HABER

''Türbanı ön plana çıkarmayın"

''Türbanı ön plana çıkarmayın"

Ankara (AA) - Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) toplantısının ikinci gününde, Türk ve Avrupalı parlamenterler çeşitli konular üzerinde görüş alışverişinde bulunmayı sürdürdü. Alman parlamenter Renate Sommer, "Türban konusunu bu kadar ön plana çıkarmayın.

Ülkenizi gerici bir ülkeymiş gibi gösteriyorsunuz" dedi.TBMM'de düzenlenen Türkiye-AB KPK 56. Toplantısı'nın öğleden sonraki oturumunda, "Enerji Alanında Türkiye-AB İlişkileri" konusuna geçilmeden önce, sabahki oturumda ele alınan konulara ilişkin tartışmalar devam etti.

Toplantıya katılan Rum parlamenterler, Kıbrıs sorunu çerçevesinde, Kıbrıslı Rumların Annan Planı'na "hayır" demesine değindiler. Yiannakis Matsis, "Planın kabul edilmesiyle sorun bitmeyecekti. Uygulamada sorunlar çıkacaktı" derken, Marios Matsakis "Kıbrıslı Türklerin liderlerinden Rauf Denktaş da Annan Planı'nın adil
olmadığını ve işlemeyeceğini söyleyenlerden birisi" diye konuştu. Komisyon üyesi, CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ da Kıbrıs konusuyla ilgili olarak, "Türkiye'nin AB'nin baskısıyla Rum kesimini, Kıbrıs'ın tümü olarak göreceğini düşünenlerin yanıldığını" belirterek, Kıbrıs konusunun Türkiye'nin ulusal meselesi olduğuna işaret etti.

Oturumun ilk bölümünde ele alınan konular arasında terör örgütü PKK da vardı. Konuyu ayrıntılı olarak ele alan Şükrü Elekdağ, PKK'nın 3 aşamalı amacını, kanlı faaliyetleriyle kaybettiği desteği yeniden kazanmak, örgütün elebaşı Abdullah Öcalan'ın serbest kalması için kampanyalar düzenlemek ve Türkiye'nin AB yolunu tıkamak olarak sıraladı. Elekdağ, kendisini "eleştiri kaldıramamakla" itham eden KPK Eşbaşkan Yardımcısı, Yunan Parlamenter Panagiotis Beglitis'e yanıt olarak da bu tür toplantılarda farklı görüşlerin ortaya atılmasının normal olduğunu belirtti ve "Eleştirilerinize yanıt olarak, iki seçeneğimiz var: ya 'evet' ya da 'evet efendim' dememizi
bekliyorsunuz. Bu demokratik değil. Bazı şeylere 'hayır' diyebilmeliyiz" diye konuştu.

Elekdağ, toplantıda gündeme getirilen konuları ve sergilenen üslubu da eleştirerek, bugüne kadar katıldığı KPK toplantılarında "tamamen Türkiye'yi köşeye sıkıştıran konuların gündeme getirildiğini" savundu. Komisyon üyesi Alman Parlamenter Renate Sommer de Türkiye'deki türban tartışmalarına eleştiri getirdi. Türbanı kimin neden taktığını ayırt etmenin mümkün olmadığına işaret eden Sommer, Türkiye'de devlet okullarında ve kamu kurumlarında türban takılmasına izin verilmesinin, bir "grup baskısı" yaratacağına inandığını söyledi.

Konunun Türkiye'de çok fazla gündeme getirilmesini doğru bulmadığını söyleyen Sommer, "Türban konusunu bu kadar ön plana çıkarmayın. Ülkenizi gerici bir ülkeymiş gibi gösteriyorsunuz. Lütfen bu konudaki tavrınızı değiştirin. Biliyorsunuz, Avrupa kamuoyunun Türkiye hakkındaki fikri belirleyici bir unsur" diye konuştu.

Nükleer silah

Toplantının öğleden sonraki oturumunun asıl gündem maddesi olan "Enerji Alanında Türkiye-AB İlişkileri" konusu tartışılırken de farklı görüşler dile getirildi. Matsakis, bu bölümde de söz alarak, nükleer enerji konusunda çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Çernobil faciasını hatırlatan Matsakis, Türkiye'nin hem bir deprem bölgesi hem de terör sorunuyla karşı karşıya olan bir ülke olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin, önce yenilenebilir enerji kaynaklarını ele alması gerektiğini savundu.

Matsakis, "Nükleer silah üretmek istediğinizi kesinlikle düşünmüyoruz. Ben de bunu söylemiyorum ama İran da nükleer silah üretmediğini söylüyor ve biz onlara inanmıyoruz" diye konuştu.

Mersin Milletvekili Ömer İnan ise sıra kendisine geldiğinde Rum milletvekiline yanıt verdi. İnan, "Türkiye nükleer enerji sahibi olursa Kıbrıs'a saldırır korkusu var. Türkiye'nin nükleer silah üretmek gibi bir amacı yok" dedi. Sommer de nükleer enerjiyi desteklediklerini ancak Türkiye'nin deprem bölgesi olmasıyla ilgili endişelerinin de mazur görülmesi gerektiğini söyledi.

Su Meselesi

Renate Sommer, Türkiye'nin izlemesi gereken enerji politikasıyla ilgili olarak, geleceğin savaş nedenlerinden birinin "su" olacağını savundu ve Türkiye'nin Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde yapmayı planladığı barajın, daha az suyla yetinmek zorunda kalacak komşu ülkeler için sorun yaratabileceğini iddia etti. Sommer'in bu konudaki değerlendirmesini "şoke edici" bulduğunu dile getiren Elekdağ ise geçmişte Suriye ile su konusunda sorun yaşayan Türkiye'nin artık hiçbir ülkeyle bu tür bir sorunu
bulunmadığına işaret etti. Elekdağ, "Komisyon üyelerinin olmayan sorunları gündeme getirmesi söz konusu olmamalı" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler