YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Turhallı bileyiciler dertli: Bizim mesleğe çocuklarımızın bile ilgisi yok

Tokat'ın Turhal ilçesinde kesici aletl bileyicileri mesleklerinin her geçen gün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya...

Turhallı bileyiciler dertli: Bizim mesleğe çocuklarımızın bile ilgisi yok

Tokat'ın Turhal ilçesinde kesici aletl bileyicileri mesleklerinin her geçen gün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek mesleklerine olan ilgisizlikten yakındı. Gelişen teknolojinin kendilerini olumsuz yönde etkilediğini belirten bileyiciler, ayakta kalmak için mücadele ettiklerini söyledi.

Çıraklık dönemi ile yaklaşık 30 yıldır bileyicilik yaptığını kaydeden Mahir Ay (64), “Bu mesleğe şimdiki gençliğin, hatta bizim çocukların bile ilgisi yok. Bu ilgisizlik bu mesleğin zamanla unutulmasına, yok olmasına sebebiyet verebilir.” dedi.

Balta, bıçak, testere, tırpan, bıçkı gibi birçok kesici aleti bilediklerini ifade eden Mahir Ay, bunun yanında süpürge ve balta sapı yaptıklarını da kaydetti.

Daha çok gürgen, meşe ve pelit ağaçlarından balta ve kazma sapı yaptıklarını dile getiren Ay,” Aklınıza gelebilecek ne kadar kesici alet varsa hepsinin bileme işini yapıyorum. Balta, kazma, kürek, orak saplarını gürgen ağaçlarından yapıyorum. Bu iş için en uygunu gürgen ağacı. Gürgen ağaçlarını kazma, kürek, süpürge saplarına uygun hale getiriyorum. Yaklaşık 30 yıldır bu işi yapıyorum." diye konuştu.

Şeker fabrikasından emekli olduğu için vakit geçirmek ve aile bütçesine katkı sağlamak için bu işi devam ettirdiğini kaydeden Ay, "Mesleğimiz eskiden daha rağbet ve değer görüyordu. Ucuz ve kalitesiz ürünlerin yaygınlaşması, teknolojinin ilerlemesi bizleri olumsuz etkiledi. Halkın ekserisi tarım ve hayvancılık ile uğraştığı için tarım aletlerinin bilenmesi ve kazma, kürek, orak saplarına çok ihtiyaç oluyordu. Ama şimdi halkın ekserisi tarım ve hayvancılıktan elini eteğini çekti. Emek para etmiyor. Memurluğa daha kolay işlere yöneldi.” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 20 yıldır bu işi yaptığını belirten Kudret Aydın (51) ise mesleklerine olan ilgisizliğin ailesinde olduğunu söyledi. Aydın, ”Bizim çocukların bile bu işe hevesi yok. Çaresizlikten, işsizlikten dolayı bu işi yapıyorum. Köylü kesimi tarım aletlerini yenilemek veya bilemek için bize getiriyor.”şeklinde konuştu.

Zeki Arık (50) da “Turhal’da bu işi yapan üç kişi var. İşimi severek ve isteyerek yapıyorum. Bu işle ayakta kalarak geçimimizi temin etmeye çalışıyoruz. İlçemizde bu işe gençlerin ve halkın ilgisi hiç yok. Benim çocuklarımın bile bu işe bir heves ve istekle bakmıyorlar. Heveslerinin olmaması gayet normal çünkü bu işte gelecek yok.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler