Anayasa ve yasa değişiklik teklifleri, iki partinin ortak önerisi olarak Meclis'e sunulacak. -İki parti arasında sağlayan uzlaşmaya göre, Anayasa'nın 10. maddesi "Devlet organları ve idare makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır", 42. maddesi ise "kimse, kanunda açık yazılı olmayan hiçbir sebeple, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz" şeklinde düzenleniyor.
AKP ve MHP arasındaki türban görüşmelerinde öne çıkan önemli unsur ise, YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesine yönelik düzenleme oldu. Madde, yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla, yüksek öğretim kurumlarında kılık kıyafet serbestisi tanırken, "Hiç kimse, başının örtülü olması sebebiyle, yüksek öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde, uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın örtülmesi, kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir" ifadesi yer aldı.
AKP ile MHP arasında 5 saat süren türban görüşmelerinde uzlaşma sağlandı. Yoğun görüşme trafiğinde, iki parti anayasanın 10 ve 42. maddeleri ile YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesinde yapılacak düzenleme konusunda anlaştı. Anayasa ve yasa değişiklik teklifleri, iki partinin ortak önerisi olarak Meclis'e sunulacak. İki parti arasında sağlayan uzlaşmaya göre, Anayasa'nın 10. maddesi, "Devlet organları ve idare makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır" 42. maddesi ise "kimse, kanunda açık yazılı olmayan hiçbir sebeple, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz" şeklinde düzenleniyor.
BAŞDÖNDÜRÜCÜ TÜRBAN TRAFİĞİ
AKP ve MHP arasında, türban sorununa yönelik ikinci görüşme, bugün Meclis'te gerçekleşti. Saat 17.00'de MHP grubunda yapılan toplantıya, AKP'den Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AKP Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ ve Sadullah Ergin ile Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, MHP'den de Genel Başkan Yardımcıları Cihan Paçacı ve Faruk Bal, Grup Başkanvekili Oktay Vural ile Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı katıldı.
Yaklaşık 5 saat süren toplantıda kurmaylar, liderlere gelinen aşama konusunda sık sık telefonla bilgi verdi. Görüşmelerde baş döndürücü bir trafik yaşanırken, MHP'li Paçacı ile AKP'li Sadullah Ergin, liderleri bilgilendirdi.
Bakan Çiçek de, Başbakanlığa giderek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a toplantıyla ilgili gelişmeleri aktardı.
42. MADDE KRİZİ
AKP ve MHP'nin Meclis'teki, türban düzenlemesine ilişkin çalışmaları devam ederken, kulislerde, Anayasa'nın 42. maddesiyle ilgili görüş ayrılığı olduğu şeklinde iddialar da dolaştı.
Toplantıdan zaman zaman dışarı çıkan AKP'li kurmaylar, 42. maddeyle ilgili sıkıntı olup olmadığına yönelik soruları yanıtsız bırakırken, ayrıntılı açıklamalar, MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı'dan geldi. Paçacı, gazetecilerin sorularını, "Sorun yok, anlaştık, bu gece bitirmeye çalışacağız" diye yanıtladı. AKP'li yetkililerin ise toplantıdan sık sık çıkarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı aradıkları ve görüşmeler hakkında bilgi verdikleri gözlendi.
ÇİÇEK'TEN FALLI ÇÖZÜM
Toplantı devam ederken, kısa bir süre için salondan ayrılan kurmaylar, zaman zaman gazetecilerin ısrarlı sorularına da esprili yanıtlar verdi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, bir gazetecinin "42. maddede sorun mu var?" şeklindeki sorusuna, "İstersen kahve falı açalım, bırakın çalışalım" yanıtını verdi. 42. maddeyle ilgili başbka bir soruya Grup Başkanvekili Ergin de "Bu tür sızıntı haberler balon. İtibar etmeyin" dedi.
İKİ ANAYASA, BİR YASA DEĞİŞİKLİĞİ
AKP ve MHP arasında sağlanan uzlaşma ardından ortak bir açıklama yapıldı. Açıklamada, şunlar ifade edildi:
"Konunun bütün boyutlarıyla ele alındığı bu görüşmede, anayasanın 10. ve 42. maddeleriyle yüksek Öğretim Kanunu'nun ek 17. maddesinde değişikliklerin yapılması konularında mutabakata varmışlardır. Bu kanundaki, anayasa ve yasa değişiklik teklifleri, iki partinin ortak önerisi olarak , anayasa ve iç tüzükte belirlenen esas ve usullere göre TBMM'ye sunulacaktır."
DEĞİŞİKLİKLER NE GETİRECEK?
AKP ve MHP arasında sağlanan uzlaşmaya göre, anayasanın 10. maddesi, "Devlet organları ve idare makamalrı, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında, kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır" şeklinde düzenlendi.
Anayasa'nın 42. maddesinden ise AKP'nin ilk önerisinde yer alan ve tartışma yaratan, kılık-kıyafetle ilgili ifade çıkarıldı ve yerine "Kimse, kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı ve kullanılması sınırları, kanunla tespit edilir ve düzenlenir" ifadesinin konulması benimsendi.
TÜRBANA YENİ TANIM
İki parti arasında varılan uzlaşma çerçevesinde kılık kıyafet düzenlemesi, YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesinde yapıldı. Buna göre, "türban" şu şekilde tanımlandı:
"Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydı ile yüksek öğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir. Hiç kimse, başının örtülü olması sebebiyle yüksek öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın örtülmesi, kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir."