Türkçemizde bazı sözcükleri oluşturan harfler içerisinde 2 sessiz harfin yan yana gelmesine rastlanılmaktadır. Turizm sözcüğü de içerisinde 2 sessiz harfin yan yana gelmesiyle oluşmuş bir kelimedir. Bu tarz sözcüklerin yazımında genellikle yazım kuralı ihlali görülmektedir. Dilimizde çok sayıda yabancı kökenli sözcük mevcuttur. Turizm de Fransızca kökenli bir kelime olarak karşımıza çıkmaktadır.
Turizm kelimesi dilimize Fransızcadan girmiş sözcüklerden biridir. Fransızca “tourisme” kelimesinden çevrilerek dilimize aktarılmıştır. Bu kelime hem gündelik sohbetlerde hem de yazılı iletişimlerde yaygın olarak karşımıza çıkan sözcüklerden biri olarak bilinir. Ancak sık kullanılmasına karşın yazımında çok fazla hataya düşülmektedir. Bu yüzden turizm yazımı ile ilgili doğru bilgilere ulaşmak ve kelimeyi doğru bir şekilde kullanmak ayrı bir önem kazanmaktadır.
Ayrıca sözcükleri hem sohbet hem de yazışma esnasında kullanırken anlamını bilerek de kullanmak oldukça önemlidir. Türk Dil Kurumunun sözlük sitesi bu noktada kullanıcılara faydalı olmaktadır. Bu bağlamda turizm TDK’ye göre anlamı şöyledir:
Turizm kelimesi birçok farklı alanda karşımıza çıkan sözcüklerden biridir. Bu kelime toplamda 6 harften meydana gelmektedir. Ancak 6 harfli olmasına rağmen yazıya dökülürken 7 harfli olarak karşımıza çıkmaktadır. Pek çok kullanıcı bu sözcüğü “turizim” şeklinde yazmaktadır. Bu kelimede imla hatasının görülmesinin asıl sebebi sözcüğü oluşturan son 2 harfin sessiz harflerden oluşmasından kaynaklıdır.
Bu tür sessiz harflerin yan yana gelerek bir sözcük oluşturması, yazım yanlışlarının ortaya çıkmasında büyük bir etken olmaktadır. Türk Dil Kurumunun güncel Türkçe sözlük sitesinde ise bu kelimenin doğru yazım şekli “turizm” olarak vurgulanmaktadır. Buna göre turizm doğru yazılışı şu şekildedir: