YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Turizm Bakanlığı’nın projesi ile Tlos’a modern bir görünüm kazandırılacak

Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan ve her yıl 100 bin kişinin ziyaret ettiği Tlos Antik Kenti’nde...

Turizm Bakanlığı’nın projesi ile Tlos’a modern bir görünüm kazandırılacak

Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan ve her yıl 100 bin kişinin ziyaret ettiği Tlos Antik Kenti’nde kazı çalışmaları devam ediyor. Roma imparatorlarına ait heykellerin bulunmasıyla bölgedeki önemi iyice artan Tlos, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da öncelikleri arasına girdi. Bakanlık antik kent için 'alan yönetimi planı' projesi başlatırken, ön çalışmaları tamamlanan proje ile kentin sınırları belirlenerek daha modern bir görünüm kazanması sağlanacak.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO)'nın Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan, Tlos Antik Kenti'nde kazı çalışmaları Prof. Dr. Taner Korkut başkanlığında sürüyor. Kazı ekipleri tarafından aralıksız olarak devam eden çalışmalarda önemli kalıntılara ulaşıldı. İçerisinde tanrıça heykelinin de bulunduğu Roma İmparatorlarına ait heykellerin bulunması bölgeye olan ilgiyi iyice artırdı.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Taner Korkut, Tlos Antik Kenti'nin UNESCO'nun Dünya Mirası kalıcı listesinde yer alması için kazıların devam etmesi gerektiğini söyledi.
Bunun için Tlos Antik Kenti'nde çevre düzenlemesi, kazı çalışması ve alan yönetimi oluşturmak gerektiğini kaydeden Korkut, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konuyla ilgili önemli bir adım attığına işaret etti. Antik kent için 'alan yönetimi planı' hazırlandığını ifade eden Taner Korkut, “Ön çalışmaları tamamlanan proje pilot olarak Tlos’ta uygulanacak. Hazırlanan plan çerçevesinde antik kentte yürüyüş yolları ve levhalandırmalar oluşturulacak. Karşılama merkezine gelen ziyaretçilerin daha güzel ortamlarda kenti gezmesi için düzenlemeler yapılacak. Antik kente giriş ve çıkışlar tam kontrol altında değil. Şu anda antik kenti gezen turistlerin sadece üçte biri bilet alıyor. Başlatılacak alan yönetimi ve çevre düzenlemesiyle bunun önüne geçilecek. Projeyle antik kent çok modern bir görüntü kazanacak.'' dedi.

BÖLGEDE 40 BİLİM ADAMI ÇALIŞIYOR
Kazı Başkanı Prof. Dr. Taner Korkut, yılda 100 bin kişi tarafından ziyaret edilen Tlos Antik Kenti’nde; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden 40 kişilik Türk ve yabancı bilim adamları ve 40 işçiyle kazı çalışmalarını yürüttüklerini kaydetti.
Bölgede 2005′ten bu yana 4 büyük alanda çalışma yaptıklarını belirten Kazı Başkanı Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Korkut şöyle konuştu: ”Şuanda Akropol Kaya Mezarları, stadyum, büyük hamam ve tiyatrodaki çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl yeni bir kazı alanımız daha oldu ki burası da Kronos Tapınağı’dır. Bu tapınak dünyada bilinen tek örnektir. Bu yıl orada ilk kez çalışma yapıyoruz.”

10 BİN 500 YILLIK İMPARATOR HEYKELLERİ BULUNDU
Tlos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Taner Korkut, Likya uygarlığına ev sahipliği yapan Tlos antik kentinde Roma imparatorları ve tanrıça heykelleri bulunduğunu açıkladı.
Kazı çalışmaları sırasında 10 bin 500 yıl öncesine ait yaşam kalıntılarına rastladıklarını ifade eden Korkut, Tlos Tiyatrosu sahne bölümünde yapılan kazılarda, sahne binasını süsleyen Roma imparatorları Hadriyan, Antonius Pius, Mareus Aurellus, Tanrıça İsis ve İmparator Antonius Pius'un kızı Faistinaminor'un heykellerinin bulunduğunu belirtti.
Gün yüzüne çıkarılan heykellerin kısa sürede bakım ve onarımlarını tamamladıktan sonra Fethiye Müzesi'ne teslim ettiklerini kaydeden Korkut, bu eserlerin şu anda teşhir halinde olduklarına vurgu yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler