek. Olası bir Anayasa değişikliğinde iptal için gereken 12 oyun çıkması neredeyse imkansız olacak.
İşte yeni AYM üyeleri
Haşim Kılıç: Özal seçti, türbanda ret oyu kullandı. Osman Paksüt: Sezer seçti, türbana iptal dedi. Fulya Kantarcıoğlu: Demirel seçti, türbana iptal oyu kullandı. Ahmet Akyalçın: Sezer seçti, türbana iptal dedi. Mehmet Erten: Sezer seçti, türbana iptal dedi.Fettah Oto: Sezer seçti, türbanda yedek olduğu için oy kullanmadı. Serdar Özgüldür: Sezer seçti, türbana iptal dedi. Şevket Apalak: Sezer seçti, türbana iptal dedi. Kasım ayında emekli olacak. Gül, Danıştay’ın göstereceği 3 aday arasından yeni üyeyi seçecek. Serruh Kaleli: Sezer seçti, türbana iptal dedi. Z. Ayla Perktaş: Sezer seçti, türbana iptal dedi. Recep Kömürcü: Gül, seçti. Alparslan Altan: Gül bürokrat kontenjanından seçti. Burhan Üstün: Gül, Yargıtay’ın gösterdiği 3 aday arasından seçti. Engin Yıldırım: Gül, öğretim üyesi kontenjanından seçti. Nuri Necipoğlu: Gül, Askeri Yargıtay’ın gösterdiği 3 aday arasından seçti. Hicabi Dursun: TBMM’de AKP oylarıyla seçildi. Avukat üye: 3 aday arasından TBMM seçecek.(Vatan)