YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Turistlerin Sıkıntısı Hediyelik Eşyaların "kaçak" Çıkması

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, "Turistlerimiz ören yerlerine yakın köylerden ya da şehir merkezinden bazı yerlerden tarihi eser niteliğinde olmayan herhangi

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, "Turistlerimiz ören yerlerine yakın köylerden ya da şehir merkezinden bazı yerlerden tarihi eser niteliğinde olmayan herhangi bir antik parça, bir taş olabilir, hatıra mahiyetinde alıyorlar, bunun suç teşkil edip etmediğini bilmiyorlar. Havalimanındaki kontrollerde yakalanınca da işlem görüyorlar" dedi.

Vali Altıparmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'ya geçen yıl 11 milyon civarında turist geldiğini vurguladı.

Turistlerin sorunlarına yönelik Antalya'da görev yapan başkonsolos, konsolos ve fahri konsoloslarla toplantı yaptıklarını belirten Altıparmak, "Antalya tarihinde ilk kez böyle bir toplantı yapıldı. Son derece verimli geçen toplantıdan konsolos ve fahri konsoloslar da çok memnun kaldı" dedi.

Katılımcıların sorunları bizzat ilgili birimlere iletme imkanı bulduklarını ifade eden Altıparmak, "Başkonsolos, konsolos ve fahri konsolosların dışında bizim de ilgili birimlerimiz toplantıya katıldı. Biz sunum yaptık, konsoloslarımız da yaşadıkları sorunları dile getirdi. Ama hepsi de ciddi bir sorun yaşamadıklarını, olası bir sorunun anında çözülebildiğini söylediler" diye konuştu.

Antalya'nın turizm kenti olmasından dolayı turistlere verilecek hizmetin her açıdan kaliteli olması gerektiğini vurgulayan Altıparmak, bu doğrultuda turistlerle ilgili olabilecek sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Başkonsolos ve konsoloslar tarafından belirtilen en önemli sorunun, turistlerin sokaklardan hediyelik eşya olarak aldıkları parçalara havalimanları cihazlarında sinyal vermesi nedeniyle "kaçak eser" muamele yapılması olduğunu anlatan Altıparmak, şunları söyledi:

"Turistlerimiz, misafirlerimiz farkına varmadan tarihi eser kaçakçısı gibi görünüyor. Burada organize bir şey yok, ceza almaları da mümkün değil. Ama turistlerimiz, ören yerlerine yakın köylerden ya da şehir merkezinden bazı yerlerden tarihi eser niteliğinde olmayan herhangi bir antik parça, bir taş olabilir, hatıra mahiyetinde alıyorlar, bunun suç teşkil edip etmediğini bilmiyorlar. Havalimanındaki kontrollerde yakalanınca da işlem görüyorlar."

Bu konuda vatandaşların daha dikkatli olmalarını isteyen Altıparmak, turistin güveninin sarsılmaması gerektiğini kaydetti. Bu tür sıkıntıların Antalya'nın prestij kaybetmesine neden olabileceğini dile getiren Altıparmak, "Parçalar sokakta satılıyor, turist de bunun antik bir değerinin olup olmadığını bilmiyor. İnsanımız yasak olduğunu söylemiyor, bir an önce parasını almak istiyor. Ama bu sıkıntılar aşılmalı" diye konuştu.

-Hedef turizm sezonunun süresini uzatmak-

Vali Altıparmak, Antalya'nın yaşanabilir kentler sıralamasında 2010 yılında 8'inci sıradayken bu yıl 2'nci sıraya yükseldiğini bildirerek, turizm kenti Antalya'da farklı alternatif turizm değerleri yaratılması gerektiğini söyledi. Bu doğrultuda çalışmalar yaptıklarını anlatan Altıparmak, Antalya'nın sahip olduğu turizm değerlerini ön plana çıkardıklarını, bu konularda çalışma yaptıklarını ifade etti.

Antalya'ya gelen 11 milyon turistin 2 milyonun üzerindeki bölümünün yaş ortalamasının 55'in üzerinde olduğunu belirten Altıparmak, şunları kaydetti:

"Asıl hedefimiz turizm sezonunu uzatmak. Turistlerin geceleme oranları istenilen düzeyde değil. Düşünün 11 milyon turist geliyor, bunlar 10'ar gün kalmış olsa 11 milyon gecelememizin olması lazım. 500 bin yatak kapasitemiz var. 365 gün üzerinden hesap yaptığınız zaman 180 milyon geceleme olması lazım. Biz daha 60 milyonları zor yakalıyoruz. Bu süreyi uzatmamız lazım. 6 ay tam geceleme yapmış olsak 90 milyon gecelememiz olması lazım. Kapasitemizi tam kullanamıyoruz. Kapasitenin tam olarak kullanılabilmesi için alternatif turizm, futbol, sağlık, kongre gibi farklı değerlerin geliştirilmesi gerekir."

-Hanutçuluğa karşı etkili tedbirler-

Antalya Valisi Altıparmak, hanutçuluğun kaldırılması konusunda önemli kararlar aldıklarını belirterek, bugüne kadar hanutçuluk hakkında bir şikayet gelmediğini, ama şikayet gelmemesinin hanutçu olmadığı anlamı taşımadığını vurguladı.

"Hanutçuluk var ve kolay kolay bitecek gibi değil" diyen Vali Altıparmak, "İlgili birim müdürlerimizle aldığımız karar gereği hanutçu çalıştırdığı tespit edilen iş yerine ilk seferde 5, ikinci seferde 15, üçüncü seferde ise 30 gün kapatma cezası uygulayacağız. Aksi takdirde önünü kesmemiz mümkün değil. Ayrıca hanutçunun işyeri ile hiç bir bağlantısı yok gibi görünüyor, ama bağlantısını kuracağız. Yani kaçak işçi çalıştırıyor gibi değerlendireceğiz ve bu şekilde cezai işlem uygulayacağız" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler