Türk Deniz Kuvvetleri için 1988'de Almanya'da yapılan TGC Turgut Reis fırkateyninin 110 metrelik alanında görev yapan yaklaşık 200 askeri personelin çalışmalarını ve yaşamlarını Anadolu Ajansı (AA) görüntüledi.
Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubu (BLACKSEAFOR) kapsamında Ukrayna'nın Sivastopol limanına demirleyen ve daha sonra Rusya'nın Novorossiysk kentine giden TGC Turgut Reis fırkateyninin üzerinde bulundurduğu silahlarla adeta bir savaş makinası olduğunu belirten TGC Turgut Reis Gemi Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Yüksel Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Burası için 7 gün 24 saat süreyle yaşamın devam ettiği, gemi personelinin ihtiyaçlarının karşılandığı küçük bir şehir diyebiliriz. Burada en başta yeme içme ve yatma olmak üzere personelin saç traşı, ütü, terzi gibi küçük ihtiyaçlarına da cevap veriliyor' dedi.
Fırkateyndeki dinlenme salonları ile personelin boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirebildiğine işaret eden Can, 'Çok sayıdaki dinlenme salonlarımızda televizyonlar bulunmakta ve Türk televizyonları gayet iyi şekilde takip edilebilmekte.
Bunun yanı sıra x-band uydu sistemi ile dünyanın neresinde olursak olalım askerlerimiz evleriyle görüşebiliyor. Ayrıca gemide bulunan revir ile hastalanan personele kısa sürede müdahale sağlanıyor' diye konuştu.
Denizci olarak görev yapan askeri personelin meşakettli bir mesleği icra ettiğini anlatan Can, şöyle devam etti: 'Deniz subaylığı ve denizcilik bir meslekten öte yaşam biçimi. Ben mesleğimizi meşekkatli olarak tanımlıyorum. Bu hem bizim hem de geride bıraktığımız ailemiz için öyle. Çünkü bir fırkateynde çalışan personel yaklaşık yılın 6 ayını evinden uzakta geçirmekte. Buda eşi ve çocuklarının bütün ihtiyaçlarını kendileri görmek durumunda kalmaları demek oluyor. Burada 110 metre gibi küçük bir alanda 200 kişi görev yapıyoruz ve bu bir savaş gemisi.'
Fırkateynin Turgut Reis ismini yaşatan üçüncü gemi olduğunu ifade eden Can, 'Daha önce Osmanlı İmparatorluğu'nda 1910 yılında hizmete girmiş bir Turgut Reis zırhlısı mevcuttu. Daha sonra 1942 yılında denizaltısı kullanılmış' dedi.
Günlerce seyir halinde olan askeri personel için gemide çalışma saatleri vardiyalı olarak sürdürülüyor. Sabahın erken saatlerinde görevlerine başlayan personelin dikkat etmesi gereken konuların başında savaş silahlarının ve tonlarca yakıtın bulunduğu fırkateynin güvenli şekilde seyrini sağlamak geliyor.
Fırkateynin adeta beyni olarak nitelendirilen makine kontrol dairesi, oluşabilecek arıza ve yangınları anında tespit ederek müdahale süresini kısaltmayı amaçlıyor.
Kısa adı HSM olarak bilinen Savaş Hareket Merkezi'nde ise askeri personel tarafından sürekli olarak olası tehditlere karşı simülasyonlu savaş harekatı yapılıyor.
Kantininde dondurmanın dahi satıldığı fırkateynde, günde üç öğün sıcak yemek servisinin yanı sıra seyirde olunan günlerde de fırında 'gece pidesi' yapılıyor.